Η Αντιγόνη Κουλουκάκου γίνεται μούσα της Μάρας Δεσύπρη σε ένα ανατρεπτικό concept

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Αντιγόνη Κουλουκάκου γίνεται μούσα της Μάρας Δεσύπρη σε ένα ανατρεπτικό concept

Με όχημα τη συλλογή Spring–Summer 2022 του οίκου MM6 Maison Margiela, δύο δυναμικές και καταξιωμένες γυναίκες από τον καλλιτεχνικό κόσμο, συναντώνται για πρώτη φορά.

Η φωτογράφος Μάρα Δεσύπρη και η ηθοποιός Αντιγόνη Κουλουκάκου συνεργάζονται σε ένα μοναδικό concept με αφορμή την τελευταία MM6 συλλογή του οίκου Maison Margiela, μέσα από τη δική τους ξεχωριστή ματιά. Μία ματιά ξεκάθαρα γυναικεία και απελευθερωτική, που ακροβατεί ανάμεσα στη μεταμόρφωση, το πραγματικό και το φαντασιακό. Πώς είναι όμως να γίνεσαι η μούσα ενός τέτοιου project και να υποδύεσαι όλες αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες;

H Αντιγόνη Κουλουκάκου, που όπως είπε ήταν ενθουσιασμένη, όταν είδε για πρώτη φορά το τελικό αποτέλεσμα, απαντά πως ήταν σαν να βλέπει μια άλλη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τον εαυτό της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Υιοθέτησα το ρόλο της χορεύτριας, σαν να χορεύω για εμένα και μόνο για εμένα, σαν να ήταν η Μάρα ο καθρέφτης μου. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ αυτό το αποτέλεσμα. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου και θέλω μου, σαν να βλέπω μια άλλη, που ναι, με βλέπω ταυτόχρονα, αλλά με χάνω κιόλας».

Antigone-Kouloukakos-2.jpg

Ο οίκος Maison Margiela καταφέρνει να ξεκλειδώσει για ακόμη μία φορά ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα, με καινοτόμες και σουρεαλιστικές δημιουργίες, που εμπνέονται από την πραγματικότητα και ανατρέπουν τα καθιερωμένα. Έτσι, τα ίδια τα ρούχα προσφέρουν τη βάση και το υλικό, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να δμιουργήσει ένα νέο σύμπαν, όπως το έχει φανταστεί: ακραίο, σκοτεινό και φωτεινό μαζί, φορώντας απλά και μόνο μία δημιουργία του οίκου Margiela.

Έτσι λοιπόν, όπως ακριβώς, η συλλογή ΜΜ6 Spring-Summer 2022 εμπνέεται από το επαναστατικό πνεύμα των καλλιτέχνιδων του υπερρεαλισμού, όπως η Claude Cahun, η Leonora Carrington και η Dorothea Tanning, έτσι και η Μάρα Δεσύπρη με την Αντιγόνη Κουλουκάκου, επαναστατούν και παρουσιάζουν πέντε δημιουργίες της συλλογής, μέσα από πέντε βίντεο, με τίτλο «ACT Ι TO ACT V».

Σύμφωνα με τη Μάρα Δεσύπρη «Το κάθε φιλμ αποτελεί μια σκηνή από ένα
φανταστικό σενάριο, το οποίο είναι ανύπαρκτο, δεν έχει γραφτεί ποτέ. Ο οίκος MAISON MARGIELA με εμπνέει σε διαφορετικά επίπεδα. Από τη φιλοσοφία ζωής και τον τρόπο σκέψης πίσω από κάθε συλλογή, μέχρι την κατασκευή και τις λεπτομέρειες, που φέρουν τα ίδια τα ρούχα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται με το σώμα και το αναδεικνύουν εν τέλει ως μέσο έκφρασης». Το ίδιο υποστηρίζει και η Αντιγόνη Κουλουκάκου: «Το ρούχο αναδεικνύει τον πραγματικό πρωταγωνιστή. Ενώ στο παρελθόν ο μόνος τρόπος, για να διαφοροποιηθούμε, ήταν το fashion statement, πλέον υπάρχει μια προσωπική, ατομική ελευθερία, που την ορίζει η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, όπου πρωταγωνιστές είναι τα βασικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καθενός». Το ρούχο, σύμφωνα με την ίδια, έρχεται να συμπληρώσει την προσωπικότητα και να γίνει ένα με το σώμα.

«Δύο γυναίκες που αγαπούν και θαυμάζουν τις γυναίκες, δεν μπορούν παρά να εξωτερικεύσουν και να μοιραστούν τα πιο θετικά τους συναισθήματα. Να αφεθούν, να εμπιστευτούν, να νιώσουν ασφαλείς, να αναγεννηθούν μέσα από την τέχνη τους,» συμπλήρωσε η Μάρα Δεσύπρη. «Να μην φοβόμαστε το αύριο, γιατί είναι ήδη εδώ!», μας λέει κλείνοντας και απηχώντας όλη την ουσία του οίκου MAISON MARGIELA, που υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, το κατεξοχήν label που ταυτίστηκε με το νεωτερικό, το πρωτοποριακό και το ακραίο, αγκαλιάζοντας τη γυναίκα.

Η συλλογή MM6 Spring–Summer 2022 του οίκου Maison Margiela διατίθεται στo www.studioavra.com και στο κατάστημα Studio Avra, Ιοφώντος 14, στην περιοχή Hilton.

Antigone-Kouloukakos-6.jpg
Antigone-Kouloukakos-3.jpg