Ian Griffiths:«Όταν είσαι creative director της MaxMara,είσαι θεματοφύλακας μιας μοναδικής ιστορίας»

Ναταλία Κατσακιώρη
Ian Griffiths:«Όταν είσαι creative director της MaxMara,είσαι θεματοφύλακας μιας μοναδικής ιστορίας»
Photo: Courtesy of Max Mara

Με αφορμή το μοναδικό show της Max Mara Resort 2024 Collection στη Στοκχόλμη  μιλήσαμε με τον creative director του κορυφαίου ιταλικού οίκου για το brand που έχει ταυτιστεί με τη διαχρονική κομψότητα. 

Ο Ian Griffiths είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας μόδας. Όταν έμαθα ότι θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του, και ξεκίνησα να κάνω ένα μικρό brain storming, η πρώτη λέξη που ερχόταν στο μυαλό μου ξανά κια ξανά ήταν η συνέπεια. Συνέπεια στο στυλ, συνέπεια στο σχεδιασμό, συνέπεια στην υψηλής ποιότητας κατασκευή αλλά και στον ίδιο τον οίκο της Max Mara, στον οποίο και κατέχει τη θέση του creative director εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια. Την ίδια στιγμή, πολλοί οίκοι μόδας ανά τον κόσμο προχωράνε σε συνεργασίες πυροτεχνήματα, αλλάζοντας το ύφος τους και κάνοντας πειραματισμούς με το target τους. Η Max Mara δεν είναι ένας τέτοιος οίκος, μιας και μιλάμε για την απόλυτη εκδοχή του πολυτελούς «made in Italy» label, που παραμένει πιστό στις παραδόσεις και το DNA του. Το ίδιο πιστό, όμως, παραμένει και το κοινό της Max Mara.

Στις 11 Ιουνίου ο κορυφαίος οίκος μας ταξίδεψε μέχρι τη Στοκχόλμη για το show της Resort 2024 collection του, όπου παρακολουθήσαμε άλλο ένα catwalk με επίκεντρο τη γυναίκα. Στο δημαρχείο της σκανδιναβικής μητρόπολης στήθηκε μία μικρή αφιέρωση στο Septem Flores feast, στη σουηδική παράδοση αλλά και την Selma Lagerlöf, την πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Ian Griffiths μου μίλησε για τη γυναίκα της καρδιάς του, τη γυναίκα Max Mara και ο τρόπος που την αντιμετωπίζει είναι τουλάχιστον συγκινητικός. Είναι η φίλη του, η μούσα του, εκείνη για την οποία θα μιλά πάντα στα ατελιέ του, αναλύοντας τη ζωή και τα θέλω της. Της αφιερώνει κάθε νέα του συλλογή και, όπως φαίνεται, δεν σταματά να αντλεί έμπνευση από εκείνη, προσεγγίζοντάς της σε κάθε της ηλικία.

MAAN Island Wear: Τα «made in Greece» μαγιό με έμπνευση από την ουσία και την ομορφιά της χώρας μας

Ο Ian Griffiths αποκλειστικά στο Queen.gr.

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_252.jpg

Courtesy of Max Mara

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_260.jpg

Courtesy of Max Mara

Είστε στο τιμόνι του οίκου Max Mara ως creative director εδώ και 36 χρόνια. Τι σημαίνει, να είσαι δημιουργικός διευθυντής ενός οίκου με τόσο μεγάλη παράδοση;

Το να είσαι creative director ενός μεγάλου οίκου είναι σαν να είσαι θεματοφύλακας μιας μοναδικής ιστορίας. Σκέφτομαι την Max Mara ως μια συνεχή αφήγηση, και κάθε συλλογή ως ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία, που εκτυλίσσεται. Είμαι πάντα περίεργος να δω πού θα με οδηγήσει στη συνέχεια. Υπάρχουν ακόμα τόσες πολλές νέες λεωφόροι που θα ήθελα να εξερευνήσω, πτυχές της περσόνας Max Mara που θα ήθελα να αποκαλύψω ή να ανακαλύψω ξανά. Κάθε νέα συλλογή είναι και μια νέα εμπειρία, αλλά όλες περιστρέφονται γύρω από αυτή τη γυναίκα, τη γυναίκα Max Mara. Είμαι στο πλευρό της εδώ και 36 χρόνια. Την ξέρω τόσο καλά, θαυμάζω τη δύναμη της, την αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία της. Τη σκέφτομαι σαν να είναι μια στενή μου φίλη και θα θέλω πάντα το καλύτερο για εκείνη. Νιώθω συνδεδεμένος μαζί της και με το αφήγημα της ενδυνάμωση. Αυτή την αφήγηση τη ζούμε μαζί.

