Έφυγε από τη ζωή το style icon Iris Apfel σε ηλικία 102 ετών

Ναταλία Κατσακιώρη
Έφυγε από τη ζωή το style icon Iris Apfel σε ηλικία 102 ετών

(Photo by Andy Kropa/Invision/AP, File)

Η είδηση του θανάτου της κάνει το γύρω των media εδώ και λίγες ώρες. 

Fashion icon. Αυτή είναι η περιγραφή που δίνουν τα πρακτορεία δίπλα από τις φωτογραφίες της Iris Apfel. Και είναι ίσως από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο της μόδας που η ζωή της προσδιορίζεται από αυτόν τον όρο. Παλιότερα είχε μια βαριά σημασία, που στις μέρες μας είχε αρχίσει να φθίνει ακριβώς επειδή πολλοί το οικειοποιήθηκαν. Αν όμως μπορούμε να μιλήσουμε με έναν και μόνο χαρακτηρισμό για την Iris Apfel αυτός θα ήταν σίγουρα το style icon.

Macy's Story

(AP Photo/Mark Lennihan)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Τα 5 αμφιλεγόμενα trends της άνοιξης που θα βλέπεις παντού και πώς να τα φορέσεις

Η Iris Apfel έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Iris Apfel από τη ζωή την Παρασκευή 1 Μαρτίου του 2024, στο σπίτι της στο Palm Beach από φυσιολογικά αίτια, ενώ περιστοιχιζόταν από αγαπημένα της πρόσωπα και τα άτομα που είχαν αναλάβει τη φροντίδα της εδώ και χρόνια. Για εκείνη η ηλικία ήταν απλώς ένας αριθμός εξάλλου, αν κρίνουμε από το πάρτι που έκανε όταν συμπλήρωσε τα 100 της χρόνια. Ήταν μία από τις γυναίκες με εντυπωσιακή ζωή, η οποία κατάφερε να πάρει μία εντελώς νέα τροπή κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας και αυτό από μόνο του ήταν ένα μεγάλο statement.

https://www.instagram.com/p/C3_geMFu15Y/

Η ίδια υπήρξε μία κυρία του Upper East Side, με ένα πανέμορφο εξοχικό στη Florida, που μαζί με τον σύζυγό της Carl Apfel ξεκίνησαν τη δική τους εταιρία υφασμάτων , την Old World Weavers, τη δεκαετία του 1950. Γεννημένη στην Astroria του Queens, ήταν μοναχοπαίδι και δεν απέκτησε ποτέ της παιδιά. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και έκανε και μία λαμπρή καριέρα στο interior design, συμμετέχοντας σε εννιά ανακαινίσεις του Λευκού Οίκου.

https://www.instagram.com/p/CvhjT39uvr9/

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η καριέρα της πήρε μια εντελώς διαφορετική τροπή, αφού κατάφερε να γίνει σχεδιάστρια μόδας, influencer ακόμη και μοντέλο σε πολλές περιπτώσεις, κάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στη ζωή της συμβόλαιο με πρακτορείο. Εξάλλου όπως έλεγε πάντα ήταν ένα κορίτσι που της άρεσε να κάνει μόνη της τα πράγματα στη ζωή της.

2016 Fashion Group International Night of Stars Gala

(Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

©2016 Evan Agostini

Η ίδια είχε ταξιδέψει τον κόσμο και κάπως έτσι ανέπτυξε μια λατρεία για τα τοπικά flea markets. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η θρυλική πλέον συλλογή της από κοσμήματα και αξεσουάρ κάθε τύπου, τα οποία συνήθιζε να αποθηκεύει με προσοχή, ώστε να συντηρηθούν σε άψογη κατάσταση. Τα κοντά λευκά μαλλιά της, το κόκκινο κραγιόν της και τα iconic τεράστια γυαλιά της με τους περίεργους σκελετούς έγιναν το σήμα κατατεθέν της, που μέχρι και σήμερα την κάνουν να ξεχωρίζει.

https://www.instagram.com/reel/C3_rAjvPXSy/

Η ίδια δεν θέλησε ποτέ να εξηγήσει το στυλ της, ούτε και να μιλήσει για αυτό. «Είναι κάτι που πρέπει εσείς να το καταλάβετε,» έλεγε στις συνεντεύξεις της. «Κάποιος μπορεί εύκολα να είναι μέσα στη μόδα, αλλά το στυλ είναι κάτι διαφορετικό,» υποστήριζε, κάνοντας τα πιο εντυπωσιακά mix and match με designer pieces της ντουλάπας της και μοναδικά αξεσουάρ από όλα τα σημεία του πλανήτη. Πληθωρικό και φλύαρο, το στυλ της ήταν πραγματικά αμίμητο, για αυτό και έγινε μέρος της pop κουλτούρας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμπνευση σε πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Obit Iris Apfel

(AP Photo/Seth Wenig, File)

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της πλήθος από σχόλια συγκεντρώθηκαν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με ανθρώπους όπως η Eugenie Trochu, Head of editorial content της Vogue France, και ο Lenny Kravitz να αναφέρονται σε όλη την έμπνευση που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Έμπνευση για χρώμα, prints, διαφορετικότητα, μοναδικότητα και όρεξη για ζωή. Σε ευχαριστούμε Iris Apfel.

NYFW Spring/Summer 2016 - Delpozo

(Photo by Andy Kropa/Invision/AP)