Τελικά ο Κορονοϊός επιβιώνει πάνω στα ρούχα μας;

Μαρία Ροδίτη
Τελικά ο Κορονοϊός επιβιώνει πάνω στα ρούχα μας;

Μάθε εδώ όσα πρέπει να ξέρεις για το online shopping και τη σωστή απολύμανση των ενδυμάτων σου.

Η πανδημία του Κορονοϊού μάς κρατά κλεισμένες στο σπίτι τις τελευταίες μέρες, τόσο για τη δική μας προστασία όσο και για την προστασία των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων που ζουν γύρω μας. Όλη η υφήλιος βιώνει δύσκολες στιγμές, αλλά όλοι ευελπιστούμε ότι αυτή η κρίση θα περάσει σύντομα. Ωστόσο, οι ερωτήσεις γύρω από τον Κορονοϊό είναι πάρα πολλές και καθημερινά γεννιούνται νέες απορίες.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορούμε να προστατευτούμε από τον Covid-19 ιό απολυμαίνοντας διαρκώς τα χέρια μας με σαπούνι και αντισηπτικό ή φορώντας χειρουργικές μάσκες, ενώ αποφεύγουμε να αγγίζουμε επιφάνειες χωρίς λόγο και να έχουμε πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους. Τι συμβαίνει, όμως, με τα ρούχα μας και με τον Κορονοϊό; Ζει πάνω σε αυτά; Μπορούμε αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένες στο σπίτι να κάνουμε online shopping και πόσο ασφαλές είναι αυτό; Παρακάτω θα σου λυθούν πολλές από τις απορίες που μπορεί να έχεις.

coronavirus

Μπορεί ο Κορονοϊός να ζήσει στα ρούχα; Κι αν ναι, για πόσο καιρό;

Οι πληροφορίες σχετικά με το αν ο Κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια είναι ασαφείς. Το Harvard Health, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η νόσος είναι πιο πιθανό να επιβιώσει σε σκληρή επιφάνεια παρά σε μαλακή, όπως είναι το ύφασμα. Επίσης, υλικά όπως το λουστρίνι είναι πολύ ασφαλή να φορεθούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η ζωή του Covid- 19 ιού διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Η Saralyn Mark, επικεφαλής της Ένωσης Αμερικανών γυναικών ιατρών, επισημαίνει ότι πρέπει όλες να φροντίζουμε για την καθαριότητα των ρούχων. «Εάν ένας άνθρωπος ζει με κάποιον άλλον που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αλλάζει ρούχα μόλις επιστρέφει από κάποια έξοδο και αμέσως να τα βάζει στο πλυντήριο. Επίσης, τα ρούχα πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό σε καυτό νερό, ενώ οι επιφάνειες πρέπει να απολυμαίνονται με προϊόντα που έχουν ως βάση τους το αλκοόλ», εξηγεί η ιατρός.

Πώς θα προστατεύσω τον εαυτό μου από τον Κορονοϊό κατά τη διάρκεια του shopping;

Αυτές τις ημέρες που έχουμε περιοριστεί στα σπίτια μας είναι λογικό να θέλουμε να κάνουμε και κάτι που θα μας αποσπάσει την προσοχή από την επικαιρότητα. Τι καλύτερο, λοιπόν, για εμάς τις γυναίκες από το online shopping; Ο παράδεισός μας. Τι γίνεται, όμως, με τη συσκευασία που θα λάβουμε στο σπίτι μας; Τα νέα είναι καλά!

packaging

Η πιθανότητα ένα άτομο να έχει μολύνει τη συσκευασία με τα ρούχα σου και κατ’ επέκταση να μολύνει κι εσένα είναι εξαιρετικά μικρή. «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το shopping σε κατάστημα και η επαφή με τους άλλους ανθρώπους, όχι με τα ρούχα», εξηγεί ο Brian Labus, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. «Αν μειώσεις κατά πολύ την άμεση επαφή, αυτόματα μειώνεται και ο κίνδυνος να νοσήσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενδέχεται να υπάρξουν πολλές αλλαγές στο πώς έχουμε δομήσει τις ζωές μας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές».

fashion

Μπορείς να κολλήσεις Κορονοϊό από τη συσκευασία;

Όλες οι κυβερνήσεις αναφέρουν ότι είναι πολύ μικρό το ρίσκο μετάδοσης της ασθένειας από μια συσκευασία. «Τα ρούχα φτάνουν στα καταστήματα μερικές εβδομάδες μετά από την ημερομηνία κατασκευής τους. Ο ιός ζει μερικές μέρες, άρα το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει ιός όταν η συσκευασία φτάσει στον πελάτη», εξηγεί ο Labus.

Διάβασε ακόμα: 7 updated τρόποι να φορέσεις το biker jacket σου