Η Κατερίνα Μακρυγιάννη σχεδιάζει κοσμήματα τέλεια μέσα στις ατέλειές τους

Διονυσία Καλαποθαράκου
Η Κατερίνα Μακρυγιάννη σχεδιάζει κοσμήματα τέλεια μέσα στις ατέλειές τους

Με αφορμή τη νέα της συλλογή, «Μessy play», μιλήσαμε με τη γνωστή jewelry designer για την ύπαρξη ενός ιδεατού κόσμου όπου η δημιουργικότητα δεν έχει όρια και που η ατέλεια μετατρέπεται σε αριστούργημα, μιλήσαμε για τον «κόσμο» της.

Το 2019 είχαμε μιλήσει ξανά, τότε με αφορμή τη συλλογή σας για τη σεζόν S/S 1019 και είχαμε σταθεί στα statement earrings που αγαπήθηκαν τόσο από το κοινό, αυτά που θυμίζουν οριγκάμι και εξυψώνουν τη σωστή χρήση των πτυχώσεων. Σήμερα, 5 χρόνια και μία πανδημία αργότερα, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στη σχεδιαστική σας προσέγγιση.

Ήταν 5 χρόνια έντονα και για μένα προσωπικά και για την κοινωνία μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν κατάλαβα πως πέρασαν! Η ζωή ενός δημιουργού τρέχει σαν το νερό γιατί πάντα πρέπει να σκέφτεται το επόμενο βήμα, το επόμενο σχέδιο. Σε αυτό το διάστημα έχουν επηρεάσει πολλοί παράγοντες τα σχέδια μου. Το αθλητικό στυλ καθιερώθηκε στη ζωή μας και η άνεση στην καθημερινότητα μας, οπότε κάποια από τα σχέδια μου προσαρμόστηκαν σε αυτές τις ανάγκες. Μικρότερα σχέδια, πιο απλές γραμμές, περισσότερη μονοχρωμία, είναι κάποια από τα στοιχεία που εισέβαλαν στη σχεδιαστική γραμμή μου αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. Παραμένω πιστή στις βασικές μου αρχές οι οποίες είναι η χρήση του χρώματος ως αδήριτη ανάγκη, η χρήση του χρυσού που πάντα θα αγκαλιάζει με θέρμη τα χρώματα που το ακολουθούν και η μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών που χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω ευφάνταστα σχέδια μικρότερου πια μεγέθους.

https://www.instagram.com/reel/C7Eug4csBgd/

«Μessy play», η νέα σας συλλογή δίνει ορατότητα στις ατέλειες και αναδεικνύει την ομορφιά τους, είναι ο τρόπος σας να δείξετε στον κόσμο πως δεν υπάρχει το «τέλειο αφήγημα» ούτε στα κοσμήματα;

Προσωπικά με αυτήν την συλλογή ήθελα να γιορτάσω την αποδοχή του ακατάστατου του χαρακτήρα μου και του μη εξορθολογισμένου τρόπου που δημιουργώ. Πέτρες ημιπολύτιμες, κρύσταλλα, υφάσματα, κλωστές και μέταλλα σε έναν τρελό ακατάστατο χορό ο οποίος ολοκληρώνεται με μια αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών των στοιχείων μέσα σε νέα σχέδια. Ο τέλειος τρόπος σχεδίασης, οργάνωσης, κατασκευής δεν ήταν αυτοσκοπός, μόνο η ανάγκη να ακούσω το ένστικτο μου. Το ατέρμονο κυνήγι της τελειότητας είναι νομίζω το άγχος των ημερών μας. Η ατέλεια είναι για μένα πηγή έμπνευσης. Δεν υπάρχει στην δημιουργία το τέλειο αφήγημα, είναι προσωπικές στιγμές και προσπάθειες που προσπαθούν να βρουν το κοινό που θα τις αγαπήσει. Η ελευθερία που σου δίνει αυτή η ιδέα, ότι τίποτα δεν είναι τέλειο και όλα εξελίσσονται και σε οδηγούν σε νέα μονοπάτια, είναι ο λόγος που αγαπώ το επάγγελμα που έχω επιλέξει.

