Σαν σήμερα 73 χρόνια πριν εμφανίστηκε το νυφικό που άφησε ιστορία

Σαν σήμερα 73 χρόνια πριν εμφανίστηκε το νυφικό που άφησε ιστορία

Τον βασιλικό γάμο παρακολούθησαν live άνθρωποι από όλον τον κόσμο.

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1947 όταν η μεγαλύτερη κόρη του King George VI ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον πρώην Έλληνα και Δανό πρίγκιπα, Philip Mountbatten. Το πρωί της ίδιας μέρας, εκείνος είχε πάρει τους τίτλους του Δούκα του Εδιμβούργου, του Κόμη του Merioneth και του Βαρόνου του Greenwich και ο γάμος τους έλαβε χώρα στο Westminster Abbey στο Λονδίνο. Η νύφη, ως είθισται, ανέλαβε να κάνει μόνη της το μακιγιάζ της ημέρας, όμως, καθώς ο Φίλιππος ετοιμαζόταν στο παλάτι του Buckingham, η τιάρα της μέλλουσας συζύγου του έσπασε. Ο βασιλικός κοσμηματοπώλης έτρεξε μέσα με τη συνοδεία της αστυνομίας, την επιδιόρθωσε έγκαιρα και ο γάμος που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης ήταν γεγονός.

Η Ελισάβετ άρχισε να βηματίζει στον διάδρομο φορώντας το εντυπωσιακό νυφικό του Norman Hartnell που αγόρασε με ratio coupons -έναν τρόπο πληρωμής που υπέδειξε η Βρετανική Κυβέρνηση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-. Ο Hartnell ήταν τότε ένας ξακουστός σχεδιαστής μόδας, γνωστός για τη δουλειά του για τα γυναικεία μέλη της βασιλικής οικογένειας. Είχε, μάλιστα, τον τίτλο του Royal Warrant της Ελισάβετ το 1957 αλλά και της μητέρας της το 1940.




Ο royal fashion designer δημιούργησε ένα σχέδιο σε κλασική γραμμή, high neckline, χωρίς τιράντες και με μακριά μανίκια. Τόσο εκθαμβωτικό ώστε να παραπέμπει σε πριγκίπισσα αλλά και τόσο πρακτικό ώστε να εστιάζει στην άνεση. Η ουρά του είχε μήκος 4 μέτρα και ήταν εμπνευσμένη από τον πίνακα Primavera του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Botticelli, μία έμπνευση στην οποία φαίνεται να βασίστηκαν και τα κεντητά μοτίβα και λουλούδια πάνω στο Κινέζικο μετάξι του φορέματος.

Για εβδομάδες, εκατοντάδες άνθρωποι δούλευαν για τη δημιουργία του νυφικού, ώστε η -τότε- πριγκίπισσα να έχει τον γάμο των ονείρων της. Όπως θα δεις και στη συνέχεια, τον είχε.

Δες επίσης: Emma Corrin: Ήταν πολύ συγκινημένη στις πρόβες του νυφικού της πριγκίπισσας Νταϊάνα