Η Νάντια Σιδηροπούλου & το «Studio 83» μας φέρνουν κοντά στην πιο εμβληματική εποχή του nightlife
Ένα brand ρούχων που έχει στον πυρήνα του την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένο με τις πιο διασκεδαστικές -και stylish- στιγμές μας.
Λίγο πριν το επίσημο opening store party στην Αθήνα, μιλήσαμε με τη δημιουργό ενός ελληνικού brand που έχει έρθει πολλές φορές στα χείλη μας μετά από την ερώτηση-διαπίστωση: «ρε τέλειο αυτό που φοράς, τι είναι; - Studio 83». Η Nάντια Σιδηροπούλου κατέβηκε από τον Βορρά, aka τη Θεσσαλονίκη όπου διατηρούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες το showroom της και έφερε τα party vibes και την edgy αισθητική της στην οδό Ηρακλείτου. Τα ρούχα της είναι κάπως όπως και η ίδια, δυναμικά, θηλυκά, ξεχωριστά. Σπάνια περνάς απαρατήρητη όταν τα φοράς και αυτό δεν είναι και ό,τι χρειάζεσαι από ένα κομμάτι; Nα σου καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, το στυλ είναι αδιαμφισβήτητο.
Mε γνωστό το εμβληματικό club της Νέας Υόρκης στα 70s και στα 80s, έρχομαι να ρωτήσω τι σημαίνει «Studio 83». Γιατί ονόμασες έτσι το brand σου;
Το όνομα σίγουρα κουβαλάει αυτή την αναφορά στην iconic εποχή του nightlife και της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά για μένα το «Studio 83» είναι κυρίως ένας δημιουργικός χώρος. Το «studio» συμβολίζει το σημείο όπου γεννιούνται ιδέες, εικόνες και χαρακτήρες. Το «83» έχει προσωπική σημασία, τυχεροί αριθμοί. Σε όλη την μέχρι τώρα ζωή μου τους συναντώ παντού.
Έχεις πει πως μεγάλωσες μέσα στην οικογενειακή σας βιοτεχνία, αλλά σπούδασες Νομική και Ναυτιλιακά. Πότε συνειδητοποίησες πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μόδα;
Νομίζω το ήξερα από πολύ νωρίς, απλώς άργησα να το παραδεχτώ στον εαυτό μου. Μεγάλωσα μέσα στα υφάσματα, στα πατρόν, στις πρόβες. Η μόδα ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητάς μου. Οι σπουδές μου με βοήθησαν να αποκτήσω διαφορετικές προσλαμβάνουσες και τρόπο σκέψης, αλλά δημιουργικά ένιωθα πάντα πιο κοντά στη μόδα. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν απλώς ένα περιβάλλον που γνώριζα, αλλά ο φυσικός μου χώρος έκφρασης.
S/S 2026
Eίναι ένας χώρος όπου είναι δύσκολο να εξελιχθείς στην Αθήνα, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη από όπου και ξεκίνησες. Δεν θα ήταν «πιο εύκολα» τα πράγματα να είχες επιλέξει να φύγεις στο εξωτερικό; Είναι κάτι που είχες σκεφτεί;
Φυσικά και το έχω σκεφτεί. Το εξωτερικό έχει μεγαλύτερη βιομηχανία, άλλες υποδομές και περισσότερες ευκαιρίες. Από την άλλη όμως, θεωρώ ότι έχει αξία να χτίζεις κάτι αυθεντικό από τον δικό σου τόπο. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη αισθητική, έντονο φως, ένστικτο, δυνατές γυναίκες. Αυτά επηρεάζουν πολύ τη δουλειά μου. Δεν απέκλεισα ποτέ την ιδέα του εξωτερικού, αλλά ήθελα πρώτα να δημιουργήσω μια ισχυρή ταυτότητα εδώ. Για αυτό υπάρχει και αυτή η έντονη εξωστρέφεια , με την εξαγωγική δραστηριότητα που έχουμε δημιουργήσει.
Η Νάντια Σιδηροπούλου
Πώς είναι η μετάβαση από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και στο νέο σου flagship στο κέντρο; Το κοινό είναι διαφορετικό;
Η Αθήνα έχει πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και μια διαφορετική ενέργεια. Το κοινό ίσως είναι πιο εξωστρεφές και πιο συνδεδεμένο με τη μόδα ως καθημερινή εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, βλέπω ότι οι γυναίκες σήμερα αναζητούν το ίδιο πράγμα παντού: κομμάτια που τις κάνουν να νιώθουν δυναμικές και ξεχωριστές χωρίς υπερπροσπάθεια. Το flagship ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμένα γιατί νιώθω ότι αποτυπώνει ολοκληρωμένα τον κόσμο του «Studio 83». Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.