2024-02-13-makriyianni22840-copy.jpg

Στη συλλογή σας για τη σεζόν S/S 24 βρίσκουμε από συνθέσεις χρυσού και ημιπολύτιμους λίθους μέχρι και πολύχρωμες χάντρες. Η μίξη των υλικών σας βοηθάει στην υλοποίηση των σχεδίων σας;

Η μίξη των υλικών είναι το Α και το Ω στον τρόπο σκέψης μου. Εμπνέομαι από διαφορετικά υλικά που μου δίνουν κατευθύνσεις σχεδιαστικές και με βοηθάνε να ονειρευτώ εικόνες μέσα από τις οποίες ξεπηδάνε κοσμήματα. Νομίζω ότι είναι ο τρόπος που έμαθα από μικρή και στο περιβάλλον που μεγάλωσα. Με τον ίδιο θεατρικό και ποικιλόμορφο τρόπο δημιουργούν και οι γονείς μου, άρα υπάρχει πλέον στο DNA μου, δεν είναι επιλογή, είμαι εγώ.

Τhe Background

Προέρχεστε από μία καλλιτεχνική οικογένεια και αυτό απεικονίζεται και στη θεατρικότητα κάποιων σχεδίων σας. Το ποιοι είμαστε καθορίζει το τι μπορούμε να δημιουργήσουμε;

Τα σχέδια μας αντικατοπτρίζουν απόλυτα την ψυχή μας, τον χαρακτήρα μας, το είναι μας γενικότερα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την μικρή ηλικία που αποτυπώνουμε στο χαρτί αβίαστα και ολοφάνερα την ψυχοσύνθεση μας. Για κάποιο λόγο όσο μεγαλώνουμε αυτή η αστείρευτη φαντασία παραχωρεί τη θέση της σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, εκτός και αν στη διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα του δοθούν εμπειρίες, ευκαιρίες και δυνατότητες να εξασκήσει την φαντασία του και την δημιουργική του ικανότητα. Οπότε ναι, σίγουρα οι εμπειρίες μας και το ποιοί γίναμε μεγαλώνοντας καθορίζουν τα έργα μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας όπως και τους πιο δημιουργικούς.

2024-02-13-makriyianni23270-copy.jpg

Έχετε συνεργαστεί με τον Christian Louboutin, τα κοσμήματά σας πωλούνται στο Net- A- Porter. Mιλήστε μας για αυτά τα milestones της καριέρας σας. Ποια είναι τα επόμενα που ονειρεύεστε;

Ήταν οι δυο πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου. Το Νet –A-Porter ήταν η επίσημη αρχή του brand μου και δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα καλύτερο. Από την μέρα μηδέν βρέθηκε το όνομα μου στον χώρο της παγκόσμιας μόδας. Η συνεργασία αυτή ήταν για μένα σημαντική πηγή γνώσης για την βιομηχανία της μόδας και πως λειτουργούν τα γρανάζια της και ώθηση για να καταφέρω να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον Louboutin, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα στην κυριολεξία. Είναι ο αγαπημένος μου σχεδιαστής ειδικότερα για την ελευθερία με την οποία σχεδιάζει, την αστείρευτη φαντασία του και το ποσό αληθινός παραμένει. Από έφηβη που έμαθα γι’ αυτόν έκανα όνειρα πως κάποια στιγμή θα σχεδιάζω παπούτσια του. Έχω ακόμα τα σχέδια με τακούνια παπουτσιών από εκείνη την πιο τρυφερή ηλικία που φυλάω σαν κόρη οφθαλμού. Η σκληρή δουλειά και η τύχη μου έφερε μετά από πολλά χρόνια αυτήν τη συνεργασία που είναι το μεγαλύτερο ορόσημο θεωρώ στην καριέρα μου. Επέλεξαν ένα σχέδιο μου για να τοποθετηθεί σε παπούτσια και τσάντες της συλλογής Greekaba που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Απόλαυσα ιδιαίτερα την συνεργασία αυτή που ήταν για μένα ακόμα ένα σημαντικό μάθημα για το πώς δουλεύουν οι οίκοι σημαντικών σχεδιαστών που αξίζουν να είναι στην κορυφή. Η συνεργασία αυτή μου έδωσε άλλο ένα σημαντικό εφόδιο, περισσότερη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται πολύ ένας σχεδιαστής ο οποίος, όπως σίγουρα εγώ είμαι, είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του. Απέκτησα σιγουριά με τα σχέδια μου και σίγουρα τα βήματα στην καριέρα μου έγιναν πιο σταθερά. Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχω ονειρευτεί και δεν έχει συμβεί ακόμα είναι να σχεδιάσω κοσμήματα για το θέατρο. Μπορεί να είχα μια μικρή συμμετοχή σε μια παράσταση της Σοφίας Χιλλ αλλά το όνειρο να βρεθώ δίπλα σε έναν σκηνοθέτη που θα τον βοηθήσω να δώσει μορφή στις ιδέες του πάνω στο σανίδι που αγαπώ από μικρή παραμένει ανεκπλήρωτο.

