Milan Fashion Week 2023: Τα highlights από τα shows των Bottega Veneta και Dolce & Gabbana

Ναταλία Κατσακιώρη
Milan Fashion Week 2023: Τα highlights από τα shows των Bottega Veneta και Dolce & Gabbana

Ο Matthieu Blazy παρουσίασε ίσως την καλύτερη συλλογή της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, ενώ οι Dolce & Gabbana ποντάρουν και πάλι στη δεξιοτεχνία των ιταλικών ατελιέ και επανασυστήνουν το naked dressing.

Η Bottega Veneta ανήκει πλέον σε έναν από τους πιο επιδραστικούς οίκους της Ιταλίας. Ξεκινώντας ως ένα maison με ξεκάθαρη κατεύθυνση προς τα δερμάτινα αξεσουάρ, στα οποία και εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους trend setters, έχει πλέον αναδειχθεί σε πρωτοπόρο, υπό την καλλιτεχνική ηγεσία του Matthieu Blazy. Το ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο για τον Blazy, ο οποίος έχει δημιουργήσει όλο το σωστό σκηνικό, για να αφηγηθεί τις ιστορίες του με έναν τρόπο τόσο οικείο και ταυτόχρονα καινούργιο και σύγχρονο, που κατά τη γνώμη μου πάντα, τον κάνει τον πιο ενδιαφέροντα σχεδιαστή αυτή τη στιγμή στο Μιλάνο.

Bottega-Veneta-atm-F23-013.jpg

Αυτή τη φορά η έμπνευση ήρθα από κάτι επίκαιρο για εμάς εδώ στην Ελλάδα, το καρναβάλι, τη γενικότερη έννοια των παραδοσιακών φεστιβάλ των περιοχών της Ιταλίας, εκεί όπου βγαίνεις στους δρόμους και γνωρίζεις νέους ανθρώπους που θα σε συναρπάσουν και με ένα τρόπο αφομοιώνεσαι με ένα ζωντανό, πολύχρωμο πλήθος. Δεν χρειάζεται να περιπλέξεις στο μυαλό σου κάποιο μεγαλεπήβολο, σκοτεινό, καλλιτεχνικό σύμπαν. Ο Matthieu Blazy εμπνέεται από το τώρα και το σήμερα, στρέφοντας το φακό απευθείας πάνω μας, σε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε.

GucciFW23:Η πρώτη συλλογή μετά τον Alessandro Michele ήταν ένα tribute στην Tom Ford εποχή του οίκου

Μπρούτζινα αγάλματα μεγάλων καλλιτεχνών ήρθαν απευθείας από τα μουσεία για να δημιουργήσουν το πλήθος του Blazy στο catwalk, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία ιεραρχία. Για τρίτη φορά το ίδιο ακριβώς μοντέλο έκανε την έναρξη του show με ένα lingerie dress και μάλλινες μπότες σε στυλ κάλτσας, σε μία μεταφορά του -ξύπνησα και βγήκα αμέσως από το σπίτι- στον κόσμο του luxury. Δερμάτινα sets και croco καμπαρντίνες, ρομαντικά φορέματα με μικρά λουλούδια και φίνα ντραπέ, tailoring με εντυπωσιακές γεωμετρίες και έμφαση στις σιλουέτες, αλλά λεπτομέρειες με κρόσσια και φτερά που προστέθηκαν στα signature πλέον πλεκτά του οίκου. Οι τεχνικές επεξεργασίες που έγιναν πάνω στα ρούχα είναι πάντα αυτές που ενισχύουν το effortless luxurious αποτέλεσμα των τελευταίων χρόνων. «Η ιδέα ήταν να επανασυνδεθεί η Ιταλία μέσα από την ιστορία της. Η συζήτηση που έχουμε με την ομάδα είναι η ιδέα του θετικού εθνικισμού, ότι μπορεί κανείς να οικειοποιήσει εκ νέου την ιστορία του με πολύ θετικό τρόπο,» δήλωσε ο Matthieu Blazy δίνοντας το δικό του στίγμα σε μια Ιταλία, που ας μην ξεχνάμε, ότι έχει την πρώτη της ακραία δεξιά κυβέρνηση μετά από πολλές δεκαετίες.

Τα Bottega Veneta looks που αξίζουν την προσοχή σου:

Dolce & Gabbana: Το νέο sexy dressing θέλει μετάξι και μαλλί.

Η τελευταία τους συλλογή με τη συμβολή της Kim Kardashian έκανε buzz. Οπότε το σχεδιαστικό δίδυμο των Dolce & Gabbana αυτή τη φορά θέλησε να ανακαλύψει εκ νέου τις δικές τους σταθερές και να ποντάρουν για άλλη μια φορά στο άψογο ιταλικό tailoring και τη μαγεία των ατελιέ τους. Γιατί σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερος maestro από αυτούς τους δύο τύπους, όταν μιλάνε για ένα sexy, θηλυκό φόρεμα.

Dolce-e-Gabb-F23-078.jpg

Αυτό που είδαμε ήταν μια νέα οπτική στο sexy dressing, το αγαπημένο τους feminine look, που τους έκανε να ταυτιστούν στη συνείδηση όλων μας με τα σισιλιάνικα, μαύρα, δαντελένια φορέματα της iconic χυμώδους Ιταλίδας. Αυτά τα φορέματα και τα tops που αφήνουν μια μικρή υπόνοια των εσωρούχων και συχνά έχουν την αισθητική των lingeries. Αυτή ήταν ακριβώς και η κεντρική ιδέα πίσω από τη νέα συλλογή των Dolce & Gabbana, οι οποίοι έφεραν και πάλι σε πρώτο πλάνο το γυναικείο σώμα και μας έδωσαν τον νέο κώδικα του sexy dressing.

https://www.instagram.com/p/CpFF78sIVHX

Διαφάνειες και δαντέλες, τούλι και metallics, πούλιες και κρύσταλλοι και ημιπολύτιμες πέτρες κεντημένες στο χέρι, φτερά και μικρά κομμάτια γούνας, όλα μαζί προστέθηκαν σε maxi και midi φορέματα, που είναι η επιτομή του νέου naked dress. Φυσικά, υπήρξαν και τα αγαπημένα tailoring sets των σχεδιαστών σε δυναμικό girl boss κλίμα, σε αυτό το catwalk που ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν το μαύρο, με κάποια flashes από κόκκινο, λευκό και χρυσό. Στην πασαρέλα είδαμε επίσης και την Ashley Graham με κατακόκκινη δημιουργία των σχεδιαστών. Αφήνοντας για λίγο πίσω τους τις εξεζητημένες συνεργασίες των social media, οι Dolce & Gabbana δημιούργησαν μια συλλογή αντίδοτο στο buzz της περιόδου, χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία -ναι-, αλλά πάντα με το άψογο shape να πρωταγωνιστεί.