Ο Raf Simons κλείνει το προσωπικό του brand μετά από 27 χρόνια και αμέτρητες συγκινήσεις

Ναταλία Κατσακιώρη
Ο Raf Simons κλείνει το προσωπικό του brand μετά από 27 χρόνια και αμέτρητες συγκινήσεις

(AP Photo/Zacharie Scheurer)

Ένας ακόμη αποχαιρετισμός για έναν καινοτόμο σχεδιαστή που διαμόρφωσε τη μόδα των 90s.

Είναι η χρονιά των αποχαιρετισμών. Αυτό μπορεί να το πει κανείς με απόλυτη σιγουριά. Πολλοί αγαπημένοι σχεδιαστές έφυγαν από τη ζωή και άλλοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα φώτα και το runway. Πρώτα ο Tom Ford με την τεράστια εξαγορά του οίκου του από την Estee Lauder και τώρα ο λατρεμένος Raf Simons, που ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση του να μην συνεχίσει την κυκλοφορία του προσωπικού του brand, που φέρει φυσικά το όνομα του, με την Spring/Summer 2023 συλλογή του να είναι και η τελευταία. Ήταν ένα νέο που ακουγόταν εδώ και μήνες και τελικά ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση.

Fashion Mens Raf Simons

Ο Raf Simons σε show του στη Νέα Υόρκη, 2017 (AP Photo/Julie Jacobson)

Calvin Klein-Raf Simons

Σε backstage κάνοντας διορθώσεις, 2018, (AP Photo/Frank Franklin II, File)

O Raf Simons αποφάσισε να κλείσει την προσωπική του εταιρία μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Ένα ακόμη τέλος εποχής για τη μόδα, λοιπόν, που όσο προχωράμε μετράμε και κάποιες αποχωρήσεις-πληγές, αλλά είναι αυτές ακριβώς που σηματοδοτούν και την αλλαγή. Όχι μόνο τα χρόνια που περνάνε, αλλά και το χώρο που έρχεται να ανοίξει μπροστά μας για τα νέα ταλέντα. Σε μια πρόσφατη συζήτηση το όνομα του Raf Simons αναφέρθηκε αμέσως ως μία φναταστική πρόταση για το τιμόνι του οίκου Alexander McQueen, αν ποτέ είχαμε την απόσυρση της Sarah Burton. Προσωπικά δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ μου στο συγκεκιρμένο πλαίσιο, αλλά κατάλαβα γιατί ήταν το πρώτο όνομα που ήρθε στο μυαλό των περισσότερων. Γιατί μιλάμε για μια γνήσια ιδιοφυία, ειλικρινή και ατόφια, καινοτόμα και ριζοσπαστική, πιστή στο αρχικό της όραμα, χωρίς περιστροφές, αλλά και χωρίς να μοιάζει παράλληλα οπισθοδρομική.

Το λευκό tank top της Prada είναι το it item της σεζόν και η συζήτηση για τη logomania ανοίγει ξανά

Dior Cruise 2015 Fashion Show - Runway

Dior Cruise 2015 (Photo by Brad Barket/Invision/AP)

Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε ένας από τους σχεδιαστές, που δημιούργησαν τη νέα minimal γραμμή των 90s και εισήγαγε τα στενά, tailored παντελόνια, συνδυασμένα με φαρδιά πουκάμισα και t-shirts, όταν αυτό το shape δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο της τότε μόδας. Ήταν επίσης από τους πρώτους που έφερε την εικόνα του street style στο runway, όταν επηρεασμένος από τον θεό της μόδας Martin Margiela, αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

https://www.instagram.com/p/ClO7rYGN0gp

O Raf Simons υπήρξε πάντα ειλικρινής, όπως όταν παραδέχτηκε ότι ο φόρτος της δουλειάς στο τιμόνο του Dior ήταν υπερβολικός και εκείνον, αποφασίζοντας να αποχωρίσει το 2016, για να βρεθεί στο Μιλάνο και το πλευρό της Miuccia Prada, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του οίκου. «Δεν έχω λόγια για να πω πόσο περήφανος είμαι για όλα όσα έχουμε πετύχει», έγραψε. «Είμαι ευγνώμων για την απίστευτη υποστήριξη από την ομάδα μου, από τους συνεργάτες μου, από τον Τύπο και τους αγοραστές, από τους φίλους και την οικογένειά μου και από τους αφοσιωμένους θαυμαστές και τους πιστούς οπαδούς μας». «Πάντα μπροστά,» έγραψε στον τελικό χαιρετισμό του και δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος.

«The end of an era»: Η Estée Lauder εξαγόρασε τον οίκο Tom Ford με ένα deal δισεκατομμυρίων

NY Fashion Week Mens Raf Simons

Fashion Week 2018, Νέα Υόρκη, (AP Photo/Bebeto Matthews)

NY Fashion Week Mens Raf Simons

Fashion Week 2018, Νέα Υόρκη, (AP Photo/Bebeto Matthews)