Η ιστορία πίσω από τις θρυλικές Ferragamo γόβες της Marilyn Monroe

Ναταλία Κατσακιώρη
Η ιστορία πίσω από τις θρυλικές Ferragamo γόβες της Marilyn Monroe

(AP Photo/File)

Κι όμως ο διάσημος σχεδιαστής δεν γνώρισε ποτέ από κοντά τη μούσα του.

Ήταν το έτος 1960, όταν στην ταινία «Let’s Make Love», η Marilyn Monroe εμφανίστηκε με ένα κατακόκκινο ζευγάρι γόβες, δια χειρός Salvatore Ferragamo. Ένα ζευγάρι που δημιουργήθηκε φυσικά custom, με κόκκινα κρύσταλλα Swarovski. Μιλάμε για την κλασική εκδοχή της περίφημης γόβας του Salvatore Ferragamo, όπως την ξέρουμε σήμερα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το μετέπειτα σχέδιο, αλλά και την τελική μορφή του συγκεκριμένου παπουτσιού, που αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς ακόμα και για τις σημερινές συλλογές του οίκου. Για την ιστορία να πούμε ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι από την ταινία πουλήθηκε το 1999 σε δημοπρασία του Christies για 48.000$.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Marilyn Monroe μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1954, ξεκινώντας να αγοράζει τις γόβες της από το κατάστημα του σχεδιαστή στην Park Avenue. Μιλάμε πάντα για τις κλασικές γόβες με το τακούνι των τεσσάρων εκατοστών, που η Monroe φόραγε τόσο στις ταινίες της, όσο και στην προσωπική της ζωή. Η ίδια μίλαγε για τον Ferragamo, αναφέροντας τον ως τον «υποδηματοποιό των ονείρων», και ανέπτυξε μαζί του μια ιδιαίτερη σχέση, αφού εκεί έκανε στη συνέχεια τις custom παραγγελίες της για τα παπούτσια της.

Marilyn Monroe-FBI Files

1956, με τον Arthur Miller στο αεροδρόμιο του Λονδίνου (AP Photo, File)

Marilyn Monroe-Photo Gallery

1958 στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης(AP Photo, File)

Ο ίδιος ο Ferragamo, που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο λόγω της συνεργασίας του με τη Marilyn, είχε ανακηρρύξει τη Monroe σε προσωπική του «Αφροδίτη». Έτσι την αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, μιλώντας για την κρυφή ευαισθησία της πίσω από το glam πρόσωπο της diva. O ίδιος ανέπτυξε για εκείνη ένα νεό τακούνι, με το μισό να είναι κατασκευασμένο από ξύλο και το άλλο μισό από ατσάλι. Από την πλευρά της η Marilyn συνήθιζε να κόβει λίγο λοξά την άκρη των τακουνιών τη, για να μπορέσει να πετύχει το διάσημο και χαρακτηριστικό της sexy περπάτημα.

https://www.instagram.com/p/B_FpLYKHTqf
MONROE OLIVIER

Ο Sir Laurence Olivier και η Marilyn Monroe το 1956, στο London's Savoy Hotel (AP Photo)

Εξάλλου, όπως έλεγε, το αιώνιο sex symbol, μια γυναίκα μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο, αν είχε το σωστό ζευγάρι παπούτσια. Εκείνη μάλλον τα βρήκε.

Marilyn Monroe-Home Demolished

1962, στο set της ταινίας "Something's Got To Give"(AP Photo, File)

Miller Monroe

Με τον δεύτερο σύζυγο της Arthur Miller, Photo: AP Images

DPG Network