NYFW: Ο μινιμαλισμός και τα 90s ήταν τα highlights στα shows των Helmut Lang και Proenza Schouler

Ναταλία Κατσακιώρη
NYFW: Ο μινιμαλισμός και τα 90s ήταν τα highlights στα shows των Helmut Lang και Proenza Schouler

Η έναρξη της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης αποκάλυψε τη new age casual chic γκαρνταρόμπα μας.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα από την Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης σειρά έχει όπως κάθε χρόνο η Νέα Υόρκη, που έκανε την πρεμιέρα της με δύο shows με μεγάλο ενδιαφέρον και ένα ξεκάθαρο tribute στη 90s γκαρνταρόμπα μας και στο πώς μπορεί να μεταφραστεί στο σήμερα με ένα new age touch από τους αγαπημένους designers. Ξεκινάμε με την FW24 collection του οίκου Helmut Lang δια χειρός Peter Do, ο οποίος παρουσίασε τη δεύτερη συλλογή του ως creative director ενός ομολογουμένως θρυλικού brand.

Helmut-Lang-F24-003.jpg

H έναρξη έγινε με ένα παντελόνι που έμοιαζε να είναι κατασκευασμένο από το γνωστό bubble πλαστικό που χρησιμοποιούμε για την προφύλαξη εύθραυστων αντικειμένων, το οποίο και ήταν ότι πιο edgy είδαμε από τον Do μαζί με τα τελευταία perforatted looks που έκλεισαν και το show. Όλη η υπόλοιπη συλλογή έκανε μια περιπλάνηση στη μνήμη του έργου του Helmut Lang, έχοντας ως επίκεντρο την ιδέα της προβολής και της προστασίας. Το πώς ντυνόμαστε δηλαδή, αποτελεί ξεκάθαρα και έναν μηχανισμό άμυνας ή και απλής αποδοχής του ποιοι είμαστε και πώς θέλουμε να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας. Οι έννοιες της προβολής, της αγάπης του εσωτερικού μας εαυτού, της κοινωνικής συνθήκης και τελικά της προστασίας μας από τους εξωτερικούς παράγοντες μια κοινωνίας που έχει την τάση να σε παρασύρει μέσα από το στρες της εμφανίστηκαν ως αλληλένδετες μέσα στο σημείωμα του σχεδιαστή.

Helmut-Lang-F24-008.jpg
https://www.instagram.com/reel/C3JNzQcS8Ia/

Kοστούμια και tailored πουκάμισα, maxi matrix πανωφόρια, λιτά φορέματα σε ρευστές minimal γραμμές, puffer jackets και τζιν παντελόνια με ξέφτια, αλλά και πολύ περιορισμένα καρό (μόλις ένα με δύο looks είδαμε στο catwalk) ήταν τα κύρια στοιχεία μιας συλλογής που μας θύμισε κάτι από 90s και Helmut Lang, κάτι από τον ίδιο τον Peter Do, χωρίς ωστόσο την ιδιοφυία του πρώτου στην πρώτη περίπτωση και την αυθεντική ματιά που βγάζει στο προσωπικό του brand στη δεύτερη. Είναι μια ακόμη συλλογή που δείχνει να ψάχνει τα πατήματά της, όπως και το ίδιο το λανσάρισμα του Helmut Lang.

Catwalk looks:

Ένα πρωινό με τη Loukia στο πιο διάσημο bridal atelier της Αθήνας

Proenza Schouler: Η Fall/Winter γκαρνταρόμπα που όλες θέλουμε μέσα σε ένα show.

Όλο το cool fashion crowd της Νέας Υόρκης είναι πάντα στο show των Proenza Schouler. Ένα σχεδιαστικό δίδυμο εξαιρετικά αγαπητό για έναν και μόνο απλό λόγο. Όποιος φοράει τα ρούχα τους νιώθει υπέροχα. Και αυτός φαίνεται να είναι και ο κύριος στόχος τους. Ωραίο tailoring, ιδιαίτερες λεπτομέρειες που κάνουν τα ρούχα τους σύγχρονα, αβίαστο sexiness όπως πραγματικά το βιώνει μία γυναίκα στο σήμερα και ένα ωραίο νεοϋορκέζικο vibe που δεν λείπει ποτέ από τη ματιά τους.

proenzaschouler_1707597922_3299893006709619709_1320355.jpg

Όπως δήλωσε μάλιστα στο backstage το σχεδιαστικό δίδυμο αυτή είναι για εκείνους μια περίοδος που προτιμούν μια αργή εξέλιξη στο στυλ που έχουν ήδη λανσάρει τόσα χρόνια και ο κόσμος της μόδας τους αγαπά για αυτό, παρά μια φάση που θα ήθελαν να ποντάρουν στην έκπληξη και το extravagant. Το τελευταίο βράδυ πριν το show αφαίρεσαν με αυτή τη λογική μια σειρά από looks με κάποια ιδιαίτερα κεντήματα, τα οποία ίσως δούμε σε επόμενο show τους.

Snapinsta.app_427478308_18417903376040356_6988464224673419869_n_1152.jpg

Το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο και το γκρι ήταν τα μοναδικά χρώματα της παλέτας του show που ήταν μια ωδή στην casual chic γκαρνταρόμπας μιας σύγχρονης γυναίκας που μένει στη μεγάλη πόλη, ακόμη και αν αυτή δεν είναι η Νέα Υόρκη. Business κοστούμια και φορέματα με turtleneck λαιμό αλλά και ντραπέ, υπέροχα παλτό με statement λεπτομέρειες, all day δερμάτινα σακάκια και κάπες, maxi φούστες σε 90s minimal γραμμές και κάποια πολύ πετυχημένα ομολογουμένως παπούτσια ήταν τα κύρια στοιχεία της συλλογής για το επερχόμενο φθινόπωρο.

Snapinsta.app_427866694_18417903607040356_8314561342598268941_n_1152.jpg

Οι διαφάνειες, όμως, ήταν το απόλυτο highlight σε πουκάμισα, tops και φορέματα, γιατί ακριβώς συνέδεσαν το άλλοτε εκκεντρικό naked dressing με έναν ειλικρινή και effortless τρόπο που μπορεί να το φορέσει μια γυναίκα στο σήμερα. Για αυτό και είναι αγαπημένοι των γυναικών. Γιατί ξέρουν ότι το sexiness και η θηλυκότητα δεν προσποιείται, αλλά εκφράζεται όπως ακριβώς είναι, απλή, διασκεδαστική και πηγαία.

https://www.instagram.com/reel/C3L4Lybs9j5/

Catwalk looks: