Mosami: Ένα νέο brand με κορμάκια συνδυάζει τον λυρισμό του χορού με το fashion forward design

Διονυσία Καλαποθαράκου
Mosami: Ένα νέο brand με κορμάκια συνδυάζει τον λυρισμό του χορού με το fashion forward design

Η Ελευθερία Στάμου είναι μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθηγήτρια χορού και προσφάτως fashion designer. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Χρειάζονται όλα πειθαρχία, ταλέντο και εκλεπτυσμένη αισθητική. Πράγματα που εκείνη έχει στο έπακρο. Και τα τρία.

Η Μartha Graham είχε πει πως «ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής» και φαντάζομαι πως οι απανταχού χορεύτριες θα συμφωνούν μαζί της γιατί μέσα από τον λυρισμό και τη συμμετρία των κινήσεών του σώματός του έχουν μάθει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Για την Ελευθερία Στάμου, εσχάτως, αυτός έπαψε να είναι ο μοναδικός της τρόπος έκφρασης. Ανακάλυψε και το fashion design και δημιούργησε ένα ελληνικό brand με bodysuit που αρχικά μίλησε στην ψυχή κάθε χορεύτριας.

Στη συνέχεια, αφού είδαμε προσεκτικά και φωτογραφίσαμε κάποια από τα σχέδιά της, μίλησε και στη δική μας. Τα κορμάκια είναι το πρώτο της βήμα στον μακρύ δρόμο της μόδας και το έκανε με συνέπεια, πρωτοτυπία και απαράμιλλο στυλ. Θα ακολουθήσουν και άλλα και αυτό δεν είναι απλή πρόβλεψη, είναι βεβαιότητα που πηγάζει από τις παρακάτω απαντήσεις στις ερωτήσεις μας:

Ένα mini bio για ό,τι αφορά την επαγγελματική σου πορεία έως τώρα …

Γεννήθηκα στον Πειραιά και ξεκίνησα χορό σε ηλικία τριών ετών. Στα έξι μου με διάλεξαν στο αγωνιστικό τμήμα της ρυθμικής γυμναστικής του συλλόγου Δραπετσώνας, στο οποίο για πολλά χρόνια υπήρξα πρωταθλήτρια Ελλάδος, ενώ είχα επιλεχθεί να συμμετάσχω την Εθνική Ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής (ατομικό / ανσάμπλ). Σπούδασα στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παίρνοντας το δίπλωμα καθηγήτριας χορού με άριστα. Κέρδισα το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Χορού στο κλασικό μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό (2008). Από το 2013 είμαι μέλος του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ έχω συνεργαστεί με διακεκριμένους χορογράφους όπως οι Αλεξάντερ Έκμαν, Αντώνης Φωνιαδάκης, Ιρέκ Μουχαμέντοφ.To 2016, μετά από ακρόαση, έγινα δεκτή στην ομάδα Compagnie Illicite στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

LPR53208.jpg

Μίλησέ μας για το όνομα του brand και την έμπνευση πίσω από αυτό;

Το όνομα του brand λέγεται «Mosami» είναι αναγραμματισμός της λέξης mimosa που είναι ένα φυτό με πάρα πολύ ωραίο κίτρινο άνθος. Η έμπνευσή μου για το brand και για την σχεδίαση των μοτίβων μου αντλείται από καθετί που έχει περίεργο σχήμα, χρώμα και υφή. Από τροπικά πουλιά, λουλούδια, 3d visuals κ.α. Τα περισσότερα σχέδια είναι από δικούς μου πίνακες που έχω ζωγραφίσει σε καμβάδες με ακρυλικά και νερομπογιές τα οποία έπειτα τυπώνονται σε υφάσματα. Αυτό από μόνο του νομίζω πως προσδίδει μια μοναδικότητά στα σχέδιά μου.

LPR53421.jpg

Γιατί μόνο κορμάκια; Να περιμένουμε και άλλα σχέδια στο μέλλον;

Έχοντας περάσει στο παρελθόν από τον χώρο της ρυθμικής γυμναστικής και πλέον έχοντας τριβή στον χώρο του χορού, ξέρω τα πάντα για την ελαστικότητα των υφασμάτων αλλά και την εφαρμογή που πρέπει να έχουν στο κάθε σώμα. Γνωρίζω πολύ καλά τι κολακεύει κάθε γυναίκα και πώς ένα κορμάκι μπορεί να συνδυαστεί με πάρα πολλούς τρόπους, πολύ εύκολα και να απογειώσει ένα look. Είναι κάτι που γνωρίζω καλά και για αυτό προς το παρόν έχω λανσάρει μόνο κορμάκια, γιατί ξέρω ακριβώς πώς πρέπει να είναι ραμμένα. Παρόλα αυτά δεν αποκλείω τη δημιουργία και άλλα κομματιών όπως μπουστάκια, κορμάκια και ελαστικά crop tops και για άντρες.

LPR53549.jpg

Περιέγραψε μας τη γυναίκα που επιλέγει τα δικά σου bodysuits;

Η γυναίκα που θα επιλέξει τα δικά μου bodysuits, είναι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση που τολμάει το διαφορετικό, τονίζει την σεξουαλικότητά της με ένα πολύ elegant στοιχείο. Τα bodysuits μου είναι playful με πολύ ιδιαίτερα κοψίματα και απευθύνονται σε όλους τους σωματότυπους και σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

H μόδα πρέπει να...

Η μόδα πρέπει να αναδεικνύει, να τολμά και να αγκαλιάζει!

LPR53656.jpg

Ποια Ελληνικά ή ξένα brands σε εμπνέουν και γιατί;

Ένα ξένο brand που ξεχωρίζω είναι τα Ttswtrs για τα πολύ πρωτότυπα print τους, την ποιότητα και την λεπτομέρεια των υλικών τους. Ένα ελληνικό είναι τα Cutcuutur λόγω της πολύ συγκεκριμένης ταυτότητάς τους. Έχει ξεχωριστά πατρόν, laser cut patterns και έναν ιδιαίτερο, μοντέρνο μινιμαλισμό.

Προς το παρόν τα κομμάτια της τα βρίσκεις εδώ αλλά η Ελευθερία ετοιμάζει πολλά και συναρπαστικά πράγματα για να επικοινωνήσει το fashion όραμά της με το κοινό της, οπότε #staytuned.

LPR53400.jpg

Photo credits: Λευτέρης Παρτσάλης