Tα ρούχα σου έχουν όλα έναν κοινό παρανομαστή: είναι θηλυκά με έναν edgy τρόπο. Εσύ πώς θα τα περιέγραφες και για ποιες γυναίκες σχεδιάζεις;
Με ενδιαφέρει πολύ η ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και τη θηλυκότητα. Τα ρούχα μου έχουν ένταση, δομή και sexy στοιχεία, αλλά πάντα με έναν τρόπο που δείχνει effortless. Σχεδιάζω για γυναίκες που έχουν προσωπικότητα, που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν και που ντύνονται πρώτα για τον εαυτό τους. Μου αρέσει όταν ένα ρούχο κάνει μια γυναίκα να αλλάζει στάση σώματος μόλις το φορέσει. Μου αρέσει η ένταση μέσα από τα feathers elements καθώς και το κλασικό και διαχρονικό όπου εκφράζεται μέσα από τα leather items.
Μίλησέ μας για τη συλλογή σου S/S 26. Ποια είναι τα key items από αυτήν και τι βρίσκεται στον πυρήνα της έμπνευσής σου;
H SS26 κάνει ωδή στην γυναίκα βασίλισσα, γαι αυτό για όνομα της συλλογής επιλέχθηκε η λέξη «REGÌNA» όπου σημαίνει βασίλισσα. Οι εντάσεις στα χρώματα και στις υφές καθώς και στα κοψίματα δημιουργούν αυτή την μεγαλοπρεπή αίσθηση ,μιας γυναίκας με εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία. Υπάρχουν έντονοι ώμοι, structured silhouettes, cut-outs και ρευστά υφάσματα που δημιουργούν αντίθεση. Key pieces οι feathers λεπτομέρειες και οι Wave γραμμές.
Σχεδίασες τα backstage ρούχα για το fashion show του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο το 2021. Ήταν αυτό ένα milestone για το brand σου και ποιο θα ήθελες να είναι το επόμενο;
Ήταν σίγουρα μια πολύ σημαντική στιγμή. Το επόμενο milestone θα ήθελα να είναι μια πιο δυνατή διεθνής παρουσία του «Studio 83», είτε μέσα από επιλεγμένα stockists είτε μέσα από συμμετοχές σε διεθνής εκθέσεις.
S/S 26
Aπό το 2019 που γεννήθηκε το «Studio 83» μέχρι σήμερα που κλείνει τα 7, πώς νιώθεις ότι μεγαλώνει, πώς εξελίσσεται δημιουργικά;
Στην αρχή όλα ήταν πιο ενστικτώδη. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ωριμότητα και πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Νιώθω ότι το brand εξελίσσεται χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του και αυτό ήθελα να κερδίσω . Με ενδιαφέρει κάθε συλλογή να μοιάζει με συνέχεια μιας ιστορίας και όχι με κάτι τελείως διαφορετικό κάθε σεζόν.
Πες μου έναν σχεδιαστή/σχεδιάστρια που «ζηλεύεις» και γιατί;
Jacquemus, υπήρξε πρωτοποριακός, φρέσκος και με μια αθωότητα για την οποία διψούσε το fashion industry.
Ποια είναι η δική «στολή» για κάθε μέρα και κάθε νύχτα;
Η δική μου στολή είναι αδιαμφισβήτητα το tank top & το τζιν. Always classy & cool.
S/S 26
Θα σχεδίαζες ποτέ ρούχα για ταινία ή σειρά; Πες μου μία από κάθε κατηγορία που ξεχωρίζεις για την αισθητική της;
Ναι, απόλυτα. Με ενδιαφέρει πολύ η σύνδεση μόδας και κινηματογράφου γιατί μέσα από το styling χτίζεται ένας ολόκληρος χαρακτήρας. Από ταινίες ξεχωρίζω το «In the Mood for Love» για την αισθητική του, τη σιωπηλή ένταση και τον τρόπο που το styling γίνεται μέρος του συναισθήματος ενώ από σειρές το «Euphoria», γιατί επηρέασε πραγματικά τον τρόπο που βλέπουμε τη μόδα και την εικόνα σήμερα.
To φετινό καλοκαίρι αν ήταν ένα κομμάτι σου ποιο θα ήταν αυτό;
Το best seller κάθε καλοκαιριού εδώ και χρόνια, το «Sifnos Dress». Το απόλυτο island dress.
Info: Store Ηρακλείτου 4, Αθήνα, www.studio83.gr
