Η αρχή ενός νέου κόσμου

Η αρχή ενός νέου κόσμου

Η μόδα που ξέραμε και το κοινό της αλλάζουν δραματικά καθώς σύντομα τα νέα top models θα είναι αποκλειστικά από την Ινδία, η πιο hot εβδομάδα μόδας θα είναι η ρωσική και οι καλύτεροι πελάτες οι Βραζιλιάνοι και οι Κινέζοι.

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να βουλιάζουμε σε ένα βούρκο χωρίς τελειωμό, αλλά τα μηνύματα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξα στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε ο πάτος έχει ήδη φανεί από καιρό και επειδή πιο κάτω δεν πάει όπου να 'ναι θα καταφέρουμε να αναπνεύσουμε.

Παρόλα αυτά παγκοσμίως ο καταναλωτικός χάρτης της μόδας αλλάζει και μία νέα πραγματικότητα φαίνεται να παίρνει κεφάλι με διαφορά. Οι κολεξιόν από τη φύση τους σκοπό έχουν να ξυπνάνε τις αισθήσεις, να προκαλούν τον θαυμασμό αλλά και να οδηγούν το κοινό τους σε ένα καταναλωτικό όργιο χωρίς τελειωμό.

Αν εμείς εδώ παραπονιόμαστε ας δούμε και τι γίνεται στην γειτονική Ιταλία όπου η οικονομία και η παραγωγή έχει αρχίσει να βλέπει μεγάλα σημάδια καμπής, καθώς το «Made in Italy» γίνεται όλο και πιο σπάνιο, αφού αυτό που μετράει είναι το «Made for» και όχι το «Made in».

Εκεί η Ρωσία είναι με διαφορά η πρωταγωνίστρια, καθώς το γούστο, η πληροφορία και τα χρήματα είναι διαθέσιμα σε πληθώρα και η κατανάλωση η καλύτερη γυμναστική από οποιαδήποτε μορφής γιόγκα.

Η Βραζιλία από την άλλη λόγω της πρόσφατης αλλαγής ηγεσίας αλλά και της λαχτάρας της να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει κυριολεκτικά μεταλλαχθεί. Η μόδα τους δεν εξάγει μόνο «υπερμοντελάρες», αλλά και καταπληκτικούς σχεδιαστές που ειδικά στο casual wear είναι απλά leaders! Συνδυάστε αυτό με τους φυσικούς πόρους, τους πολύτιμους λίθους που εξάγουν , τα πετρέλαια και τον τουρισμό και έχουμε μία νέα υγιή υπερδύναμη έτοιμη να δείξει τα δόντια της.

Όσο για την Κίνα τα λόγια είναι περιττά. Με τη λύσσα για μάθηση, το 1.500.000.000 του πληθυσμού και την νέα φουρνιά μοντέλων κινεζικής κοπής αλλά διεθνής εμβέλειας είναι στρατηγικά η νέα υπερδύναμη, που μέχρι και η Αμερική πλέον προσκυνάει για να καταφέρει κι αυτή να σταθεί στα πόδια της.

Γιατί μπορεί να το παίζουν «καμπόσοι», αλλά αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιο πρόβλημα και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθούν και σε οικονομικό επίπεδο και σε γόητρο.

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Απλά να αποκτήσουμε μεθοδικότητα και στρατηγική. Αφού η πολιτική μας ηγεσία ακόμη πράττει με την λογική του νηπιαγωγείου, εμείς ας κάνουμε ως μονάδες και όλοι μαζί το αυτονόητο: να αποδεχτούμε την νέα πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε όχι μόνο να ενταχθούμε, αλλά και να την κατακτήσουμε.

Νέος κόσμος, νέες ευκαιρίες!