The History

Τα κοσμήματά σας είναι τόσο «ζωντανά» που μοιάζουν σαν να μας διηγούνται μία ιστορία το καθένα. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες «ιστορίες» που να ξεχωρίζετε και γιατί;

Η σκέψη μου πλέκει πρώτα εικόνες που από μέσα τους ξεπηδάνε σχέδια, αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο υπηρετώ το θεατρικό κόσμημα που τόσο αγαπώ. Πολλές φορές αυτά τα σχέδια θα τα αγκαλιάσουν ιστορίες είτε εξαιτίας των υλικών με τα οποία έχουν δημιουργηθεί, είτε εξαιτίας του σχεδιασμού τους. Πάντα όμως θα υπάρχει από πίσω ένα "βάσανο". Δύο ιστορίες κοσμημάτων που καθόρισαν την σχεδιαστική μου πορεία θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικές και αξίζει να μοιραστώ.

Η πρώτη, αφορά την κόκκινη βεντάλια μας κατασκευασμένη από παλιό κόκκινο μαλλί που είχε υφανθεί σε αργαλειό. Το σκουλαρίκι σήμα κατατεθέν. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να σώσουμε την προίκα της γιαγιάς μου. Είχαμε βρει στο σπίτι μας στο Πήλιο τα εργόχειρα της γιαγιάς μου φθαρμένα από τον χρόνο, κόκκινα κιλίμια να τους κρέμονται κόκκινες κλωστές σαν κρόσσια. Δεν πήγαινε η καρδιά να τα πετάξουμε. Το χρώμα βαθύ και ζωηρό, σαν την φωτιά, το συναίσθημα ακόμα πιο έντονο γέννησαν αυτό το κόσμημα που με βοήθησε να κάνω στη συνέχεια το προσωπικό μου ταξίδι σαν σχεδιάστρια και γι’ αυτό και είμαι τόσο συναισθηματικά δεμένη μαζί του.

2024-02-13-makriyianni23107-copy.jpg

Η επόμενη ιστορία που αγαπώ είναι για το περίφημο πλισέ ύφασμα που με ακολουθεί σχεδιαστικά πολλά χρόνια. Γεννήθηκε από την ανάγκη μου να δώσω πιο δραματικές φόρμες με έντονα χρώματα και άγρια υφή στα κοσμήματα μου. Τον θεατρικό χαρακτήρα που υπηρετώ και αγαπώ. Πηγή έμπνευσης το βιβλίο "Πτυχώσεις" του πελοποννησιακού ιδρύματος, όπου ερωτεύτηκα την δυνατότητα των υφασμάτων να μεταμορφώνονται από ενδύματα σε γλυπτά! Ήταν η πρώτη φορά που κατάφερα να τιθασεύσω το ύφασμα και να του δώσω την υπόσταση που είχα ονειρευτεί. Ώρες ατελείωτες δοκιμών και σχεδίων που μου έδωσαν το αποτέλεσμα που αγάπησα απόλυτα και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το αγάπησε και ο κόσμος μαζί μου.

Aν δεν σχεδιάζατε κοσμήματα τι άλλο θα θέλατε να κάνετε;

Θα ήθελα να δημιουργήσω μια παραμυθουπολη για παιδιά. Έναν χώρο με έντονες σκηνογραφικές επεμβάσεις όπου τα παιδιά θα μπορούν να απομακρύνονται από την καθημερινότητα τους και να καλλιεργούν τις δημιουργικές ικανότητες τους είτε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, είτε με κατασκευές, που θα τους αναγκάζουν να εξασκούν την φαντασία την οποία εγκαταλείπουν μεγαλώνοντας. Δεν θέλω να απομακρυνθώ από τον χώρο της δημιουργίας ,αλλά παρατηρώντας την κοινωνία μας θα ήθελα να συνεισφέρω περισσότερο στην ποιότητα ζωής των παιδιών όπου η σύγχρονη ζωή τους έχει μετατρέψει σε σκληρά «εργαζόμενους» χάνοντας την μαγεία της παιδικής ηλικίας.

_DSC8033.jpg

H Kατερίνα Μακρυγιάννη

Πώς οραματίζεστε το brand σας σε δέκα χρόνια από τώρα;

Ώριμο σχεδιαστικά, με περισσότερες σειρές προϊόντων, καταφέρνοντας έστω και λίγο να ολοκληρώσω λίγες από τις ιδέες και τα Project που έχω στο μυαλό μου. Και σαν όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μου.

Info: www.katerinamakriyianni.com