Diane von Furstenberg: Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής για την πιο «ελεύθερη» γυναίκα της μόδας

Δέσποινα Καμπούρη
Diane von Furstenberg: Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής για την πιο «ελεύθερη» γυναίκα της μόδας

Μετά το το Superstar Award του Διεθνούς Οργανισμού Μόδας και το μετάλλιο Jacqueline Kennedy Onassis από την Art Society της Νέας Υόρκης, η σχεδιάστρια του wrap dress μπορεί να δηλώνει υπερήφανη για μια ύψιστη τιμητική διάκριση: Αυτή της Λεγεώνας της Τιμής από τα χέρια της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, ή αλλιώς στο Ιστορικό Quai d’ Orsay του 19ου αιώνα.

Η Diane von Furstenberg πούλησε 15 εκατομμύρια φορέματα και δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας. Αυτή η δωρεά αλλά και η υποστήριξη της γυναικείας ηγεσίας και επιχειρηματικότητας συνετέλεσαν σε αυτή την τιμητική διάκριση που έγινε στο Παρίσι εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε μια γεμάτη μέρα με back to back fashion shows, έπρεπε να αποφασίσω αν θα επέστρεφα στο ξενοδοχείο για να αλλάξω παπούτσια ή αν θα έφτανα στην ώρα μου στο Quai d’ Orsay. Επικράτησε η λογική (πότε θα είχα ξανά την ευκαιρία να διασχίσω τις ιστορικές σάλες του Quai d’ Orsay και να δω από κοντά τόσο σημαντικές προσωπικότητες της μόδας;) και ζήτησα στον οδηγό του ταξί να με πάει κατευθείαν εκεί. Το υφασμάτινο παντελόνι μου ήταν μακρύ (θα έκρυβε τα αθλητικά μου παπούτσια) και το μπλε βαθύ σακάκι μου ίσως έσωζε την κατάσταση. Ξέρω να ξεγελάω...

Μπήκα με άγχος, παρατηρώντας με δέος τους κρυστάλλινους πολυελαίους, τις περίτεχνες τοιχογραφίες και τα χρυσά κηροπήγια. «Μα πόσο μεγάλη τιμή...», σκεφτόμουν από μέσα μου. Πόσο σημαντική πρέπει να είσαι για να σε βραβεύουν με αυτό το βραβείο σε αυτό το μέρος.

Την είδα μπροστά μου στην είσοδο της κεντρικής σάλας Ministry’s Grand Napoleon III και ως σωστή οικοδέσποινα χαιρετούσε τους «φίλους» της που ήρθαν από κάθε σημείο της γης για να την τιμήσουν: Anna Wintour, Natalia Vodianova, Antoine Arnault, Christian Louboutin, Gabriela Hearst, Julie de Libran, Natalie Sara Massenet, Edward Enninful, Carine Roitfeld καθώς και την οικογένειά της, τον γιο της Alex και τα εγγόνια της Talita and Taliso. Εκεί είδα και την μοναδική Suzy Menkes, fashion editor της Vogue International.

Χαλαρή, ευδιάθετη και χαμογελαστή χωρίς ίχνος άγχους και σνομπισμού φωτογραφιζόταν και συνδιαλεγόταν με καθέναν ξεχωριστά. Από μεγάλες προσωπικότητες της μόδας μέχρι ανερχόμενες fashion bloggers. Αυτή ήταν η διαφορά με την απρόσιτη και αυστηρή Anna Wintour που δεν πρέπει να κούνησε τα βλέφαρά της πάνω από δέκα φορές μέσα στον χώρο και μόνο προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η Christine Lagarde ανέβηκε στο βάθρο φορώντας την κόκκινη ολόσωμη wrap φόρμα που σχεδίασε η Diane von Furstenberg για εκείνη λέγοντας: «Η γυναίκα που είναι ντυμένη από τη Diane Von Furstenberg είναι ελεύθερη και ξέρει να παίρνει τη ζωή στα χέρια της» και συνέχισε «Ένα φόρεμα μπορεί να είναι πραγματικά όμορφο μόνο αν φοριέται με αξιοπρέπεια και κομψότητα και η υποστήριξή σας στις προσπάθειες των γυναικών για ανεξαρτησία αντικατοπτρίζει μια γενναιοδωρία που εμπλέκει την πιο τέλεια και λεπτή κομψότητα: την κομψότητα της καρδιάς».

Όταν η κόκκινη κορδέλα της Λεγεώνας τοποθετήθηκε στο βελούδινο φόρεμά της είπε: «Αυτό αντιπροσωπεύει το άγαλμα της ελευθερίας: ελευθερία και ελπίδα. Αποδέχομαι αυτή την τιμή με υπερηφάνεια και ταπεινότητα, γνωρίζοντας ότι η αναγνώριση μας χαρίζουν φωνή. Και όταν έχουμε φωνή, είναι καθήκον να την χρησιμοποιήσουμε εκ μέρους όσων δεν έχουν. Η καρδιά μου είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη. Merci and vive Paris!». Όσο αγχωμένη μπήκα, τόσο ανακουφισμένη βγήκα παρατηρώντας τους πίνακες των πρώην Υπουργών της Γαλλικής Κυβέρνησης κρεμασμένους στους τοίχους. Κανείς δεν είχε προσέξει τα αθλητικά μου παπούτσια, μα εγώ είχα καταφέρει να βγάλω μια φωτογραφία μαζί της και να της δώσω δια ζώσης τα συγχαρητήριά μου. Κι αυτό ήταν αρκετό σε μια τόσο γεμάτη και ξεχωριστή μέρα στο Παρίσι...