Γιατί ο οίκος Ganni λείπει από το πρόγραμμα του φετινού fashion week στην Κοπεγχάγη;

Ναταλία Κατσακιώρη
Γιατί ο οίκος Ganni λείπει από το πρόγραμμα του φετινού fashion week στην Κοπεγχάγη;

Όσο η Εβδομάδα Μόδας στην Κοπεγχάγη συνεχίζεται, ένα ερώτημα πλανιέται στον αέρα. Πού είναι ο Ganni;

Στο πρώτο μου ταξίδι στην Κοπεγχάγη είχα την τύχη να βρεθώ στη Δανία κατά τη διάρκεια του δικού τους καλοκαιριού. Και λέω του δικού τους, γιατί όπως καταλαβαίνεις για εμάς ήταν σαν φθινόπωρο. Σε ένα από τα dinners, λοιπόν, εκεί η συμπαθέστατη Δανή συνεργάτης που ήταν στην παρέα μας με ρώτησε απευθείας για το λευκό φόρεμα που είχα επιλέξει για τη βραδιά. «Είναι Ganni;». Εκεί κατάλαβα αμέσως τη σχέση τους με το συγκεκριμένο brand, το οποίο αν και δεν είναι προφανώς ο παλαιότερος οίκος της χώρας, έχει συνδεθεί τόσο βαθιά με τις ρίζες τους, που το θεωρούν το νούμερο ένα «τουριστικό» τους fashion προϊόν.

Ganni-S24-075.jpg

Ganni SS24

launchmetrics.com/spotlight

Και είναι ακριβώς έτσι. Φυσικά, αυτή δεν ήταν πάντα η δυναμική του οίκου Ganni, ο οποίος γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία του όταν ανέλαβε τα ηνία του η Ditte Reffstrup, που μαζί με τον σύζυγό της Nicolaj έφεραν το brand εκεί που βρίσκεται σήμερα. Ένα από τα πιο αγαπημένα fashion labels των millennials και της Gen Z, που έχει ταυτιστεί με το street style της Κοπεγχάγης και έκανε το scandinavian chic γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Οπότε μέσα στο fashion week της Κοπεγχάγης το show του Ganni κατείχε μία εξέχουσα θέση, ειδικά μετά την τελευταία τους παρουσίαση, όπου τεράστια δέντρα μίλησαν στο κοινό μέσω του AI. Όλοι αναρωτιόμασταν ποια θα είναι η επόμενή τους κίνηση. Μάντεψε: καμία!

Street style inspo: 4 τάσεις για να ντυθείς κομψά στο κρύο από την Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης

Ganni-PO-F23-033.jpg

Ganni FW23

Γιατί ο οίκος Ganni δεν θα έχει show φέτος;

Παραλαμβάνοντας το πρόγραμμα του Copenhagen Fashion Week του φετινού Ιανουαρίου αμέσως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε πουθενά το όνομα Ganni. Και αυτό όχι εξαιτίας κάποιου λάθους, αλλά επειδή ο οίκος αποφάσισε να μην κάνει show. Τα ερωτήματα άρχισαν να πέφτους βροχή, μέχρι που οι ίδιοι αποκάλυψαν τη λογική πίσω από αυτή τους την απόφαση. Η Reffstrup σε συνέντευξη που έδωσε στη British Vogue δήλωσε ότι έχει έρθει η στιγμή ο Ganni να επιστρέψει στον κόσμο της μόδας κάτι από αυτά που πήρε τόσα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η απόφασή τους δεν είναι φυσικά οριστική, με τα επόμενα shows να μας υπόσχονται μεγάλες συγκινήσεις, αλλά αφορά μόνο το 2024, μιας και η ομάδα του brand ήθελε να συγκεντρωθεί στο τελευταίο της project. Την έκθεση «Future, Talent, Fabrics» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του οίκου.

https://www.instagram.com/reel/C2srTfkrv43/

Η ομάδα επέλεξε επτά ανερχόμενους Δανούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές για να υποστηρίξει μέσω της έκθεσης αυτής, η οποία θα παρουσιαστεί στη Nikolaj Art Gallery, μια ανακαινισμένη εκκλησία δίπλα στα κεντρικά γραφεία του Ganni. Έπειτα οι buyers θα προχωρήσουν στo showroom, αφού δουν την έκθεση, όπου μπορούν να κάνουν παραγγελίες. To brand θα διοργανώσει ένα δείπνο για να παρουσιάσει τα ταλέντα στο διεθνές κοινό και η έκθεση θα είναι φυσικά ανοιχτή.

Ganni-S23-063.jpg

Ganni SS23

Είναι σαν να βλέπουμε μία παρουσίαση ταλέντων και καινοτομιών, αλλά με υφάσματα, όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια η σχεδιάστρια, η οποία και γίνεται με την υποστήριξη του Fabrics of the Future, μία πρωτοβολία που ξεκίνησε ο οίκος Ganni το 2021. Νέα υφάσματα, ποιότητες, βιωσιμότητα και καινοτομία. Το scandinavian mindset σε μία έκθεση που αναμένεται να ξεχωρίσει.

Ganni-S23-064.jpg

Ganni SS23