Μετά τον Balenciaga η Adidas διακόπτει τις σχέσεις με τον Kanye West -Το χρονικό μιας αποκαθήλωσης

Ναταλία Κατσακιώρη
Μετά τον Balenciaga η Adidas διακόπτει τις σχέσεις με τον Kanye West -Το χρονικό μιας αποκαθήλωσης

Οι εξελίξεις για τον Ye δείχνουν πως μάλλον έχασε την περίφημη επιρροή του. 

Θα ασχοληθούμε ξανά με το φαινόμενο Kanye West και αυτή τη φορά για να το δούμε στην πραγματική του διάσταση. Θα μου πεις -και δικαίως- πού ξεκινάει η αλήθεια και πού το ψέμα στην υπόθεση του Ye και θα έχεις δίκιο, αλλά δεν μπορούμε και πάλι να πούμε ότι είμαστε αμέτοχοι σε όλο αυτό. Ο χώρος της μόδας δεν είναι ανεύθυνος μπροστά στον τρελό εκτροχιασμό του Kanye West και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν κατάλαβε τον τρόπο σκέψης του, όταν πριν μόλις ένα μήνα εμφανίστηκε στο catwalk του Balenciaga ως κεντρικό πρόσωπο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτός ο γύρος των σκανδάλων γύρω από τον Ye ξεκίνησε με τα περίφημα Yeezy μπλουζάκια του με το logo «White Lives Matter», που προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις. Όλα τα μεγάλα fashion περιοδικά πήραν άμεσα θέση στο ρατσιστικό παραλήρημα του Ye. Το ίδιο έκανε και η γνωστή, Αφροαμερικανή editor της Vogue, Gabriella Karefa-Johnson, η οποία είπε τη γνώμη της κατακρίνοντας τον Ye και την ανευθυνότητα των πράξεων του, για να δεχθεί την οργή του με υποτιμητικά σχόλια για την εμφάνιση και το σωματότυπο της. «Αυτό δεν είναι ένα πρόσωπο της μόδας,» έγραψε ο Kanye σε ένα Instagram story του. «Αν μιλάς για το Ye, και αυτός θα μιλήσει για σένα. Το ξέρω ότι η Anna μισεί αυτές τις μπότες,» έγραψε με κεφαλαία, υπονοώντας φυσικά την Anna Wintour.

https://www.instagram.com/p/Cj56Pd-gmgV
Paris Fashion Kenzo F/W

(AP Photo/Lewis Joly)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ο ίδιος, μάλιστα, διέκοψε τη συνεργασία του με το mega brand GAP, γιατί η εταιρία δεν προχώρησε στην δημιουργία καταστημάτων YZY GAP με την απλή δικαιολογία από μεριάς του Ye ότι ένας βασιλιάς δεν μπορεί να να κάθεται στο κάστρο κάποιου άλλου, αλλά χρειάζεται το δικό του! Και συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας με τη συνέντευξη στον Tucker Carlson, γνωστό για τις ακραίες, ρατσιστικές απόψεις του κατά κάθε μειονότητας, εθνικής ή κοινωνικής. Εκεί σε αδημοσίευτα στιγμιότυπα ο Ye έκανε κάποια ακραία αντισημιτικά σχόλια στα όρια της παράνοιας, μιλώντας ακόμη και για τη λατινική κοινότητα της Αμερικής. Τέλος, προφανώς μέσα σε παραλήρημα, εξαπέλυσε στο Twitter απειλές εναντίον των Εβραίων με το μέσο να του αφαιρεί την κυριότητα στο λογαριασμό του και το Instagram από την πλευρά του να μπλοκάρει το προφίλ του για περίπου ένα 24ωρο.

2022 BET Awards - Show

(AP Photo/Chris Pizzello)

Invision

Οι συνέπειες είναι λίγο-πολύ γνωστές στους περισσότερους: Ο οίκος Balenciaga ανακοίνωσε ότι κόβει κάθε σχέση με τον Ye και ο όμιλος Kering προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, δηλώνοντας επίσημα την κάθετη διακοπή της όποιας συνεργασίας τους. Οι φωτογραφίες του αφαιρέθηκαν από το τελευταίο catwalk, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Demna Gvasalia συνεχίζει να σιωπά. Η Adidas από την πλευρά της έληξε οριστικά τη συνεργασία της με τον Kanye West, με τον rapper να γράφει ότι η εταιρία κλέβει τα σχέδια του εδώ και χρόνια! Όλο αυτό μετά τις αντιδράσεις του κοινού, φυσικά, που απαίτησε να φύγει ο Ye μια και καλή από το group της Adidas και όχι απλώς να αναθεωρηθεί το μεταξύ τους συμβόλαιο, ενώ την ίδια στιγμή η Conde Nast ανακοίνωση ότι ο Ye δεν θα είναι πλέον μέρος του content του ομίλου.

https://www.instagram.com/p/CkImTOGoMEQ

Και, όμως, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι της δύναμης του Ye. Γιατί πώς είναι δυνατόν ένα οίκος σαν το Balenciaga, αλλά και ο ίδιος ο creative director του Demna Gvasalia να μην είχε διαπιστώσει τις παρανοικές τάσεις και απόψεις του Kanye μέχρι και πριν μόλις λίγους μήνες, μετά τις τρελές δηλώσεις του στα social media και το bullying που άσκησε στην πρώην σύζυγο του Kim Kardashian; Ή μήπως δεν συνέβη το ίδιο και με την Anna Wintour, που φρόντισε να αποστασιοποιηθεί άμεσα από το ζήτημα, μετά και τις μνήμες με την όλη αποκατάσταση του John Galliano μετά την αποπομπή του από τον Dior; Το ήξεραν και το ξέραμε, το βλέπαμε και το νιώθαμε. Ας γίνει, λοιπόν, άλλη μία δημόσια αποκαθήλωση ενός καθαρά προβληματικού και ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου, χωρίς να κάνουμε για άλλη μια φορά την αυτοκριτική μας. Αυτό είναι τροφή για σκέψη στην εποχή που η μόδα μιλά για αλλαγή και διαφάνεια. Ας ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας, λοιπόν.