Evi Grintela: Ένα fashion brand που έκανε τη ρομαντική θηλυκότητα ξανά must

Διονυσία Καλαποθαράκου
Evi Grintela: Ένα fashion brand που έκανε τη ρομαντική θηλυκότητα ξανά must

Μιλήσαμε με τη δημιουργό των πιο κομψών shirtdresses για τη ρετρό, neo-romantic αισθητική, την fast fashion και το μέλλον της ελληνικής μόδας.

Ποιο είναι το story telling πίσω από τη δημιουργία του δικού σας brand; Τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με τη μόδα;

Από μικρή αγαπούσα και ασχολήθηκα με τη μόδα. Φοίτησα στη σχολή Βελουδάκη όπου παρακολούθησα τη σχολή μόδας και σχεδίου. Το ενδιαφέρον μου όμως ήταν ευρύτερο και έτσι έκανα μαθήματα κεραμικών και ελεύθερου σχεδίου. Αμέσως μετά φοίτησα στη σχολή ΑΚΤΟ όπου έκανα διακόσμηση και βιομηχανικό σχέδιο για 2 χρόνια. Παράλληλα με τις σπουδές μου, δούλευα στο Free Shop όπου έγινα υπεύθυνη του καταστήματος και ήμουν στην ομάδα που το καθιέρωσε και έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα καταστήματα τη δεκαετία του 80. Στην πορεία άνοιξα ένα δικό μου μαγαζί, όπου σχεδίαζα και έφτιαχνα τα ρούχα. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε και η καριέρα μου στα περιοδικά.

Η πορεία μου στο χώρο της μόδας και του luxury market διανύει 25 χρόνια, σχεδόν, έχοντας την εμπειρία από θέσεις ως Εditor in Chief στο περιοδικό L’Officiel και Style Director στη Vogue Hellas και στο Life & Style, PR & Curator σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση επιδείξεων διεθνών σχεδιαστών στην Ελλάδα κλπ. Αυτή η εμπειρία και η γνώση από τη βιομηχανία της μόδας με βοήθησε να έχω ένα διαρκές δημιουργικό όραμα το οποίο προσαρμόζεται, συμβαδίζει και συντονίζεται με τις τάσεις της εποχής.

Όταν έκλεισε για μένα, ο κύκλος των εκδόσεων, επέτρεψα στον εαυτό μου να δει τα πράγματα από την πλευρά του δημιουργού. Tην περίοδο εκείνη επικράτησε η ανάγκη να κάνω πράγματα που με εκφράζουν απόλυτα και να χρησιμοποιήσω τη γνώση που είχα αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω στη μόδα.

https://www.instagram.com/p/CfB8UX5oT9Q

Tα shirt dresses είναι το σήμα κατατεθέν της σχεδιαστικής σας προσέγγισης. Ποια είναι τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που το κάνουν τόσο ξεχωριστό για εσάς;

Πάντα αγαπούσα τα shirtdresses, και τα φορούσα η ίδια με το δικό μου τρόπο. Είναι για μένα ένα διαχρονικό, απαραίτητο κομμάτι στη γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας που έχει αίσθηση του στυλ και της κομψότητας.

Επειδή πάντα αγαπούσα τα πουκάμισα και τα shirtdresses, τα οποία έψαχνα σε όλους τους οίκους γιατί ήταν χαρακτηριστικό της γκαρνταρόμπας μου, αποφάσισα να κάνω μια σειρά για εμένα και τις φίλες μου. Χρησιμοποίησα πολύ καλά ανδρικά υφάσματα πουκαμίσων και βρήκα ανθρώπους να μου τα κάνουν στο χέρι προσέχοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Πήρα την ιδέα του ανδρικού πουκαμίσου όταν και διεθνείς σχεδιαστές είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον επαναπροσδιορισμό του ανδρικού πουκαμίσου σαν πρόταση για την γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Η εξειδίκευση του brand στην ιδέα αυτή ήταν καθοριστική για την αναγνώρισή και την εξέλιξή του. Το timing στη μόδα είναι πολύ σημαντικό και μαζί με μια αυθεντική ιδέα μπορείς να προχωρήσεις πιο εύκολα, σε αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς αγοράς.

https://www.instagram.com/p/CgtcDHuOtrv

H τελευταία σας συλλογή ήταν μια ωδή στον ρετρό νεορομαντισμό. Πιστεύεται στη διαχρονικότητα ορισμένων σχεδίων και μοτίβων;

Η τελευταία μου συλλογή είχε όντως πολλά στοιχεία τα οποία πηγάζουν από την αγάπη μου για τους κήπους, τα λουλούδια και τις παλιές ακουαρέλες ζωγραφισμένες στο χέρι από αφίσες βοτάνων και λουλουδιών. Στα ταξίδια που κάνω συνήθως μαζεύω και συλλέγω γκραβούρες λουλουδιών. Θεωρώ ότι η ρετρό νεορομαντική αισθητική υπάρχει πάντα σαν επιρροή στο brand Evi Grintela αλλά όλη αυτή η ιστορία που φέρει το brand εκφράζεται στα ρούχα με μια πολύ μοντέρνα αισθητική.

