Τρελή και αγαπημένη

Τρελή και αγαπημένη

Η Claire είναι μία Βρετανίδα τραβεστί καρικατούρα, δημιούργημα και alter ego του καλλιτέχνη Grayson Perry βραβευμένου το 2003 με το πολυπόθητο Turner Prize.

Τα τελευταία δύο χρόνια παραμονής μου στο Λονδίνο αρχές του 2000 δίπλα από το σπίτι μου υπήρχε ένα ξενοδοχείο μικρό και ταπεινό, που όμως κάθε Πέμπτη διοργάνωνε βραδιά cross dressers και των admirers των. Οι cross dressers είναι συνήθως straight άνδρες (!) που τους αρέσει να ντύνονται γυναικεία, αλλά σαν θείτσες ξεχασμένες κάπου στη βικτωριανή Αγγλία ή σε απομακρυσμένα χωριά της Βρετανίας με όλο το γιαγιαδίστικο, τραγελαφικό του αποτελέσματος, που όταν το βλέπεις σε υπέργηρες κυρίες λύνεσαι στα γέλια , όταν το δεις σε άντρα νομίζεις ότι είναι πλάκα και περιμένεις το συνεργείο του «Punked» να πεταχτεί και να σου πει οτι κάνουν γύρισμα.

Το αστείο είναι ότι εκείνες τις φοβερές Πέμπτες οι wannabe «κυριούλες» τραβεστί επισκέπτονταν το club μαζί με τις γυναίκες τους. Φυσικά το surreal της υπόθεσης με ώθησε να μάθω το κατιτίς παραπάνω για τον λόγο που ένας παντρεμένος και όχι ομοφυλόφιλος άνδρας ήθελε να ντύνεται συχνά πυκνά σαν συνταξιούχος μεσήλικη κυρία –ρόλος που αποθέωσε τον πρωταγωνιστή στη σειρά Little Britain, και νυν σύζυγο του top model Lara Stone, David Walliams- και η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. Ήθελαν να νιώσουν την καταπίεση και τον μικροαστισμό τον γυναικών αυτών βρίσκοντας την ηδονή φορώντας μόνο γυναικεία ρούχα και εσώρουχα, σχεδόν σαν αναγεννημένες παρθένες με ανέραστο παρελθόν!

Οι επιλογές του καθενός απ' τη στιγμή που δεν με αφορούν και δεν με προσβάλουν φυσικά και είναι αποδεκτές. Αλλά να είσαι όλο αυτό και παράλληλα να κάνεις κεραμική τέχνη και να ζωγραφίζεις βάζα, εμπνευσμένος από την ελληνιστική περίοδο και τα κλασικά βρετανικά φολκλορικά ιστορικά σχέδια με αναπαραστάσεις σαδομαζοχιστικού περιεχομένου και αναφορές στον τραβεστισμό και να βραβεύεσαι παραλαμβάνοντας το βραβείο ως γερασμένη Gredel από το γνωστό παραμύθι, τότε ή μιλάμε για ένα νέο genius original καλλιτέχνη ή για ένα iconic marketing νέας εποχής και ηθών.

Αυτή είναι η περίπτωση του 51 ετών Grayson Perry που εμφανίστηκε προχθές στο event της Burberry που παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο στην πολύ important, Serpentine Gallery στο κέντρο του Λονδίνου ντυμένος ως το γυναικείο του alter ego, Claire , με ένα σύνολο -πως περιγράφεται αυτό τώρα;- μωρού με βαφτιστική πολύχρωμη μπροκάρ σε τόνους του σάπιου μήλου και ροζ deux pièces φόρμα, με ένα κανονικό ανδρικότατο «πακέτο» ραμμένο από το ίδιο ύφασμα ανάμεσα στα πόδια της/του με κουδουνάκι να κρέμεται, τυρκουάζ γιακά, καπελίνο ροζ με παιδικές ζωγραφιές κεντημένες στο χέρι με αντίστοιχο σατέν φιόγκο στο πλάι, πορτοκαλί ομπρελίνο, πουά καλσόν και τσοκαροπάπουτσα φούξια σιέλ που θα άφηναν ακόμη και τον Galliano και την Westwood μετεξεταστέους στην St Martins.

Η δουλειά του σαφώς και έχει ενδιαφέρον αλλά αν την παρουσίαζε ως ένας normal μπίχλα καλλιτέχνης που μυρίζει από χιλιόμετρα και κόβει τις φλέβες του για να βάψει τα βάζα με το αίμα του δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον .

Αντιθέτως, το γεγονός ότι είναι παντρεμένος, με μία κόρη 19 ετών και ντύνεται τραβεστί από την ηλικία των 15 του χρόνων κάνοντας για ένα διάστημα παρέα και με τον θρυλικό Lee Βowery , τον σχεδιαστή καπέλων Stephen Jones και τον τότε uber cool, Βoy George συχνάζοντας στο θεϊκό club της εποχής των New Romantics, το Blitz στο Covent Garden των 80s τον αναγάγει αυτόματα σε επίπεδο και ποιότητα Damien Hirst.

Και αυτό είναι το συγκλονιστικό με τους Άγγλους. Από δω το πάνε από κει το φέρνουν καταφέρνουν πάντα να είναι το κέντρο της προσοχής, να παράγουν τέχνη με marketing τρομερού βεληνεκούς -cool Britannia ξεχνιέται;-, να το επιβάλουν παγκοσμίως και να κρίνονται καθαρά και μόνο για τη δουλειά τους και όχι για τις εξωφρενικές εμφανίσεις ή τις –μπορεί ακαταλαβίστικες- σεξουαλικές τους επιλογές.

Long Live Claire! Είσαι το αμέσως απόλυτο είδωλο της μόδας!