Patchwork Top: Το πιο hot είδος μπλούζας σήμερα απευθύνεται στις fans της δεκαετίας του '70

Διονυσία Καλαποθαράκου
Patchwork Top: Το πιο hot είδος μπλούζας σήμερα απευθύνεται στις fans της δεκαετίας του '70

Αλλά και σε όσες αγαπούν τα neo-hippie looks.

H πρώτη φορά που αναγράφεται η λέξη «patchwork» σε κείμενο είναι πίσω στο πολύ μακρινό 1634. Η ετυμολογία της, κυριολεκτικά, αναφέρεται σε ένα κομμάτι ύφασμα που αποτελείται από τη συρραφή άλλων πολλών, και διαφορετικών μεταξύ τους, υφασμάτων. Πολλά μικρά κομμάτια που ενώνονται φτιάχνοντας ένα οπτικό puzzle. Η πρώτη αναφορά της λέξης αφορούσε κλινοσκεπάσματα, με την εξέλιξη όμως της υφαντουργίας και φυσικά της μόδας, το patchwork έφτασε να αποτελεί ένα μεγάλο trend στα παλτό, στα παντελόνια και στα πουκάμισα της δεκαετίας του ’70.

https://www.instagram.com/p/CDOilzrM0Ub

Τα «ελεύθερα πνεύματα» της εποχής αλλά και τα hype fashion labels του Λονδίνου και του Παρισιού, δες Biba και Vivienne Westwood, χρησιμοποιούσαν αυτό το στυλ ραφής για να δημιουργήσουν κομμάτια αντισυμβατικά που αντικατοπτρίζανε το φιλειρηνικό και ενωτικό κλίμα της εποχής. Ένα αίσθημα πολυσυλλεκτικότητας και ελευθερίας που διέπει εκείνα τα χρόνια, και μπορούσε να αποτυπωθεί πάνω σε ένα ύφασμα τόσο multi culti όσο και τα seventies.

Τα patchwork τα είδαμε και σε πολλές συλλογές μεγάλων Οίκων Μόδας για τη σεζόν F/W 2019-2020 (Πχ. Alexander McQueen, Cynthia Rowley και Moschino) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τον φετινό χειμώνα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Ήδη τους τελευταίους μήνες, όπου οι περισσότερες χώρες του κόσμου είχαν lockdown στο πλαίσιο του περιορισμού των θυμάτων της πανδημίας, ένα στυλ patchwork top κατέκλυσε το Instagram feed μας. Cool swimwear brands, όπως το αμερικάνικο «Sherris» και το ανερχόμενο «Mata Complex» (δέχεται μόνο custom παραγγελίες μέσα από το Instagram), παρουσίασαν ένα είδος μπλούζας βασισμένη στην ιδέα του patchwork στην πιο funky και σύγχρονη εκδοχή του.

«Λιγότερο hippie, περισσότερο street», θα μπορούσαμε να πούμε και θα καταλάβεις αμέσως το γιατί μόλις δεις τις αντίστοιχες αναρτήσεις που συγκεντρώσαμε στην παρακάτω gallery. Ένα top trend που «ξεμύτησε» μέσα στην καραντίνα για να δώσει χρώμα, αισιοδοξία και μία νότα bohemian στις εμφανίσεις μέσα στο σπίτι. Τη δεκαετία του ’70 αυτό το μοτίβο έκανε μία δήλωση ισότητας, σήμερα «κλείνει το μάτι» στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.
Δες επίσης: Δώσε μία παράταση στο καλοκαίρι μέσα από 10 χρώματα & prints που τονίζουν το μαύρισμά σου