Hubert de Givenchy (1927-2018): Η ιστορία του Οίκου πίσω από το πιο διάσημο φόρεμα του 20ου αιώνα

Διονυσία Καλαποθαράκου
Hubert de Givenchy (1927-2018): Η ιστορία του Οίκου πίσω από το πιο διάσημο φόρεμα του 20ου αιώνα

Το να ντύσει την Audrey Hepburn για το «Breakfast at Tiffany's» τον κάνει κομμάτι της παγκόσμιας κινηματογραφικής ιστορίας.

GettyImages 151036126
GettyImages 3171980 1 copy
GettyImages 3334009
GettyImages 1482104

Ο κόσμος της μόδας σήμερα έχασε ίσως τον τελευταίο «μεγάλο» fashion designer του 20ου αιώνα. Ο Count Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, ο Γάλλος αριστοκράτης που ίδρυσε τον Οίκο Μόδας Givenchy το 1952, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών, και πριν από κάποιες ώρες η οικογένειά του ανακοίνωσε δημόσια το θλιβερό γεγονός. Ήταν περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο δημιουργός των κουστουμιών της Audrey Hepburn, σε ταινίες όπως το «Breakfast at Tiffany's» και το «Funny Face». Το εμβληματικό μαύρο φόρεμα που φοράει η «Holly Golightly» έξω από τη βιτρίνα του γνωστού κοσμηματοπωλείου στη Νέα Υόρκη είναι ίσως το πιο διάσημο φουστάνι όλων των εποχών και αποτελεί από μόνο του ξεχωριστό κεφάλαιο σε ένα έργο-σταθμό στην ιστορία της μόδας και του κινηματογράφου. Η ηθοποιός ενέπνευσε επίσης και το πρώτο άρωμά του designer, το «L'Interdit», επισφραγίζοντας τον ρόλο της μούσας στη ζωή του.

Ο Ηubert de Givenchy
Με τους τέλειους τρόπους του και την παλαιάς σχολής πειθαρχία του, ο Givenchy είχε μια ξεχωριστή, εκλεπτυσμένη παρουσία που χρωμάτιζε τη βιομηχανία της μόδας για πάνω από πενήντα χρόνια. Ο ίδιος υπήρξε συλλέκτης, με άψογο μάτι, έργων τέχνης καθώς και «ερασιτέχνης» διακοσμητής εσωτερικών χώρων, αφήνοντας πίσω του έναν Οίκο Μόδας που καθόριζε τις ίδιες τις έννοιες της φινέτσας και της κομψότητας από το 1950 έως και σήμερα. Από το 1988 το fashion house Givenchy αποτελεί μέλος του ομίλου LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ο οποίος και εξέδωσε μια δήλωση που αποτίει φόρο τιμής στον ιδρυτή του brand: «χάσαμε μια μεγάλη προσωπικότητα του κόσμου της γαλλικής Haute Couture και ένας κύριος που συμβόλιζε την παριζιάνικη κομψότητα και φινέτσα για περισσότερο από μισό αιώνα. Η Givenchy υπερασπίστηκε την ιδέα της διαχωρισμού σε συλλογές Υψηλής Ραπτικής με Ready to Wear, με την πρώτη του Haute Couture collection να πραγματοποιείται το 1952 και δύο χρόνια αργότερα να γίνεται πρώτος σχεδιαστής στον κόσμο που ξεκινά και την πιο ‘φορέσιμη και απλή’ συλλογή του», συμπληρώνει η δήλωση.

