Εσύ τι γνώμη έχεις για τα dirty sneakers του οίκου Balenciaga; Coolness ή νέος ελιτισμός;

Ναταλία Κατσακιώρη
Εσύ τι γνώμη έχεις για τα dirty sneakers του οίκου Balenciaga; Coolness ή νέος ελιτισμός;

Οι φωτογραφίες της νέας εκδοχής των Paris Sneakers κυκλοφόρησε εδώ και λίγες ώρες και οι αντιδράσεις δεν άργησαν.

Είναι γεγονός πως ό,τι και αν κάνει ο οίκος Balenciaga τραβάει τα βλέμματα. Έτσι και εχθές, όταν είδα στο feed μου τις λήψεις των νέων Paris sneakers, τα κοίταξα δύο και τρεις φορές για να μπορέσω να καταλάβω τι ακριβώς έβλεπα. Δεν είναι τόσο η εικόνα τους που πραγματικά σοκάρει, αλλά πολύ περισσότερο το όνομα Balenciaga πάνω σε τέτοιο item. Το κλασικό πάνινο Paris sneakers σε πλήρη αποσύνθεση. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η πρώτη σοκαριστική εικόνα.

Ένα παλιό πάνινο αθλητικό παπούτσι, με το logo του Balenciaga να είναι γραμμένο με spray γύρω από τον πάτο του, φθαρμένο ύφασμα, διαλυμένα κορδόνια και ένα sneaker που αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια μας. Σχεδόν μπορείς να μυρίσεις την άσχημη μυρωδιά του, μόνο μέσα από το βίντεο που μας δείχνει ένα ζευγάρι σε blue black πανί να «παλιώνει» σε fast forward. New age αισθητική; Extravagant έμπνευση; Ή απλώς ένας ακόμη τρόπος να προκαλέσει ενδιαφέρον; Οι απόψεις διίστανται.

balenciaga-dirty-sneakers-8.jpg

Τα νέα dirty Paris sneakers του Balenciaga.

«Ένα ανανεωμένο κλασικό σχέδιο ερμηνεύει τον αθλητικό χαρακτήρα στα μέσα του αιώνα και το διαχρονικό casual ντύσιμο σε μαύρο, λευκό ή κόκκινο χρώμα, με λευκή σόλα από καουτσούκ και μύτη. Είναι φινιρισμένο με ταλαιπωρημένο καμβά και τραχιές άκρες, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ήδη φορεμένο. Τα αθλητικά παπούτσια Balenciaga Paris κυκλοφορούν με κορδόνια, είτε σε ψηλό στυλ είτε ως mule,» αναφέρει το σχετικό κείμενο στο site του brand.

«Ένα special campaign δείχνει τα παπούτσια εξαιρετικά φθαρμένα, γραμμένα και βρώμικα. Αυτά τα πορτρέτα νεκρής φύσης, του φωτογράφου Leopold Duchemin, υποδηλώνουν ότι τα πάνινα παπούτσια Paris προορίζονται για να φορεθούν μια ζωή». Αυτή ήταν λίγο πολύ και η όλη εξήγηση του δημιουργικού team που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο project, θεωρώντας την κίνηση τους ένα βήμα πιο κοντά στην ιδέα του sustainability, θίγοντας το όλο ζήτημα του διαχρονικού. Δυστυχώς, όμως, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έπιασαν το συγκεκριμένο vibe και δικαίως, αφού σε μία ταραγμένη κοινωνικά εποχή η όποια εικόνα προκαλεί σοκ, έχει συχνά τις ρίζες της σε επώδυνα references.

balenciaga-dirty-sneakers-9.jpg

Οι αντιδράσεις στα social media.

Οι περισσότεροι χρήστες του Instagram αντέδρασαν αρχικά σαν να έβλεπαν κάτι αστείο με σχόλια του τύπου «Πλάκα μου κάνεις» και «Η μυρωδιά τους έχει φτάσει ήδη μέχρι εδώ», αλλά προχωρώντας οι αντιδράσεις και τα comments άρχισαν να γίνονται πιο επιθετικές, εστιάζοντας στην εικόνα ενός διαλυμένου παπουτσιού και στο τι αυτό σημαίνει. Πολλοί το συνδύασαν με τους εκατομμύρια αστέγους και θεωρήσαν το θέαμα τουλάχιστον προσβλητικό. Το να βλέπουν δηλαδή ένα πανάκριβο ζευγάρι παπουτσιών, με τιμή εκκίνησης τα 1.450 ευρώ, που απευθύνεται σε μια ελίτ της σημερινής κοινωνίας, η οποία ίσως θεωρεί ότι το εναλλακτικό αυτό style είναι cool και edgy, εξόργισε πολλούς. Η εικόνα ενός ανθρώπου που ζει στον δρόμο δεν μπορεί να αποτελεί «στολή» κανενός, ειδικά σε μια περίοδο που εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχασαν το σπίτι και την ζωή τους, μέσα σε έναν αιματηρό πόλεμο, από όπου έχουμε διαρκώς τέτοιες εικόνες εγκαταλελειμμένων και βρώμικων παπουτσιών, μέσα στην λάσπη. Παπούτσια που έκαναν την ύσταστη προσπάθεια να γλυτώσουν κάποιον από την δίνη του πολέμου.

Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ λιγότερο η επιρροή από την SS2000 συλλογή του John Galliano για τον οίκο Dior, όπου εμφάνισε τα μοντέλα του ντυμένα σαν «κυρίες του δρόμου», αφού η παρθενογένεση δεν είναι κάτι που με αφορά. Αλλά σε αυτή την φάση που βρίσκεται ο πλανήτης μας κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει την φτώχεια και την ανέχεια σε ένα glamour fashion στοιχείο.