Chanel SS23: Μία συλλογή που στήθηκε γύρω από μία θρυλική ταινία του ασπρόμαυρου γαλλικού σινεμά

Ναταλία Κατσακιώρη
Chanel SS23: Μία συλλογή που στήθηκε γύρω από μία θρυλική ταινία του ασπρόμαυρου γαλλικού σινεμά

Η Virginie Viard άντλησε έμπνευση από τα κινηματογραφικά κοστούμια που σχεδίασε η Coco Chanel.

Όταν μιλάμε για έναν οίκο με τέτοια ιστορία, όπως ο οίκος Chanel είναι πολύ δύσκολο για τους συνεχιστές του να μην εμπνευστούν και να μην αξιοποιήσουν το πλούσιο αρχείο της Madame Chanel. Και είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό, αν σκεφτεί κανείς και το τεράστιο έργο που παρέδωσε ο Karl Lagerfeld στην Virginie Viard, μετά το θάνατο του, ο οποίος δεν άφησε ποτέ στην άκρη την αισθητική της Madame Chanel, και πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Έτσι και το show της νέας Spring/Summer collection του οίκου Chanel ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε: μία κομψή ελεγεία βασισμένη στη γαλλικό film της nouvelle vague, «Last Year at Marienbad», του 1961, που έχει αφήσει τη δική του ιστορία στο γαλλικό σινεμά. Από τη μία η σχέση -ή μη σχέση- του κινηματογραφικού ζευγαριού και τα ασπρόμαυρα πλάνα από το Παρίσι των 60s, και από την άλλη τα κοστούμια που σχεδιάστηκαν από την Coco Chanel και η υπέροχη Delphine Seyrig. Όλα μαζί έδωσαν το δημιουργικό έναυσμα για την Virginie Viard, που επαναδημιούργησε τα ρούχα της ταινίας, φέρνοντας τα στο σήμερα και τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας.

https://www.instagram.com/p/CjTkFzjOIZH

Η Kristen Stewart πρωταγωνίστησε στο εναρκτήριο film του show.

Το show ξεκίνησε με ένα short film, σε σκηνοθεσία Inez & Vinoodh, κατά το πρότυπο του «Last Year at Marienbad», με πρωταγωνίστρια την Kristen Stewart, αγαπημένη μούσα του οίκου. Η γνωστή ηθοποιός περιπλανιέται μέσα στο Παρίσι, φορώντας τα νέα looks της νέας Spring/Summer συλλογής. Η ένατξη γίνεται, με τα ασπρόμαυρα πλάνα να παραμένουν στο φόντο και ένα σύνολο με mini, μαύρη φούστα, ένα printed top με σκηνέ ςτης ταινίας και μία διάφανη κάπα να ανεμίζει αισθαντικά στο runway. Όλη η απλότητα, η θηλυκότητα και το ανεπιτήδευτο sexiness του οίκου μέσα σε ένα και μόνο look.

https://www.instagram.com/p/CjSb1dvgUWM

Στη συλλογή είδαμε τα κλασικά και αγαπημένα tweed suits με φούστες, παντελόνια και shorts, όπως πάντα, φορέματα με βολάν, cropped μπλούζες, σακάκια και φούστες επενδυμένα με φτερά, βερμούδες σε στυλ lingerie από τα 20s αλλά και τις αναμενώμενες maxi δημιουργίες στο τέλος με διαφάνειες, δαντέλες και embellishments. Τα highlights ήταν σίγουρα τα ενδιαφέροντα metallics, τα ελάχιστα prints αλλά και οι κάλτσες και τα καλτσάκια, που συνόδευσαν σχεδόν κάθε σύνολο στο catwalk.

Τα καλύτερα looks από το catwalk:

«Όταν το σώμα δεν ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την κομψότητά του, όταν η εμμονή με το να είσαι όμορφος έχει δώσει τη θέση του σε μια εσωτερική στάση - στάση μυαλού και όχι εγωισμού- τότε μια γυναίκα έχει τα πάντα μαζί σε φυσικότητα, νεότητα και απλότητα. Μόλις έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τη δική της εκπλήρωση». Αυτή ήταν η κεντιρκή φράση-έμπνευση της Coco Chanel πίσω από τη φετινή συλλογή, στρέφοντας το φακό σε ένα τελείως διαφορετικό και βαθιά προσωπικό ερώτημα για τους λάτρεις της μόδας, μακριά από το κλασικό θέμα του inclusivity και της διαφορετικότητας, θέλοντας να πει ότι η πραγματική αυτοπεποίθηση, η αποδοχή και η πίστη στον εαυτό μας είναι αυτή, που θα μας καθιερώσει μέσα στο οποιοδήποτε σκληρό και απαρχαιωμένο σύστημα. Εύκολο; Όχι. Αναγκαίο; Σίγουρα, ναι.