Νηστεία και παστίτσιο πάνε μαζί; Αν το φτιάξεις με «κιμά» κόκκινης φακής, ναι

Νηστεία και παστίτσιο πάνε μαζί; Αν το φτιάξεις με «κιμά» κόκκινης φακής, ναι

Ναι ναι, αλήθεια λέμε, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή του που ταιριάζει 100% σε αυτή την περίοδο, γιατί αυτό το παστίτσιο έχει «κιμά» φακής.

Αχ παστίτσιο, τι ωραίο και λαχταριστό που είσαι έτσι με τη μπεσαμέλ σου, τον κιμά σου, τα όλα σου. Δεν ξέρεις πόσο να σκάσω είμαι που σε έχω απαρνηθεί στη νηστεία. Λίγες μέρες ακόμα και μετά θα αναστενάξουν τα πιρούνια!

Αυτά σκεφτόμασταν και εμείς μέχρι που ανακαλύψαμε ότι δεν χρειάζεται να στερηθούμε στη νηστεία το υπέρτατο φαγητό. Ναι ναι, αλήθεια λέμε, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή του που ταιριάζει 100% σε αυτή την περίοδο, γιατί αυτό το παστίτσιο έχει «κιμά» φακής. Πριν κρίνεις, διάβασε τι χρειάζεσαι:

Για τον «κιμά» φακής:

  • 1 ½ φλ. κόκκινες φακές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ. μπαχάρι
  • αλάτι & πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα μακαρόνια:

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 500 ml φυτικό γάλα
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Και τώρα, διάβασε πώς φτιάχνεις το νηστίσιμο παστίτσιο. Μοιράζεις τις κόκκινες φακές σε νερό για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν. Στραγγίζεις και αφήνεις στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτεις το καρότο, το κολοκύθι και τα μπαχαρικά και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά. Ρίχνεις τις βρασμένες φακές, τον πελτέ, τις ντομάτες και τον Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών και σιγοβράζεις για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα. Ρίχνεις σταδιακά το φυτικό γάλα, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει. Προσθέτεις αλάτι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Έπειτα, βράζεις τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και τα ανακατεύεις με ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο. Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνεις τα μισά μακαρόνια, από πάνω τον «κιμά» φακής και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια. Ρίχνεις τη μπεσαμέλ από πάνω και απλώνεις ομοιόμορφα. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και… τι είναι αυτό που σου έχει «σπάσει» τη μύτη;

Tip cheat:

  • Όταν τελειώσεις τον «κιμά» από φακές και έχει μείνει λίγη υγρασία, ρίξε μέσα 1-2 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια πριν τον στρώσεις στο ταψί. Bοηθάει να «δέσει» καλύτερα η στρώση του «κιμά».
  • Ρίξε τον Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών όσο βράζουν οι φακές και δώσε τους γεύση και ένταση.

Άφησε το να κρυώσει λίγο για να μην καείς και σε προκαλούμε να μας πεις ότι το παστίτσιο σε αυτή την εκδοχή δεν είναι λαχταριστό.

Αν αναζητάς περισσότερη έμπνευση για τη νηστίσιμη μαγειρική σου, δημιουργήσαμε για εσένα ένα Knorr Cheat Sheet που μεταφέρει τα πιο viral TikTok trends στο πιάτο σου!

https://www.instagram.com/p/DILuGvtNPdF/