Πώς η πριγκίπισσα Diana έγινε από αγαπημένη του λαού και αγαπημένη των Gen Zers;

Ναταλία Κατσακιώρη
Πώς η πριγκίπισσα Diana έγινε από αγαπημένη του λαού και αγαπημένη των Gen Zers;
1987 AP

Και όμως η πριγκίπισσα Diana είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends στο Tik Tok. Γιατί την έχει αγκαλιάσει η Gen Z;

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Diana Spencer, η Lady D ή αλλιώς η πριγκίπισσα του λαού, η πριγκίπισσα Diana. Θα έσβηνε 62 κεράκια και σίγουρα θα έκανε ένα πολύ ωραίο party μαζί με τους αγαπημένους φίλους και τους δύο γιους της, που κανείς δεν ξέρει πού θα βρισκόντουσαν σήμερα και αν η κατάσταση μεταξύ τους θα ήταν η ίδια, αν ζούσε εκείνη. Πέρα από το προφανές, ότι η πριγκίπισσα Diana, δηλαδή, είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, έχει λάβει τελευταία και μία ακόμη ανέλπιστη ιδιότητα. Να γίνει ένα από τα icons της Gen Z, της νέας γενιάς των παιδιών που έχουν γεννηθεί από το 1997 και μετά, σε πολύ περισσότερα επίπεδα από αυτό που θα περιμέναμε.

Diana At Wetherby School, 1989

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Οι Gen Zers είναι στην ολότητά τους μέλη μίας γενιάς νοσταλγικής, που βιώνοντας μια σκληρή εποχή γεμάτη δύσκολα κοινωνικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, έχει γυρίσει στο παρελθόν αντλώντας έμπνευση από τα 80s, 90s και τα 00s. Αυτό που ξεχωρίζει όμως το δικό τους flash back από όλες τις απλές υπόλοιπες επιστροφές των τάσεων είναι ότι δεν έχουν προσκολληθεί στο παρελθόν, αλλά φέρνουν τις απόψεις και το χαρακτήρα τους μέσα σε αυτό. Εξάλλου, μιλάμε για μια γενιά που έχει ήδη κατακτήσει μεγάλες μάχες γύρω από την ελευθερία και τη συμπερίληψη, αλλά και το δικαίωμα στη μοναδικότητα.

Όταν η πριγκίπισσα Diana δημιούργησε τη δική της σχολή «revenge dressing» με ένα μικρό μαύρο φόρεμα

Τώρα νομίζω ότι γίνεται πιο ξεκάθαρο το γιατί η πριγκίπισσα Diana έχει γίνει ένα από τα icons που λατρεύουν. Γιατί ήταν μία γυναίκα με μοναδικό χαρακτήρα, που κατάφερε να σπάσει τα στερεότυπα και να πάει κόντρα στην πιο ισχυρή οικογένεια της Βρετανίας, τη βασιλική οικογένεια. Ήρθε κοντά στο λαό, ακούμπησε την καρδιά του, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και έφυγε από τη ζωή με έναν τραγικό τρόπο, που ακόμη και σήμερα περικλείεται από ένα μεγάλο μυστήριο.

Diana British Lung Foundation

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Πριγκίπισσα Diana: Το style icon του σήμερα.

Εκτός, όμως, από την παρουσία της σαν role model στην κουλτούρα των Gen Zers η Diana έχει γίνει και ένα νέο fashion icon, με όλα τα αγαπημένα της ρούχα και τις signature τάσεις που έθεσε στη μόδα -γιατί πρόκειται φυσικά για μία trend setter- να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

https://www.instagram.com/p/CodOiYiySD2/

Τεράστιο ρόλο σε όλη αυτή τη φρενίτιδα γύρω από το όνομά της έπαιξε και η επιτυχημένη σειρά The Crown του Netflix, με τις Emma Corrin και Elizabeth Debicki να γίνονται η κανονική μετενσάρκωση της Diana, αναπαριστώντας όλα τα looks που τότε είχαν εντυπωσιάσει τον κόσμο, φέρνοντάς τα και πάλι στο προσκήνιο και κάνοντάς τα γνωστά και στη Gen Z, που δεν είχε σίγουρα ιδέα για το στυλ της. Το μαύρο revenge dress είναι ένα από τα μεγαλύτερα virals του Tik Tok, το ίδιο και τα varsity jackets της αλλά και οι cowboy μπότες που λάτρευε εκείνη την περίοδο.

Britain Fashion Diana Dresses

(Ronald Reagan Library via AP, File)

Η Kirsten Stewart με την ερμηνεία της στην ταινία Spencer προτάθηκε για Oscar και έδωσε άλλη μια οπτική της σκοτεινής πλευράς της Diana, και του πόσο υπέφερε κατά καιρούς στη ζωή της, νιώθοντας ασφυκτικά ανάμεσα σε βασιλείς, πρίγκιπες και λόρδους.

Μετά τη μεγάλη οθόνη, σειρά έχει και η υψηλή μόδα με designers όπως Jacquemus να αφιερώνουν ολόκληρες συλλογές τους στο στυλ της. Η Fall 2023 collection του Simon Porte Jacquemus στηρίχθηκε σε ένα mood board γεμάτο με εικόνες της, καθώς όπως είπε ο ίδιος στους editors άρχισε να συλλέγει αντικείμενα και περιοδικά της περιόδου εκείνης, καταλήγοντας να βάζει στοιχεία όπως τα φουσκωτά μανίκια του νυφικού της αλλά και το chocker της με τα μαργαριτάρια, στη νέα του συλλογή. Και όλη αυτή η κίνηση του γαλλικού οίκου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού μιλάμε για ένα maison με ισχυρή κοινότητα στην Gen Z, που αναδείχθηκε μέσα από αυτή τη γενιά.

Η «Le Chouchou» συλλογή του Jacquemus ήταν αφιερωμένη στην πριγκίπισσα Diana και τη Μαρία Αντουανέτα

ROYAL WEDDING CHARLES DIANA
https://www.instagram.com/p/CuC2d89Lke2/

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια ισχυρή προσωπικότητα που έχει αγγίξει τις ζωές των ανθρώπων, όπως η lady D, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να εμπνέει διαχρονικά όσους θέλουν να δούνε την αλήθεια της. Γιατί η Diana, κόντρα σε όλους και σε όλα, υπήρξε αληθινή και η Gen Zers προβλέπουν μέσα από τα βιντεάκια που ανεβάζουν στο Tik Tok όλα τα καταπληκτικά που θα έκανε αν ζούσε στις μέρες μας. Χρόνια της πολλά, λοιπόν,