Μπακαλιάρος με πατάτες au gratin

Μπακαλιάρος με πατάτες au gratin

Για ένα χορταστικό οικογενειακό, αλλά και "επίσημο" γεύμα, μια νόστιμη συνταγή με ψάρι

Υλικά

1000 γρ. μπακαλιάρος
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες , κομμένες σε λεπτές φέτες
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
2 κλωνάρια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
2 κσ λευκό κρασί
3 κσ χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
2 κούπες τυρί τριμμένο (της αρεσκείας σας)

Για την μπεσαμέλ:

4-5 κσ βούτυρο
6 κσ αλεύρι
2 ½ -3 κούπες γάλα χλιαρό
2 κρόκοι αυγών ελαφρά χτυπημένοι
αλάτι
άσπρο πιπέρι


Εκτέλεση

Ξεκινάτε πλένοντας τον μπακαλιάρο. Τον στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε. Βάζετε τα λαχανικά σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με νερό σε ποσότητα που να τα σκεπάζει. Όταν τα λαχανικά μισοβράσουν προσθέτετε το μπακαλιάρο, το κρεμμύδι, το σέλινο, το φύλλο δάφνης, το κρασί, το λεμόνι και λίγο αλάτι. Τα βράζετε όλα μαζί για 10΄. Βγάζετε τον μπακαλιάρο, τον κρατάτε σε πιατέλα και όταν κρυώσει αφαιρείτε τα κόκαλα και την πέτσα και τον κόβετε σε κομμάτια.

Βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, προσθέτετε αρκετό νερό και όταν βράσει ρίχνετε τις πατάτες για 5΄. Τις σουρώνετε, τις στρώνετε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και τα ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτετε τους κρόκους και λίγο άσπρο πιπέρι.
Τοποθετείτε τα κομμάτια μπακαλιάρου πάνω από τις πατάτες και τα πασπαλίζετε με το μισό τριμμένο τυρί. Περιχύνετε το ψάρι με τη μπεσαμέλ και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º για 30΄περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε το φαγητό στο πιάτο και το πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί επί πλέον και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το συνοδεύετε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.