Πώς καταφέρατε να κρατήσετε το brand στην κορυφή της μόδας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων;

Εστιάζω στην πραγματικότητα. Ακόμη και όταν δουλεύω με runway shows, αποφεύγω τον πειρασμό να παρασυρθώ στη θεατρικότητα. Θέλω τα shows της Max Mara να είναι σαν ένας καθρέφτης, μέσα στον οποίο μια γυναίκα μπορεί να δει ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος εαυτός της. Θέλω να δημιουργήσω για εκείνη ένα αίσθημα φιλοδοξίας αντί να την αποξενώσω, όπως φαίνεται να κάνει η υψηλή μόδα στο runway. Όταν σκέφτεσαι με πραγματικούς όρους, το επόμενο βήμα μοιάζει πάντα ως ένα είδος λογικής εξέλιξης. Άλλωστε το είδος της μόδας που κάνουμε εμείς βασίζεται σε ρούχα που διαρκούν πολύ περισσότερο από την τρέχουσα σεζόν. Οτιδήποτε, αγοράζετε τώρα θα ενσωματωθεί με ό,τι έχετε ήδη στην γκαρνταρόμπα σας από προηγούμενες επιλογές.

photo: Andrea Adriani / Gorunway.com

Photo: Courtesy of Max Mara

photo: Andrea Adriani / Gorunway.com

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για την αιώνια απήχηση της ιταλικής μόδας;

Στα καλύτερά της, η ιταλική μόδα εστιάζει στο να κάνει τη γυναίκα για την οποία είναι σχεδιασμένη, να δείχνει και να αισθάνεται ότι είναι στα καλύτερά της. Υπό αυτή την έννοια είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, που βασίζεται στην ιδέα του «bella figura», της ιταλικής κουλτούρας του να παρουσιάζεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε περίσταση.

Ο οίκος Max Mara ξεκίνησε από μια πολύ ριζοσπαστική ιδέα τη δεκαετία του '50. Ποιος είναι η γυναίκα της Max Mara σήμερα;

Ο οίκος Max Mara έχει σχεδιαστεί για γυναίκες που είναι κοινωνικές. Από τη δεκαετία του 1950, όταν το καλύτερο που μπορούσαν να επιδιώξουν οι περισσότερες γυναίκες ήταν να υποστηρίζουν το σύζυγό τους, η γυναίκα Max Mara έχει ξεχωρίσει μόνη της. Σιγά-σιγά έγινε ολοένα και πιο ανεξάρτητη - και ο οίκος Max Mara την έχει συνοδεύσει σε αυτή της την πορεία. Λατρεύω τη γυναίκα Max Mara για τη φιλοδοξία και την κομψότητά της, έτσι πάντα θέλω να της δίνω το καλύτερο.

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_277.jpg

Courtesy of Max Mara

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_209.jpg

Photo: Courtesy of Max Mara

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για εσάς αυτά τα 36 χρόνια στον οίκο Max Mara;

Ο σχεδιασμός δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σειρά προκλήσεων και προβλημάτων που πρέπει να ξεπεράσει κανείς. Θεωρώ τις προκλήσεις ως ερέθισμα για το σχεδιασμό. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής είναι η προσέγγιση των νεότερων γενεών γυναικών, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε εκείνες τις γυναίκες που υπήρξαν πιστές πελάτισσές μας για είκοσι, τριάντα ακόμη και σαράντα χρόνια. Έχοντας συνοδεύσει αυτές τις γυναίκες στην άνοδό τους στην κορυφή, θα φαινόταν σαν προδοσία να τις εγκαταλείψεις για χάρη μιας νεότερης γυναίκας. Αντίθετα, προσπάθησα να στοχεύσω σε μια απήχηση μεταξύ των δύο αυτών γενεών. Και φαίνεται πως δουλεύει! Οι νεότερες γυναίκες έρχονται στον κόσμο της Max Mara, αναζητώντας τα iconic items και τα κλασικά κομμάτια, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε χάσει την καθιερωμένη πελατεία μας.

