Μελισσάνθη Σπέη: Η ελληνική παράδοση μέσα από τα μάτια μιας νέας δημιουργού της avant garde

Ναταλία Κατσακιώρη
Μελισσάνθη Σπέη: Η ελληνική παράδοση μέσα από τα μάτια μιας νέας δημιουργού της avant garde
Photo: Courtesy

Λίγο πριν την λήξη του διαγωνισμού του Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund, στον οποίο συμμετέχει ανάμεσα σε 47 ακόμη ταλέντα της σύγχρονης μόδας, η νέα Ελληνίδα σχεδιάστρια, Μελισσάνθη Σπέη, μιλάει στο Queen.gr για το όραμα της, τις αντισυμβατικές δημιουργίες της και την άρρηκτη σχέση της με την παράδοση.

Μιλάμε διαρκώς για την μόδα, λέγοντας πως είναι ένας ολοζώντανος, μεταβαλλόμενος οργανισμός. Αυτό υποστηρίζει και η Μελισσάνθη Σπέη, μία νέα δημιουργός, η οποία έχει ήδη ξεχωρίσει στους κόλπους του ελληνικού fashion με την ανατρεπτική ματιά της. Τα ρούχα της μοιάζουν ποιητικά, βγαλμένα από κάποιο θεατρικό ή από ένα παραμυθένιο σκηνικό της φαντασίας μας. Όνειρο και πραγματικότητα ακροβατούν στις avant garde δημιουργίες της, που αγγίζουν τα όρια της haute couture.

Η Μελισσάνθη Σπέη μετράει, ήδη, σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες στο διεθνή χώρο της μόδας, καθώς κι ένα άκρως ενδιαφέρον portfolio με ιδιαίτερα projects. Η ίδια αγαπά και προσπαθεί να εξερευνήσει τις πολύπλοκες πτυχές της ελληνικής παράδοσης, χρησιμποιώντας επιρροές από την λαϊκή τέχνη και την μακραίωνη πολιτιστική μας κληρονομιά, συνδυάζοντας όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά με την σύγχρονη ματιά της σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Η γυναικεία σιλουέτα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο, με τις γραμμές της άλλωτε να αναδεινκύουν και άλλωτε να κρύβουν τα χαρακτηριστικά του θηλυκού σώματος. Το πρώτο πράγμα, ωστόσο, που ξεχωρίζει κανείς στις δημιουργίες της είναι ένας άκρατος δυναμισμός και μια φρέσκια πνοή, η οποία τοποθετεί την σύγχρονη γυναίκα στο επίκεντρο της κοινωνίας ως ένα ισχυρό, ισάξιο μέλος που δεν αποχωρίζεται και δεν απαρνιέται τον εύθραυστο χαρακτήρα της.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund μίλησε στο Queen.gr για την σχέση της με την μόδα, το vision μιας σύγχρονης δημιουργού και τα μελλοντικά της σχέδια.

mspei 15

-Πες μας λίγα λόγια για την σχέση σου με την μόδα. Πώς και πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με αυτή;

Από πολύ μικρή ηλικία μου ήταν ξεκάθαρη η κατεύθυνση που ήθελα να πάρω επαγγελματικά. Αποφοιτώντας από το λύκειο έφυγα κατευθείαν εξωτερικό για σπουδές, πρώτα στην Ουαλία στο University of Wales, Newport όπου και σπούδασα Art&Design για ένα χρόνο, ύστερα στην Σκωτία όπου και ολοκλήρωσα το πτυχίο μου στο Fashion Design for Industry στο Galashiels, School of Textiles and Design του Heriot Watt University και στο Λονδίνο, όπου σπούδασα στο University of the Arts London – London College of Fashion, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Fashion Artefact. Ήμουν πολύ τυχερή που οι καθηγητές μου ήταν κομμάτι της εγχώριας μόδας. Ο ένας μου καθηγητής ήταν συνεργάτης του Alexander McQueen και μας έλεγε πάντα για το πρώτα του βήματα, μια άλλη καθηγήτρια έντυνε όλα τα συγκροτήματα του Λονδίνου την δεκαετία του 80', οπότε ακούγαμε και ιστορίες από ανθρώπους που είχαν βιώσει τις ένδοξες εποχές της μόδας και της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, που τόσο αγαπώ. Tα επόμενα χρόνια δούλεψα για ανερχόμενους σχεδιαστές-startups στο Λονδίνο και μετά επέστρεψα στην Ελλάδα, δουλεύοντας για κάποιους Έλληνες σχεδιαστές και βάζοντας πάντα και τους δικούς μου στόχους ως δημιουργός αλλά και επαγγελματίας του κλάδου του πολιτισμού.

-Είσαι η μόνη ελληνική συμμετοχή, μαζί με άλλα 47 ταλέντα, στον διαγωνισμό του Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund. Μίλησε μας για την πορεία σου μέχρι εκεί και τι σημαίνει ακριβώς η συγκεκριμένη βράβευση για σένα;

Είναι η δεύτερη φορά που είμαι υποψήφια. Την τελευταία φορά είχα βραβευτεί για τον προηγούμενο κύκλο, όπου και έλαβα μια μικρή χρηματοδότηση, για να μπορέσω να ξεκινήσω τα δικά μου όνειρα. Είναι δύσκολο το ξεκίνημα, και ακόμη πιο δύσκολο, όταν δεν έχεις οικονομική άνεση. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι οργανισμοί σε τόσο υψηλό επίπεδο, όπως και το Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund, που μπορεί να δει κάποια προοπτική και να σου ανοίξει φτερά. Κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια είχα μεγάλη υποστήριξη. Το πρόγραμμα συνέπεσε με την αρχή του κορονοιού, αλλά ευτυχώς συνέχισε να μας στηρίζει μέσα από συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου, όπως ο όμιλος LVMH, το Συνδικάτο υψηλής ραπτικής (Fédération Française de la Haute Couture et de la Mode) και πολλούς άλλους εξαίρετους επαγγελματίες της μόδας, οι οποίοι δουλεύουν σε πολύ διακεκριμένες θέσεις στον χώρο της μόδας στην Γαλλία. Για εμένα αυτή τη φορά η υποψηφιότητα είναι πολύ σημαντική, γιατί υπάρχει η ανάγκη για οικονομική υποστήριξη της επαγγελματικής μου ιδέας, πάνω στην οποία εργαζόμουν τόσο καιρό, και φυσικά με υποστήριξαν και οι ίδιοι όλους αυτούς τους μήνες.

mspei 6

-Οι δημιουργίες σου αγγίζουν τα όρια της avant garde. Πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις μέσα σε αυτές την ελληνική παράδοση και αισθητική;

Αντλώντας έμπνευση από την παράδοση, έχω ανάγκη να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο έκφρασης κάποιων προβληματισμών γύρω από την σύγχρονη κοινωνία. Συγκεκριμένα για μένα η λαϊκή παράδοση είναι κάτι με το οποίο μεγάλωσα, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσα και να αποβάλλω από πάνω μου, κυρίως στην εφηβεία, που είναι από τις πιο επώδυνες φάσεις κάθε ανθρώπου, όταν πια φτάνεις σε σημείο να αναρωτιέσαι και να αμφιβάλλεις για τα πάντα γύρω σου. Το κομμάτι μόδα – και συγκεκριμένα το avant garde, είναι ο τρόπος να εκφράσω όλη την δύναμη, τον πόνο και το σκοτάδι που κρύβω μέσα μου. Μέσα από τις excessive σιλουέτες και τη χρήση αντισυμβατικών υλικών μπορώ να ισορροπήσω το φως, με το σκοτάδι, και αυτό μου δίνει την δύναμη να συνεχίζω σαν άνθρωπος, αλλά και σαν δημιουργός.

-Ως νέα δημιουργός ποιο είναι το προσωπικό σου vision για την μόδα;

Η μόδα είναι τρόπος έκφρασης της κοινωνίας μας και είναι κάτι συλλογικό. Δεν είναι για μεμονωμένες αγορές ή για ένα συγκεκριμένο κοινό. Υπάρχουν πολλές επιρροές και διαφορετικοί τρόποι, που ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα που μας περιβάλλουν και αυτή είναι ακριβώς η δύναμη αλλά και η ομορφιά της μόδας: η ελευθερία έκφρασης, η οποία μεταφράζεται μέσα από χρώματα, υφές, υλικά, σιλουέττες, μοτίβα και ότι άλλο ο καθένας θεωρεί σημαντικό σε αυτό που κάνει. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η μόδα στην εγχώρια αγορά θα μπορούσε να έχει μια πιο φιλική ματιά, να μην βάζει ταμπέλες και να γίνει πιο σφαιρική. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Έχουμε μία τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τεχνικές και παράδοση στο ύφασμα και την χειροτεχνία, που θα μπορούσαμε να βρούμε αναρρίθμητες πηγές έμπνευσης.

mspei 1

-Εκτός από καλή επιτυχία στον διαγωνισμό του Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund, τι άλλο πρέπει να ευχηθούμε στην Melissanthi Spei;

Μακάρι να μπορέσει να υπάρξει διάκριση στον διαγωνισμό. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να μπει στον χάρτη τέτοιων σημαντικών φορέων και να βγει προς τα έξω το ελληνικό ταλέντο και μια νέα γενιά σχεδιαστών, της οποίας το αίμα βράζει από δημιουργικότητα! Επίσης stay tuned! Yπάρχουν πολλά ακόμα νέα και συγκεκριμένα το project «Studio Speis» (από το επίθετο μου) , το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, μέσω του Kickstarter. Σας δίνω, λοιπόν, και ένα στοιχείο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το κοινό θα έχει άμεσο λόγο, όπως πάντα, στην εξέλιξη του project, αλλά και μία δίοδο μέσω της οποίας θα μπορεί να συμμετάσχει. Τα υπόλοιπα θα αποκαλυφθούν μέσα τους επόμενους μήνες.

mspei 3

Ο διαγωνισμός του Μaison Μode Μéditerranée Εndowment Fund ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της 25ης Μαρτίου. Ακολουθήστε το παρακάτω link, για να ψηφίσετε την ελληνική συμμετοχή της Μελισσάνθης Σπέη. Η ψήφος γίνεται με ένα απλό like!

https://www.facebook.com/maisonmodemediterranee/photos/a.4724308767698771/4724314947698153

Διαβάστε επίσης:

Interview: Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου στον Οίκο Off-White θα συνεχίσει το cool ύφος του Virgil Abloh

Alexander McQueen Fall 2022: Επιστροφή στην Νέα Υόρκη, επιστροφή στον παράγοντα «γη»