Φανή Χαλκιά: το πιο γρήγορο τετρακοσάρι

Φανή Χαλκιά: το πιο γρήγορο τετρακοσάρι

Το στυλ μία χρυσής Oλυμπιονίκη.

Η Φανή Χαλκιά γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε από πολύ μικρή την ενασχόλησή της με το στίβο. Σα να γνώριζε ενστικτωδώς το μέλλον της θα ασχολούνταν με το στίβο σαρώνοντας σιγά σιγά ρεκόρ και διακρίσεις τόσο σε πανελλήνια όσο και διεθνή πρωταθλήματα.

Η μεγαλύτερή της διάκριση ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. εμπόδια με 52.82, ενώ στον ημιτελικό σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 και την 5η επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα. Μάλιστα, με χρόνο 53.99 στα Τσικλιτήρεια, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που «κατέβηκε» τα 54 στο αγώνισμα.

Η Χαλκιά μπορεί να ήταν μία αθλήτρια αξιώσεων, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τη θηλυκή της υπόσταση. Φορώντας πολύχρωμες φόρμες, αθλητικά κολάν και έντονα χρώματα σε όλα της τα αξεσουάρ μέσα στο στίβο η διάσημη αθλήτρια ήταν πάνω από όλα γυναίκα, ενώ εκτός γηπέδων δε δίσταζε ακόμα και να διασχίσει πασαρέλες σχεδιαστών μόδας και να λανσάρει κοντά φορέματα, σέξι δημιουργίες και ψηλά τακούνια.

Η Φανή Χαλκιά, παρ' όλο που έφερνε ένα χρυσό μετάλλιο στο στίβο, συνέπεσε με το κακό προηγούμενο των Θάνου Κεντέρη κι έτσι δεν αντιμετωπίστηκε ως κάτι πιο ξεχωριστό από τους υπόλοιπους ολυμπιονίκες της εποχής. Ο ελληνικός τύπος υπήρξε σχετικά συγκρατημένος μαζί της και λίγα χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο θα κατέθετε την διαπίστευσή της θα αναχωρούσε υποστηρίζοντας πως τα δείγματα ντόπινγκ που βρέθηκαν θετικά τη σοκάρουν.

Δε γνωρίζουμε ποια είναι η αλήθεια σχετικά με αυτό το δυσάρεστο γεγονός, η Φανή όμως κατάφερε να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην αθλητική ιστορία του τόπου και την ευχαριστούμε για αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Florence Griffith Joyner: η πιο γρήγορη γυναίκα όλων των εποχών

Βούλα Πατουλίδου: το στυλ μίας χρυσής Ολυμπιονίκη