Όταν ακόμη κάνουμε «ρετούς» στα μοντέλα με προσθετικό μέλος δεν μπορούμε να μιλάμε για συμπερίληψη

Ναταλία Κατσακιώρη
Όταν ακόμη κάνουμε «ρετούς» στα μοντέλα με προσθετικό μέλος δεν μπορούμε να μιλάμε για συμπερίληψη

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Ισπανία και μάλιστα σε καμπάνια για το body positivity!

Τα μέσα ενημέρωσης, οι εκπομπές και τα social media αντηχούν παντού το μανιφέστο του body positivity. Της θετικής δηλαδή διάθεσης υπέρ του σώματος μας, υπέρ της ελευθερίας μας να κυκλοφορούμε όπως και όπου θέλουμε, υπέρ της αγάπης προς τον εαυτό μας αλλά και τη διαφορετικότητα. Ο κόσμος της μόδας έχει ήδη εντάξει στα catwalks plus size μοντέλα και έχει βάλει στη ζωή μας ένα είδος συμπερίληψης, προσπαθώντας να μας κάνει να αποδεχτούμε τους άλλους χωρίς διαχωρισμούς και ρατσιστικές τάσεις.

Όλα αυτά, φυσικά, από μία βιομηχανία που έχει πληγώσει βαθιά, ακόμη και τις πιστές ακολούθους της(όπως και η υποφαινόμενη), με τάσεις, απόψεις και κινήσεις που μας έχουν απογοητεύσει -και το ακόμη χειρότερο- μας έχουν κάνει να νιώσουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Αν ανήκεις στα κορίτσια με τη σιδερένια αυτή αυτοπεποίθηση και τίποτα από όλα αυτά δεν σε έχουν αγγίξει, τότε είμαστε μαζί σου. Για εμάς, όμως, τις υπόλοιπες, που ήρθε κάπως η στιγμή να νιώσουμε την ελευθερία που μας αξίζει, περιστατικά σαν το παρακάτω, είναι ένα είδος υπενθύμισης του πόσα πολλά ακόμη βήματα έχουμε να κάνουμε σαν κοινωνία.

https://www.instagram.com/p/Ce14oLiJdYX

Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως ένα diverse model με προσθετικό μέλος αποκλείστηκε από την καμπάνια με θέμα το body positivity;

Inclusivity who?

Η Ισπανία διαθέτει το δικό της Υπουργείο Ισότητας, που θέλησε να κάνει μία νέα καλοκαιρινή καμπάνια γα το κλασικό θέμα του bikini body. Ότι δηλαδή για να πας παραλία και να βγεις με αυτοπεποίθηση με το μαγιό σου μπροστά στον κόσμο θα πρέπει απλώς να αποδεχτείς τον εαυτό σου και να αγκαλιάσεις την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά σου. Έτσι η καλλιτέχνης, Arte Mapache, συμπεριέλαβε στην αφίσα που δημιούργησε για την εν λόγω καμπάνια influencers, οι οποίες έχουν εμπνεύσει με την ιστορία και τη στάση ζωής τους τον κόσμο του Instagram. Plus size κορίτσια, μία γυναίκα που επιβίωσε από τον καρκίνο, κάνοντας διπλή μαστεκτομή, αλλά και την Sian Greene-Lord, ένα πραγματικό life model, που εμπνέει με τη στάση ζωής της μετά το ατύζημα που είχε το 2013, όταν και ακρωτηριάστηκε το ένα της πόδι. Έκτοτε η ίδια κινείται με προσθετικό μέλος.

body-positivity-campaign-spain-(5).jpg
body-positivity-campaign-spain-(4).jpg

Και, όμως, όσο και αν φαίνεται απίστευτο όλο αυτή η καμπάνια δημιουργήθηκε χωρίς την έγκριση αυτών των γυναικών, που είδαν ξαφνικά την αναπαράσταση των Instagram posts τους στην εν λόγω διαφήμιση! Κορυφαίο όλων; Στην αριστερή πλευρά της αφίσας η φωτογραφία της Sian έχει ζωγραφιστεί με το προσθετικό της μέλος να λείπει, δείχνοντας της όπως ακριβώς ήταν πριν το ατύχημα. Οι κυρίες φυσικά αντέδρασαν έντονα, ζητώντας να αφαιρεθούν από την αφίσα, ενώ η ίδια η Green- Lord δήλωσε σοκαρισμένη. «Δεν ξέρω καν πώς να εξηγήσω το θυμό που νιώθω αυτή τη στιγμή… Τρέμω κυριολεκτικά, είμαι τόσο θυμωμένη!».

https://www.instagram.com/p/CftqY-iK_fe
body-positivity-campaign-spain-(6).jpg

Από την πλευρά της η καλλιτέχνης έσπευσε να ζητήσει συγνώμη και να καθησυχάσει τις κυρίες, ότι θα τις αποζημιώσει με τα χρήματα, που πήρε από την εν λόγω καμπάνια. Μία ενέργεια που στήθηκε επαναλαμβάνω, για να προωθήσει τη συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, η οποία, όπως φαίνεται, περιορίζεται στα αποδεκτά πρότυπα του σύγχρονου marketing και όχι στην ωμή πραγματικότητα του σώματος μια γυναίκας που συμπεριλαμβάνεται στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ας μην φοράμε, λοιπόν, ακόμη το υποκριτικό προσωπείο μίας δήθεν ισότητας και αποδοχής, γιατί μία κοινωνία που δεν μπορεί να αντέξει ούτε τη θέα ενός προσθετικού μέλους, σίγουρα δεν μπορεί να μιλάει για συμπερίληψη.