Το ξέρεις ότι πιθανότατα φοράς το λάθος νούμερο παπούτσι;

Διονυσία Καλαποθαράκου
Το ξέρεις ότι πιθανότατα φοράς το λάθος νούμερο παπούτσι;

Και εμείς σου λέμε πώς να βρεις το σωστό.

how to find shoe size 128330 1506597062789 image.640x0c
how to find shoe size 128330 1506597143577 image.640x0c

«Εσύ φοράς το σωστό νούμερο παπουτσιών»; Αυτή η έκφραση θα μπορούσε να ήταν και αποτυχημένη ελληνική μετάφραση οικογενειακής κωμωδίας, αν δεν ήταν ένας κανονικός εφιάλτης. Πολλά ερωτήματα έχουν απασχολήσει την επιστήμη, ουδείς όμως είχε το σθένος να αναμετρηθεί με το εξής "ευτελές": Πώς γίνεται και ενώ έχεις το ίδιο πόδι, να αλλάζει το μέγεθος ακόμα και σε κομμάτια ίδιας γραμμής; Ας απαντήσει ένας άνθρωπος υπεύθυνα και από εμάς δώρο ένα Νόμπελ. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal, περίπου το 50% των ερωτηθεισών δεν επιλέγουν το σωστό νούμερο στα παπούτσια τους. Ω ναι! Όπως έδειξε η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 Βρετανών ενηλίκων, το 1/3 των ανδρών και το 50% των γυναικών παραδέχθηκαν ότι αγοράζουν παπούτσια που δεν ταιριάζουν ακριβώς στα πόδια τους. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην είναι και τόσο σοβαρό το να αγοράσεις, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γόβες που σε στενεύει λίγο («Στο κάτω-κάτω θα ανοίξουν», σκέφτεσαι ή σου λέει ακριβώς το ίδιο η πωλήτρια), παρόλα αυτά όταν συστηματικά δεν φοράς το σωστό νούμερο υποδήματος είναι πιθανό να έχεις μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως σφυροδακτυλία, πρήξιμο στο κότσι και φυσικά μόνιμους πόνους στα πόδια ή ακόμα και πονοκεφάλους και πόνους στην πλάτη.

Η λύση να είναι να αγοράσεις παπούτσια που εφαρμόζουν άψογα στο σχήμα του ποδιού σου. Επομένως, χρειάζεται να τα δοκιμάζεις εσύ η ίδια και όχι απλώς να το ψωνίζεις on-line επειδή «έλα, μωρέ, συνήθως 38 φοράω». Ακόμα όμως και όταν τα δοκιμάζεις, πάλι δε μπορείς να είσαι βέβαιη αν πρώτα δε γνωρίζεις ακριβώς τις διαστάσεις και το μέγεθος του ποδιού. Παλιά, στην εποχή δηλαδή που τα παπούτσια ήταν μόνο χειροποίητα, αυτό ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, καθώς ο τσαγκάρης κατασκεύαζε ένα ζευγάρι στα μέτρα ακριβώς του πελάτη. Πλέον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ωστόσο μπορείς να το μάθεις σε 8 απλά βήματα και έτσι να ξέρεις ποιο είναι το νούμερο που ταιριάζει ιδανικά στο πόδι σου.

1.Κόψε ένα φύλλο χαρτί Α4
Ιδανικά χωρίς γραμμές, αλλά αν έχεις μόνο με γραμμές δεν πειράζει.
2. Τοποθέτησε το πόδι σου πάνω στο φύλλο
Για να είσαι πιο άνετα καλύτερα να κάνεις αυτή τη δουλειά καθισμένη σε μια καρέκλα και όχι όρθια. Επίσης, να έχεις σιγουρευτεί ότι έχεις τοποθετήσει το χαρτί πάνω σε επίπεδη επιφάνεια, σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορέσεις να μετρήσεις σωστά.
3. Σχεδίασε το περίγραμμα του ποδιού σου
Χρησιμοποίησε ένα μολύβι ή στυλό και σχεδίασε με προσοχή το περίγραμμα πάνω στο χαρτί.
4. Σχεδίασε ευθείες γραμμές στα άκρα
Με τη βοήθεια ενός χάρακα σχεδίασε 4 ευθείες γραμμές στα άκρα των ποδιών. Η πρώτη θα ξεκινάει από το ύψος του μεγάλου δάχτυλου παράλληλα προς τη φτέρνα. Η δεύτερη θα περνά από το χαμηλότερο σημείο της φτέρνας, παράλληλα προς την προηγούμενη γραμμή. Η τρίτη θα περνά από το ύψος της βάσης του μεγάλου δάχτυλου (εκεί που ουσιαστικά ανοίγει το πόδι σου προς τα έξω), παράλληλα προς την άλλη πλευρά του ποδιού. Η τέταρτη θα περνά από το ύψος του μικρού δαχτύλου, παράλληλη προς τις 3 γραμμές. Έτσι θα έχεις 4 γραμμές, 2 παράλληλες (δάχτυλα φτέρνα) και άλλες δύο παράλληλες (αριστερή και δεξιά πλευρά του ποδιού).
5. Υπολόγισε την απόσταση ανάμεσα στις γραμμές
Με τον ίδιο χάρακα, μέτρησε την απόσταση ανάμεσα στις γραμμές 1 και 2 και ανάμεσα στις γραμμές 3 και 4.
6. Αφαίρεσε 5mm από τους αριθμούς που βρήκες
Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεις και το περιθώριο που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην άκρη των δαχτύλων σου και την άκρη του παπουτσιού.
7. Χρησιμοποιώντας τον παρακάτω πίνακα θα βρεις ποιο νούμερο αντιστοιχεί στις διαστάσεις του ποδιού σου
Μέγεθος 35: 20.8 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 35-36: 21.6 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 36: 22.2 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 36-37: 22.5 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 37: 23 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 37-38: 23.5 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 38: 23.8 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 38-39: 24.1 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 39: 24.6 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 39-40: 25.1 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 40: 25.4 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 40-41: 25.9 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 41: 26.2 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 41-42: 26.7 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 42: 27.1 cm μήκος ποδιού
Μέγεθος 42-43: 27.6 cm μήκος ποδιού