Συνέντευξη: Μιλήσαμε με το street artist που σχεδιάζει τα πιο στυλάτα t-shirts

Συνέντευξη: Μιλήσαμε με το street artist που σχεδιάζει τα πιο στυλάτα t-shirts

Το όνομα του είναι blemobill και καλό θα ήταν να το θυμάστε αν θέλετε να έχετε στο look σας κομμάτια που λειτουργούν και ως έργα τέχνης.

Σε μια πόλη με τόσο πολλή street art στους τοίχους της όπως η Αθήνα είναι σχεδόν απίθανο να θυμηθείς και να αναγνωρίσεις τη δουλειά όλων των καλλιτεχνών. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν τόσο χαρακτηριστική αισθητική στα έργα τους που συντροφεύουν τους αστικούς περιπάτους μας και αποτυπώνονται στη μνήμη όλων χωρίς καν να το προσπαθούν. Ακριβώς σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται και οι pop φιγούρες του blemobill.

Όταν τις πρωτοείδα στους δρόμους της Αθήνας ενθουσιάστηκα γιατί μου θύμισαν καρτουνίστικη απόδοση κλασικών φιγούρων του Φασιανού. Και ενώ θα μπορούσε να ήταν ο πρωτοπόρος της pop art, Keith Haring πίσω από αυτό το project, ψάξαμε και ανακαλύψαμε πως ο νέος Έλληνας καλλιτέχνης, Βασίλης Παπαδημητρίου a.k.a blemobill είναι ο άνθρωπος που χαρίζει απλόχερα στις πόλεις που περνά τα έργα αυτά.

Επειδή είναι στη φύση της pop να διαδίδεται σε κάθε τρόπο, ο blemobill δεν περιορίστηκε μόνο στους τοίχους των πόλεων, αλλά αποφάσισε να σχεδιάσει και t-shirts, εσώρουχα και καπέλα με τις αγαπημένες μας φιγούρες. Από την Αθηνά και το Δία μέχρι πτηνά και αρκουδάκια, όλα τα κλισέ σχέδια που γνωρίζαμε γίνονται ενδιαφέροντα, χαρούμενα και μοναδικά στο χέρι του blemobill που έχει ζωγραφίζει κάθε ξεχωριστό t-shirt της πρώτης συλλογής του που ακούει στο όνομα «Yogue». Όλοι έχουμε εμμονή με τα συναρπαστικά σχέδια στα ρούχα μας και συμφωνούμε με την ρήση του Oscar Wilde που θέλει τους ανθρώπους ή να είναι έργοτέχνης ή να φοράνε ένα, μπορούμε με βεβαιότητα να σας πούμε πως τα t-shirts του blemobill είναι ό,τι πιο στυλάτο έχουμε δει στην casual fashion τελευταία. Και καθένα από αυτά είναι και μοναδικό που πάντα ικανοποιεί μια βασική ανάγκη των ανθρώπων με στυλ. Αλλά επειδή ο καλλιτέχνης τα λέει καλύτερα από εμάς, διαβάστε τη συνέντευξη του που ακολουθεί:

Ποια είναι ιστορία πίσω από το όνομα blemobill;

Απλά ένας άνθρωπος που του αρέσει να ζωγραφίζει και να εκτονώνεται μέσα από αυτό.

Πως ένας street artist με χαρακτηριστική αισθητική αποφασίζει να κάνει σειρά από t-shirts και αξεσουάρ;
Γουστάρω τρελά τη διαδικασία της δημιουργίας. Με εξιτάρουν τα κοψίματα, το πως κάθεται το ύφασμα στο κορμί και το σχέδιο/ζωγραφιά του κάθε t-shirt. Για τη δημιουργία αυτών των t-shirts έβαλα στο μυαλό διάφορους τύπους ανθρώπων και έφτιαξα τις μπλούζες πάνω στην εικόνα τους.

Γενικά η αποδοχή του είχαν τα t-shirts σου στα social media ήταν υπερβολικά θερμή. Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι που έχουν στυλ έχουν βαρεθεί λίγο τα συμβατικά fashion brand και ψάχνουν νέες ιδέες και νέους σχεδιαστές ακόμα σε basic κομμάτια όπως είναι τα t-shirts;
Σίγουρα άνθρωποι που έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία για την αισθητική γενικά δεν συμβιβάζονται με τα συνηθισμένα, ακόμα και σε χρηστικά αντικείμενα όπως τα ρούχα. Έτσι υπήρξε κόσμος που του άρεσε η δουλειά μου.

Τα t-shirts βέβαια είναι απλά το εμπορικό μέρος της street art του blemobill. Όσον αφορά στη street art σου, λοιπόν, έχεις μία καρτουνίστικη, pop ματιά πάνω σε κλασικά ελληνικά μοτίβο που αγγίζει τα όρια του ντανταϊσμού και του κλασικού εικονογραφημένου. Εσύ πως θα χαρακτήριζες την αισθητική σου ως street artist;
Θα μου άρεσε ο χαρακτηρισμός χαρούμενη και φωτεινή street art. Βασική μου επιδίωξη σε αυτά που κάνω στους δρόμους είναι το χαμόγελο! Επίσης εμπεριέχει και απλές ιδέες παιχνιδιάρικες όπως για παράδειγμα μου αρέσει να ζωγραφίζω την Αθηνά κοντά στην Ακρόπολη η έναν Κολοκοτρώνη στην οδό Κολοκοτρώνη!

Ποια ήταν η έμπνευση σου για το project του blemobill. Έχεις συγκεκριμένες επιρροές ως καλλιτέχνης;
Από μικρός ήμουν σφουγγάρι. Στα ζωγραφικά αντέγραφα και έπειτα αφομοίωνα διάφορους καλλιτέχνες από το Φασιανό μέχρι το Jean-Michel Basquiat και από τον b. μέχρι τον Pablo Picasso! Δύο καλλιτέχνες εκτός από τη ζωγραφική που με έχουν επηρεάσει καθοριστικά είναι ο Μανος Χατζιδακις και ο Pedro Almodovar!

Η συλλογή σου λέγεται Yogue... Πως φαντάζεσαι αυτόν/αυτήν που θα φόραγε ένα κομμάτι της συλλογής σου και αντιπροσωπεύει το Yogue και όχι το παραδοσιακό Vogue;
Το Yogue είναι μια urban εκδοχή του Vogue. Δηλαδή όλη τη λάμψη και την υπερβολή που εμπεριείχε το Vogue την απλοποίησα και η λάμψη του χρυσού ήθελα να την αντικαταστήσω με τη λάμψη ενός χαμόγελου. Φαντάζομαι αυτούς που θα φοράνε κάτι Yogue να είναι απλοί και χαρούμενοι άνθρωποι. Αυτό μόνο.

Κάθε κομμάτι της συλλογής είναι μοναδικό; Όλα τα σχέδια σου τα κάνεις με το χέρι;
Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και χειροποίητο. Πέραν από κάποιο θέμα που το επαναλαμβάνω ξανά και ξανά από μανία μου όπως την αγαπημένη μου Αθηνά ή πουλιά που πετάνε.

Που μπορεί κάποιος να βρει ή να παραγγείλει τα t-shirt και τα αξεσουάρ που κάνεις;
Μέσω των social media όπως το Facebook (μπορείτε να βρείτε τον blemobill κάτω από το πραγματικό του όνομα Vasilis Papadimitriou), μέσω του email μου bletomata@gmail.com ή μέσω του blog μου (http://blemobill.tumblr.com). Τα στέλνω ταχυδρομικά με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

info: Περισσότερα για τα έργα του blemobill μπορείτε να βρείτε στο blog του και στη gallery να δείτε τα t-shirts και τα αξεσουάρ από τη συλλογή του "Yogue".

Διαβάστε ακόμα:

Pattinson-Stewart: Η τελευταία τους συνέντευξη πριν το σκάνδαλο

Πού βρίσκονται σήμερα τα hot boys των 80s;