Η Audrey Hepburn σε σκηνή από την ταινία «Breakfast at Tiffany's»
«O Hubert έφερε, με τις δημιουργίες του, επανάσταση στη διεθνή μόδα σχεδιάζοντας ασταμάτητα κομψά looks για την Audrey Hepburn, την σπουδαία φίλη του και μούσα του για πάνω από 40 χρόνια. Η δουλειά του παραμένει τόσο σημαντική σήμερα όσο ήταν τότε. Θα λείψει πολύ σε όλους μας», ανέφερε εκπρόσωπος του Οίκου Givenchy . Ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, δήλωσε ότι είναι «βαθιά λυπημένος» από το θάνατό του. «Ήταν από εκείνους τους σχεδιαστές που έκανα το Παρίσι τον πυρήνα της παγκόσμιας μόδας μετά το 1950 δημιουργώντας παράλληλα μια μοναδική ταυτότητα για το δικό του label. Όσο αφορά και τα Prêt-à-Porter αλλά και τα Ηaute Couture σχέδιά του ο Hubert de Givenchy έχει συγκεντρώσει δύο σπάνιες ιδιότητες: να είναι καινοτόμα και ταυτόχρονα διαχρονικά», δήλωσε ο Arnault. Τα σοφιστικέ και κομψά σχέδιά του απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών γυναικών, μεταξύ των οποίων η Πριγκίπισσα Grace του Μονακό, η Δούκισσα του Windsor, η Jacqueline Kennedy Onassis, η Babe Paley, η Gloria Guinness, η Jane Fonda και η Deeda Blair. «Το δικό μου είναι ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα στoν κόσμο: κάνει τους άλλους ευτυχισμένου», δήλωσε ο σχεδιαστής πέρυσι κατά την έναρξη της έκθεσης «Hubert de Givenchy» στο Μουσείο Μόδας στο Calais. «Είμαι χαρούμενος επειδή έκανα τη δουλειά που ονειρευόμουν από παιδί… και την έκανα καλά από ότι φαίνεται», είπε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το opening της έκθεσης.

Η Audrey Hepburn με φόρεμα Givenchy στην πρεμιέρα της ταινίας της «Μy Fair Lady»
Ο Givenchy την εταιρία του, την Givenchy Couture Group, στην LVMH το 1988 για 45 εκατομμύρια δολάρια μετά από 36 χρόνια όπου και λειτουργούσαν αυτόνομα. Έμεινε επικεφαλής του δημιουργικού σχεδιασμού του brand για επτά χρόνια πριν αποσυρθεί το 1995. Στα επόμενα έτη που ακολούθησαν ο Οίκος υποδέχτηκε, ως Creative Directors μερικούς από τους πιο διάσημους και ανατρεπτικούς fashion designers του πλανήτη, όπως ο John Galliano, ο Alexander McQueen και ο Julien McDonald. Ο Riccardo Tisci ανέλαβε την ίδια θέση το 2005, μένοντας στο τιμόνι του label για 12 ολόκληρα χρόνια και δίνοντας μία glam-goth χροιά στις δημιουργίες του.
Το 2017, μετά την αποχώρηση του Tisci, Καλλιτεχνικός Διευθυντής γίνεται η Clare Waight Keller, η πρώτη γυναίκα που κάθεται σε αυτή τη θέση με στόχο να αναβιώσει πολλά από τα εμβληματικά ασπρόμαυρα σχέδια Givenchy και να ανατρέξει αρκετά πίσω στα αρχεία του Οίκου. «Είμαι βαθιά λυπημένη από την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρα και καλλιτέχνη που είχα την τιμή να συναντήσω και να γνωρίσω από τότε που ήρθα στην εταιρεία», δήλωσε η Keller. «Όχι μόνο ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της μόδας στην εποχή μας, αλλά και ολόκληρη η καλλιτεχνική του κληρονομιά του εξακολουθεί να επηρεάζει το σύγχρονο ντύσιμο. Ήταν επίσης και ένας από τους πιο χαριτωμένους και πιο γοητευτικούς άνδρες που γνώρισα ποτέ. Ο ορισμός ενός αληθινού κύριου», πρόσθεσε.

O Hubert de Givenchy
Η οικογένεια του σχεδιαστή, τα ανίψια του και τα παιδιά τους, καθώς και ο σύντροφός του Philippe Venet, έκαναν γνωστό ότι θα τελεστεί ιδιωτική κηδεία και ζήτησαν, αντί για λουλούδια, να γίνουν οι αντίστοιχες χρηματικές δωρεές στην Unicef, στο όνομά του. Καλό ταξίδι…
Δες επίσης: Τέλος εποχής: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γάλλος σχεδιαστής Hubert de Givenchy