7 facts που δεν γνώριζες για την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Sabine Camhi
7 facts που δεν γνώριζες για την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Ήξερες τι οδήγησε την Νέα Υόρκη να γίνει μια από τις 4 μεγάλες εβδομάδες μόδας στον κόσμο, γνωστές ως «Big 4»;

Το American Runway, ένα βιβίο για την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης που γράφτηκε από τον δημοσιογράφο μόδας Booth Moore σε συνεργασία με το CFDA, προσφέρει μια μοναδική διορατική ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του NYFW. Καθώς, η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης για την σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022 ξεκινάει στις 11 Φεβρουαρίου, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα facts του NYFW.

1. Η πρωτεύουσα της μόδας

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας της μόδας εξαρτιόταν από τη γαλλική κουλτούρα για να εμπνευστεί. Όταν οι οίκοι μόδας του Παρισιού έκλεισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια πρωτοβουλία το 1941 που ονομάζεται New York Dress Institute προώθησε το σχεδιασμό και την αγορά τοπικών φορεμάτων. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς την πρώτη εβδομάδα μόδας της πόλης.

top_taseis_evdomada_modas_nea_yorki.jpg

NYFW : Tα top brands & trends που είδαμε στη Νέα Υόρκη και θα καθορίσουν το στυλ της σεζόν SS2022

2. Η έναρξη του NYFW

Η Eleanor Lambert, η οποία θεωρείται η πρώτη δημοσιογράφος μόδας των ΗΠΑ, συνειδητοποίησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσει κανείς την αμερικανική μόδα ήταν να προωθήσει τους σχεδιαστές, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Η «Πρώτη Ετήσια Εβδομάδα Τύπου Μόδας» ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου του 1943. Η Εβδομάδα Τύπου ήταν μια επιτυχία και σαν αποτέλεσμα, περιοδικά όπως η Vogue (που κανονικά ήταν γεμάτα με Γάλλους σχεδιαστές) άρχισαν να προσθέτουν όλο και περισσότερες αμερικανικές καινοτομίες.

3. Backstage κάλυψη

Όπως φαίνεται στο ντοκιμαντέρ του «Unzipped» του 1995, ο σχεδιαστής Isaac Mizrahi έβαλε μια διάφανη κουρτίνα στα παρασκήνιά του. Αυτό ήταν εντελώς καινοτόμο για εκείνη την εποχή και η backstage δράση που θεωρούμε δεδομένη σήμερα, από την τηλεόραση μέχρι και το Snapchat, ξεκίνησε τότε.



4. Τα shows γίνονται μέρος της pop κουλτούρας

Όταν ο Halston παρουσίασε την συλλογή του το 1966 στο Bergdorf Goodman, ζήτησε από τα μοντέλα να διασκεδάσουν, να το ζήσουν, περπατώντας στην πασαρέλα. Ο Perry Ellis συνέχισε αυτή τη λογική και στη δεκαετία του 1970. Η τάση του runway show-as-spectacle συνεχίζεται και σήμερα και αποτελεί τον ιδανικό fun τρόπο για να παρουσιαστούν οι collections στην πασαρέλα.



5. Αλλαγή τοποθεσίας

Το show του Michael Kors τον Απρίλιο του 1991 διεξήχθη μια ζεστή μέρα με πολύ υγρασία σε μια σοφίτα στο Chelsea, και αυτό σε συνδυασμό με την δυνατή μουσική έκανε ένα κομμάτι από την οροφή ...να καταρρεύσει. Σοβάδες και κομμάτια έπεσαν πάνω στη διάσημη κριτικό μόδας Suzy Menkes, ενώ παραλίγο να τραυματίσει θανάσημα το μοντέλο Anna Bayle. Κανείς δεν αποχώρησε όμως και το show συνεχίστηκε.

6. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να πάρουν στα σοβαρά το NYFW

Οι εμβληματικές λευκές τέντες που τοποθετήθηκαν στο Bryant Park το 1993, πίσω από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, είναι αυτές που έκαναν την Νέα Υόρκη πρωτεύουσα της μόδας. Ξαφνικά, όλα τα fashion shows συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο και τράβηξαν την προσοχή του Τύπου. Το 1998, ο Helmut Lang μετέφερε την έδρα του στη Νέα Υόρκη. Αποφάσισε να δείξει εκεί τη συλλογή του τον επόμενο Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο. Ακολούθησαν η Donna Karan και ο Calvin Klein.

7. Street-style photography

Μόλις το NYFW έφτασε στο Lincoln Center, ξαφνικά όλοι είδαν πως υπήρχε μια ολόκληρη πλατεία στην οποία μπορούσαν να περπατήσουν και να ποζάρουν τα μοντέλα και οι fashion influencers. Φοβερό θέαμα για την εποχή.



Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: AP News

Διάβασε επίσης