Σχετικά με τα σχέδιά μας, έχουμε κάποια σχέδια που έχουν αγαπηθεί από γυναίκες σε όλον τον κόσμο, τα ζητάνε πάντα και υπάρχουν σε όλες τις συλλογές μας. Το πρώτο σχέδιο που βγάλαμε, το VALERIE SHIRT DRESS, είναι ένα διαχρονικό σχέδιο το οποίο είτε όπως είναι είτε προσαρμοσμένο ανάλογα με τις τάσεις σχεδόν πάντα είναι πρώτο σε πωλήσεις. Το Juliette είναι ένα άλλο σχέδιο το οποίο έχουν αγοράσει και αγοράζουν φανατικά πολλές γυναίκες, άγνωστες και επώνυμες, απ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα best seller σε όλες τις συλλογές. Η διαχρονικότητα κατά την γνώμη μου καθορίζεται πέρα από τα σχέδια τα οποία έχουν αγαπηθεί και αγαπιούνται στην υψηλή ποιότητα υφασμάτων που χρησιμοποιούμε, στις πολύ ιδιαίτερες ρίγες, στα custom prints και στην χειροποίητη, προσεγμένη ραπτική μας.

Mιλήστε μας για τον επόμενο χειμώνα και τη συλλογή σας για τη σεζόν F/W 22-23.

Η συλλογή μας για τον χειμώνα 22-23 λέγεται “Feminist Reflections” και είναι μια ωδή στην κομψότητα και την χαρισματικότατα των γυναικών και της θηλυκότητας τους και έχει εμπνευστεί από δυναμικές γυναίκες που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία. Η Louise Bourgeois μαζί με την έντονη προσωπικότητα και το ανδρόγυνο ατομικό της στυλ είναι ένας από τους καλλιτέχνες πίσω από την έμπνευση της συλλογής. Η συλλογή περιλαμβάνει αγαπημένα shirtdress για τις σύγχρονες γυναίκες που στοχεύουν να εμπνεύσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση, ενώ αντανακλούν τις εύθραυστες και ρομαντικές παιδικές τους αναμνήσεις.

EG-SS22-JACKIE-LACE-01.jpg

Ποια είναι τα πέντε πιο θηλυκά key-pieces που μπορεί να έχει μια γυναίκα στην γκαρνταρόμπα της;

  1. Ένα λευκό πουκάμισο
  2. ένα little black dress, όπως το Eva shirtdress μας
  3. Ένα power suit
  4. Ένα signature perfume
  5. Ένα all time classic ριγέ shirtdress που μπορεί να φορεθεί σε όλες τις περιστάσεις της ημέρας

Στην καλοκαιρινή σας συλλογή είδαμε πολύ κομψές, ψάθινες τσάντες. Να περιμένουμε αντίστοιχα αξεσουάρ και τον χειμώνα;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι και με τα αξεσουάρ και η αλήθεια είναι ότι έχω διάφορες ιδέες που ψάχνω πάντα τον καλύτερο τρόπο να τις υλοποιήσω. Οι τσάντες είναι μέσα στα σχέδια μας πάντα.

Τι είναι η μόδα για εσάς; Μια μορφή τέχνης; Ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα;

Η μόδα για μένα σίγουρα είναι μια μορφή αισθητικής έκφρασης και τέχνης. Έχει να κάνει με την ηθική, την γνώση, τον πολιτισμό και την κοινωνική αφύπνιση που έχει ένας δημιουργός. Η μόδα είναι ένας τρόπος που με μια δική μου πνευματικότητα με κάνει να ζω στο σήμερα, να ενημερώνομαι για τις κοινωνικές εξελίξεις, τις αλλαγές που συμβαίνουν. Με ιντριγκάρει, οξύνει την πολυπλοκότητά µου και με βοηθάει να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος. Όλα πλέον στην μόδα έχουν να κάνουν με την αλλαγή, την βιωσιμότητα, το νέο σύστημα αξιών, την διαφάνεια, την διαφορετικότητα, την αυθεντικότητα και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα υλικά μας για να δουλέψουμε τις συλλογές μας.

EG-SS22-NELLIE-FLORAL-01.jpg

Στην εποχή του fast fashion πόση σημασία δίνουν οι γυναίκες στην ποιότητα του ρούχου τους;

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει μία γυναίκα σε αυτήν την δύσκολη εποχή με μεγάλες οικονομικές κρίσεις είναι να διατηρεί την απλότητα και το προσωπικό της στυλ. Αυτήν την τόσο ευαίσθητη εποχή που διανύουμε σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση και να φροντίζει να είναι ενημερωμένη για την ηθική και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία των brands από τα οποία ψωνίζει.

H πανδημία άλλαξε τον τρόπο που ντυνόμαστε;

Η πανδημία προσδιόρισε την ανάγκη μας να αναθεωρήσουμε πολλά στοιχεία στον τρόπο που ντυνόμαστε. Μας ώθησε να δώσουμε έμφαση στην άνεση και μας έκανε να δούμε τα ρούχα με έναν πιο δημιουργικό και ανανεωτικό τρόπο. Τώρα έχουμε ανάγκη για πιο πολλά χρώματα, χαμόγελα και να παίρνουμε χαρά μέσα από τα ίδια μας τα ρούχα.

Tι οραματίζεστε και τι εύχεστε για το μέλλον του brand σας;

Επειδή η ζωή είναι ένα ταξίδι προσωπικής αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης με τον ίδιο τρόπο οραματίζομαι και την αντανάκλαση αυτή για το brand μου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωτικά πιο conscious brand που θα μπορεί με τον τρόπο του να βοηθήσει στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Το επόμενο project που οραματίζομαι είναι ένα mono brand κατάστημα Evi Grintela, το οποίο θα μπορεί να αναδείξει και να εκφράσει την προσωπική μου αισθητική και την αισθητική του brand και την φιλοσοφία του.

SS22-VALERIE-LACE-01.jpg