Η Max Mara είναι ένα brand με ισχυρό, διαχρονικό DNA. Υπήρξε αυτό το γεγονός εμπόδιο για εσάς δημιουργικά;

Ταυτίζομαι πλήρως με το DNA της Max Mara. Είναι ένα ταίριασμα που πέτυχε στο 100%, μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να βρεθεί η σωστή δημιουργικότητα στο σωστό περιβάλλον. Δεν ένιωσα ποτέ να περιορίζομαι ή να παγιδεύομαι από την κληρονομιά ή την ταυτότητα του brand.

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_007.jpg

Courtesy of Max Mara

230611_MAXMARA_RESORT24_BTS_222.jpg

Photo: Courtesy of Max Mara

Πώς θα ορίζατε αυτό το DNA σήμερα;

Η Max Mara έχει να κάνει με τις σταθρές αξίες: καλό σχέδιο, εξαιρετική ποιότητα και ένα στυλ που ξεπερνά τη μόδα. Η Max Mara γιορτάζει την επιτυχία των γυναικών και τους παρέχει τα ρούχα που χρειάζονται για να κατακτήσουν τον κόσμο και να κερδίσουν. Η γυναίκα που τα φοράει νιώθει καλά με τον εαυτό της, γιατί ξέρει ότι δείχνει ωραία και ότι η εξυπνάδα τους αναδεικνύεται.

Η νέα σας συλλογή Resort 2024 είναι εμπνευσμένη από την κληρονομιά της Σουηδίας και το Septem Flores feast. Πείτε μας μερικά πράγματα γύρω από αυτή την έμπνευση.

Η συλλογή είναι ένα τραγούδι επαίνου για όλα τα σκανδιναβικά στοιχεία: το δροσερό βόρειο κλίμα, το μαγευτικό τοπίο, την πλούσια λαογραφική παράδοση και την κουλτούρα του μοντέρνου design. Το μεσοκαλόκαιρο είναι μια μεγάλη γιορτή στη Σκανδιναβία και υπάρχει ένα γοητευτικό έθιμο. Αν κάποια γυναίκα βρει για παράδειγμα επτά συγκεκριμένους τύπους αγριολούλουδων, και κοιμηθεί με αυτά κάτω από το μαξιλάρι της, θα ονειρευτεί τον μελλοντικό της εραστή. Η συλλογή αντικατοπτρίζει αυτό το είδος του rustic ρομαντισμού.

Θα μπορούσατε να μας πείτε πώς η Selma Lagerlöf, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας έγινε η κύρια πηγή έμπνευσής σας για αυτή τη συλλογή?

Έχοντας δει το Δημαρχείο στο Όσλο, σκεφτόμουν τα βραβεία Νόμπελ ως μια μοναδική συμβολή της Σκανδιναβίας στον πολιτισμό, την ειρήνη και την επιστήμη. Σύντομα ανακάλυψα ότι το Δημαρχείο της Στοκχόλμης είναι εκεί όπου βρίσκονται τα βραβεία της Λογοτεχνίας και της Επιστήμης. Αποφάσισα να αναζητήσω την πρώτη γυναίκα που κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ και ανακάλυψα τη Selma Lagerlöf. Κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας το 1909. Γεννήθηκε σε μια πολυμελή οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης, αλλά απέρριψε τις συμβάσεις της τάξης της. Ταιριάζει, λοιπόν, απόλυτα με την παράδοση της Max Mara, η οποία ταυτίζεται με ισχυρές, πρωτοπόρες γυναίκες. Ήταν μία κορυφαία ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος, αλλά παράλληλα μέσα από τη γραφή της σύστησε εκ νέου τη λαϊκή παράδοση στην mainstream σκανδιναβική κουλτούρα. Πέρασα πάρα πολύ χρόνο με τη μύτη μου χωμένη μέσα τα έργα της Selma Lagerlöf.

Τι θέλετε να αισθάνονται οι πελάτισσές σας, όταν το φοράνε αυτή τη συλλογή;

Δυνατές, ισχυρές αλλά και ρομαντικές.

High lights από τη συλλογή Max Mara Resort 2024:

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα