Marmarometry: Κοσμήματα φτιαγμένα από μάρμαρο γίνονται η απόλυτη ενσάρκωση της ελληνικής αισθητικής

Ναταλία Κατσακιώρη
Marmarometry: Κοσμήματα φτιαγμένα από μάρμαρο γίνονται η απόλυτη ενσάρκωση της ελληνικής αισθητικής

As featured in Kirki’s Loom ss22 campaign Φωτογράφος Γιάννης Φραγκος Styling Νότης ΣακουλαςΜοντέλο Daria Bashynska (ace models)

Ένα πανάρχαιο υλικό της ελληνικής γης παίρνει νέα πνοή στα χέρια μίας σύγχρονης δημιουργού.

Κομμάτι της Ελλάδας και κυρίαρχο υλικό ολόκληρου του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, το μάρμαρο είναι συνυφασμένο στο μυαλό όλων μας με το μαγικό φως των Κυκλάδων, την θάλασσα και το μυστηριακό περιβάλλον των μνημείων μας. Ένα τόσο καθαρό, «ψυχρό» και σκληρό υλικό, που έχει ντύσει τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, αποτυπώνοντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια στα χέρια έμπειρων τεχνητών.

Παίρνοντας πηγή έμπνευσης από το σπάνιο πλέον ελληνικό μάρμαρο, η Ξένια Νεφέλη Βλάχου, ξεκινώντας από τον χώρο των ενδυμάτων, πέρασε με απόλυτη επιτυχία στο κόσμημα, χαράζει σήμερα το μοναδικό λευκό, μαύρο και πράσινο μάρμαρο της ελληνικής γης και δημιουργεί μία σειρά από κοσμήματα έργα τέχνης. Κύρια πηγή της έμπνευσης της υπήρξε η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και η Κυκλαδική Τέχνη.

Πώς, όμως, εμφανίζεται ένα τέτοιου είδους κόσμημα μέσα στην σύγχρονη μόδα; Πόσο μπορεί να λειτουργήσει το μήνυμα που φέρει το ελληνικό μάρμαρο, χωρίς να γίνει γραφικό, αναδεικνύοντας την πραγματικά σπουδαία σημειολογία του; Η Ξένια Νεφέλη Βλάχου φαίνεται πως κατάφερε να βρει την σωστή ισορροπία και να αναδείξει την πραγματική ομορφιά ενός υλικού, που αξίζει να φορέσει κανείς πάνω του ως ένα μοναδικό κομμάτι Ελλάδας. Μιλήσαμε μαζί της για το τι σημαίνει για την ίδια το grecian chic σήμερα, αλλά και για το αν τελικά η μακραίωνη παράδοση μας, μας δίνει την δύναμη να βγούμε προς τα έξω ή τσακίζει τα χέρια μας, σαν ένα ακόμη κεφάλι αγάλματος, όπως στους στίχους του Σεφέρη.

«Tα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την τάση του Grecian Chic στην μόδα και στις τέχνες σε όλο τον κόσμο. Μεγάλοι οίκοι μόδας και εταιρίες κάνουν στροφή προς το αρχαίο Ελληνικό ύφος.

marmarometry-(20).JPG


Οι δημιουργίες πολλών Ελλήνων σχεδιαστών είναι βαθιά επηρεασμένες από την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας, από τις τοιχογραφίες, την ένδυση, τα κοσμήματα και τους μύθους. Οι νέοι δημιουργοί αισθανόμαστε την ανάγκη να αναδείξουμε αυτή την μοναδική ομορφιά και να κρατήσουμε ζωντανή την πολύτιμη κληρονομιά μας. Ανήκουμε σε μια γενιά η οποία έχει την τύχη να έρθει από νωρίς σε επαφή με πολλά διαφορετικά σημεία στον κόσμο είτε με τα ταξίδια είτε με το ίντερνετ, να γνωρίσουμε τις τέχνες και τους πολιτισμούς και να αντιληφθούμε τον πλούτο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τελικά να επιστρέψουμε στις ρίζες μας».

marmarometry-(15).jpg
1652966409898-398730801-marmarometry-(6).JPG

«Εμένα προσωπικά η αρχιτεκτονική, οι μινιμαλιστικές γραμμές και η γεωμετρία της Κυκλαδίτικης τέχνης μου δίνουν τροφή στην έμπνευση και στην φαντασία. Στην αρχαιότητα το μάρμαρο το θεωρούσαν πολύτιμο λίθο και το χρησιμοποιούσαν σε κοσμήματα. 2000 χρόνια μετά προσπάθησα να ενσωματώσω σύγχρονες τεχνικές για να δημιουργήσω καινοτόμα αλλά παράλληλα διαχρονικά κοσμήματα με πολύτιμα μέταλλα και μάρμαρο ως το κύριο υλικό τους, με σχήματα τα οποία θυμίζουν Αρχαία Ελληνικά αριστουργήματα. Κάθε κόσμημα Marmarometry έχει την ενέργεια της Ελληνικής γης, και όπως είπε μια κυρία που γνώρισα στο κατάστημα μου στην Νάουσα Πάρου, “You can speak with power when you wear these unique jewelry”!»

marmarometry-(19).JPG
marmarometry-(9).JPG

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr