Vegan leather: Τι είναι και γιατί πρέπει να το επιλέγεις στην γκαρνταρόμπα σου;

Μαρία Ροδίτη
Vegan leather: Τι είναι και γιατί πρέπει να το επιλέγεις στην γκαρνταρόμπα σου;

Το ψεύτικο δέρμα βιώνει ένδοξες στιγμές τα τελευταία χρόνια!

Τα τελευταία χρόνια το veganism έχει αρχίσει να εδραιώνεται σε διάφορες βιομηχανίες, από εστιατόρια μέχρι καφέ, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που και η βιομηχανία της μόδας έχει λανσάρει δυναμικά- εδώ και καιρό- το vegan leather. Το faux δέρμα έχει αρχίσει να γίνεται μέρος πολλών brands ανά τον κόσμο-ανάμεσά τους Stella McCartney, H&M, ASOS- μιας και η «όρεξη» για πιο βιώσιμες πρακτικές όλο και αυξάνεται.

Και η αλήθεια είναι ότι το faux δέρμα μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με το πραγματικό δέρμα, οπότε δύσκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει περί τίνος πρόκειται.

Στην ουσία το vegan leather είναι ένα υλικό που μιμείται το πραγματικό δέρμα, αλλά κατασκευάζεται είτε από συνθετικά υλικά, είτε από φυτικά υλικά αντί για δέρματα ζώων. Αντί για faux ή vegan, μπορείς να το συναντήσεις στην αγορά και ως συνθετικό δέρμα. Όπως κι αν το αποκαλούν, όμως, το vegan δέρμα είναι τις περισσότερες φορές κατασκευασμένο από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και πολυουρεθάνη (PU), δύο πλαστικά πολυμερή που βοηθούν στη δημιουργία του τσαλακωμένου αποτελέσματος του πραγματικού δέρματος.

Paris str S20 043

Εναλλακτικά, αντί αυτών των υλικών, το vegan δέρμα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από περισσότερο βιώσιμα υλικά, που προέρχονται από τη φύση, όπως τα φύλλα ανανά, η φλούδα μήλου, άλλα απορρίμματα φρούτων, ανακυκλωμένο πλαστικό και φελλό.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στο vegan και το πραγματικό δέρμα είναι ότι το τελευταίο είναι κατασκευασμένο από το δέρμα ζώων, ενώ το faux leather προέρχεται από συνθετικά ή φυτικά υλικά, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία και βαφή για να δημιουργηθεί η υφή και το χρώμα που διαθέτουν. Επιπλέον, το αυθεντικό δέρμα είναι μοναδικό και συχνά παρουσιάζει ακανόνιστους πόρους και σημάδια, κάτι που δε συμβαίνει στο faux leather, το οποίο είναι επεξεργασμένο και ομοιόμορφο.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητά τους, σίγουρα το γνήσιο δέρμα αντέχει περισσότερα χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Αντίθετα, το vegan leather θέλει περισσότερη προσοχή μιας και είναι πιο ευαίσθητο.

Paris str S20 050b

Αν, λοιπόν, είσαι κι εσύ οπαδός της βιωσιμότητας της μόδας και έχεις οικολογική συνείδηση, δεν έχεις παρά να επιλέξεις στα φετινά outfits σου το vegan, αντί για το γνήσιο δέρμα. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι τη φετινή χρονιά το δέρμα είναι μία από τις πιο hot τάσεις της μόδας και εσύ μπορείς να την υιοθετήσεις επιλέγοντας faux leather στα σύνολά σου.

Διάβασε ακόμα: Πώς θα επιλέξεις το σωστό μέγεθος καπέλου;