Το pastel φόρεμα της Loewe μας θύμισε ένα από τα πιο iconic φορέματα στην ιστορία της μόδας

Ναταλία Κατσακιώρη
Το pastel φόρεμα της Loewe μας θύμισε ένα από τα πιο iconic φορέματα στην ιστορία της μόδας

Το drape φόρεμα του κορυφαίου οίκου μας έφερε στο νου ένα retro icon των 70s.

Κάθε σεζόν υπάρχουν κομμάτια συλλογών που εντυπώνονται στο μυαλό όσων ασχολούνται και αγαπούν την μόδα με την μοναδικότητα τους. Ένα τέτοιο item είναι και το drape ασύμμετρο φόρεμα του Loewe για την SS22 συλλογή του οίκου, με τα pastel κομμάτια υφάσματος να δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Ανάλαφρο και αιθέριο, έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το φόρεμα που δίνει τον ρυθμό των summer light dresses, και έχει ήδη απασχολήσει τους κριτικούς.

Τα pastels κυριάρχησαν στην συλλογή που δημιούργησε ο JW Anderson για τον Loewe, ενώ η συγκεκριμένη γραμμή των draped maxi φορεμάτων έχει γίνει ένα ξεχωριστό στυλ μέσα στις συλλογές πολλών δημιουργών, όπως οι Richard Malone, Rick Owens, Di Petsa και Thom Browne. Η συγκεκριμένη γραμμή είναι απόλυτα feminine, δίνοντας την αίσθηση μίας σύγχρονης θεάς, που επιπλέει μέσα στον ιερό μανδύα της.

1652356687148-503909079-Loewe-S22-095.jpg

Οι αναφορές.

Η αρχική έμπνευση του JW Anderson προήλθε από το έργο του Ιταλού ζωγράφου της αναγεννησιακής περιόδου, Jacopo da Pontormo, «The Deposition from the Cross», δηλαδή η αποκαθήλωση του Κυρίου, όπου εμφανίζεται η όλη σκηνή από την Βίβλο, με την Παρθένο Μαρία και τους ακολούθους του Ιησού να απεικονίζονται με έναν μοναδικό, συμβολικό τρόπο. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν όλα στις πιο γλυκιές, pastel αποχρώσεις των κύριων χρωμάτων, χωρίς τίποτα να θυμίζει μία πραγματική σκηνή πένθους. Το βλέμμα και οι εκφράσεις των ανθρώπων δηλώνουν το πένθος, όμως τα pale χρώματα συμβολίζουν την ελπίδα για την ζωή μετά τον θάνατο. Ένα μείγμα συναισθημάτων και μία κρυμμένη διδαχή, πως όταν κάποιος πεθαίνει δεν πρέπει ο άνθρωπος να πέφτει σε απελπισία.

https://www.instagram.com/p/CUfl5DlqbmP

Αν, όμως, είσαι ένας πραγματικός γνώστης της μόδας, τότε το συγκεκριμένο statement item σίγουρα συνειρμικά σε ταξιδεύει και σε έναν ακόμη μεγάλο μόδιστρο που σημιούργησε τομή στην παγκόσμια μόδα με το έργο του, τον Roy Halston Frowick, ή αλλιώς Halston. Ο ανατρεπτικός Αμερικανός σχεδιαστή δημιούργησε το 1975 ένα φόρεμα για την Lauren Hutton και την τελετή των Oscars. Το pastel rainbow dress του Halston συγκαταλέγεται στα ωραιότερα φορέματα όλων των εποχών, εισάγοντας μία νέα γραμμή στα μέχρι τότε επίσημα φορέματα. Την χυτή, minimal line με το ανοιχτό ντεκολτέ, χωρίς να έχει τοποθετηθεί καθόλου στήριξη στο στήθος, αφήνοντας τις γραμμές του στέρνου σε κοινή θέα.

47th Academy Awards

Getty/Ideal Images

halston.jpg

Η Lauren Hutton απογείωσε το φόρεμα με την πλούσια γούνα της, κάνοντας μία εμφάνιση που άφησε εποχή. Αυτή είναι και η πραγματική μαγεία της μόδας. Πως από ένα και μόνο κομμάτι ύφασμα μπορεί να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τους συμβολισμούς, τις αναφορές, τις ομοιότητες και τις διαφορές των συλλογών που έχουμε την τύχη κάθε φορά να απολαμβάνουμε στα catwalks.

https://www.instagram.com/p/CboEz_JuH_T