Τι πρέπει να προσέξεις όταν πλένεις τα ρούχα σου ώστε να βεβαιωθείς πως δεν μεταφέρουν μικρόβια

Τι πρέπει να προσέξεις όταν πλένεις τα ρούχα σου ώστε να βεβαιωθείς πως δεν μεταφέρουν μικρόβια

Τελικά το πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι είναι πιο ασφαλές για την υγεία σου;

dxas copy

Mε την παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή αλλά και αυτήν των ρούχων μας που μπορούν να λειτουργήσουν ως «μεταφορείς» μικροβίων αν δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά και με τον κατάλληλο τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Aρχικά θα λέγαμε, όσο κουραστικό και «ξεπερασμένο» και αν ακούγεται… στο χέρι! Σε ζεστό ή χλιαρό νερό αναλόγως την ποιότητα και τη σύσταση του υφάσματος. Μέσα σε μία λεκάνη με καθαρό νερό τοποθετούμε μεμονωμένα το κάθε ρούχο με μία μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Αφού του τρίψουμε καλά και κάνουμε από μία έως δύο αλλαγές νερού μέσα στη λεκάνη, το αφήνουμε κάτω από τη βρύση για να ξεβγαλθεί καλά.
Στη συνέχεια το απλώνουμε σε εξωτερικό χώρο, ιδανικά στον ήλιο που βοηθάει στο να σκοτωθούν τα μικρόβια, και το σιδερώνουμε σχολαστικά γιατί όπως είπαμε και παραπάνω η θερμότητα τα σκοτώνει μιας και καλή. Αν το ρούχο είναι ευαίσθητο τοποθετούμε ένα καθαρό πανάκι ανάμεσα στην επιφάνειά του και στην καυτή πλάκα του σίδερου.

Τέλος, και επειδή είναι πολύ χρονοβόρο και κουραστικό να πλύνουμε ολόκληρη την γκαρνταρόμπα μας στο χέρι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο μείγμα με 1/10 ενός μικρού μπουκαλιού χλωρίνη και το υπόλοιπο νερό, να το τοποθετήσουμε σε ένα «ψεκαστήρι» και να ψεκάσουμε με αυτό τον κάδο του πλυντηρίου μας ώστε να είμαστε σίγουρες πως έχουμε απομακρύνει όλα τα βακτηρίδια και τα μικρόβια, πριν τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για πλύση. Αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε ανάμεσα στις πλύσεις. Καλή επιτυχία!
Δες επίσης: #PFW DAY 6: H αφόρητα γοητευτική θεατρικότητα των ρούχων του Philippe Perissé