Floral και τον χειμώνα; Οι πιο διάσημοι οίκοι μόδας λένε ναι!

Sabine Camhi
Floral και τον χειμώνα; Οι πιο διάσημοι οίκοι μόδας λένε ναι!

Τα floral prints έχουν επιστρέψει στα παλτό, τις μακριές φούστες, τα σακάκια και τις ruffled bags – ήξερες όμως από πού προέρχονται;

Ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας δεν είναι σημάδι πως πρέπει να ξεχάσεις τα άνθη της άνοιξης! Τις πιο μουντές χειμωνιάτικες μέρες, τα floral prints είναι σίγουρο πως θα μας φτιάξoυν τη διάθεση, οπότε γιατί να μην τα φοράμε; Οι επιλογές που μπορείς να διαλέξεις είναι αμέτρητες, πριν όμως στις παρουσιάσουμε, ξέρεις από πού και από πότε προέρχεται αυτό το εμβληματικό μοτίβο;



Πάμε για ένα μικρό μάθημα ιστορίας...

Τα floral prints εισέβαλαν τις ζωές των πιο stylish ανθρώπων πριν από μερικούς αιώνες. Τον 17ο αιώνα, ένα ύφασμα με patterns λουλουδιών και φυτών που ονομαζόταν «chintz» έγινε δημοφιλές στο Hyderabad της Ινδίας. Το ύφασμα, τυπωνόταν πάνω σε χαρτόνι και το μοτίβο ζωγραφίζονταν στο χέρι ή με τη βοήθεια ξύλινων blocks. Η Ανατολή εξήγαγε υφάσματα τυπωμένα με αυτόν τον τρόπο στη Δύση, όπου τα χρησιμοποιούσαν για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων ως κουρτίνες και ταπετσαρίες. Αργότερα, τα ρούχα ράβονταν από την ταπετσαρία και τα φορέματα ήταν εξαιρετικά κομψά.

mariakorinthiou1.jpg

Η Μαρία Κορινθίου αποδεικνύει ότι το floral φόρεμα είναι πάντα επίκαιρο



Καθώς περνούσε ο 17ος αιώνας, τα υφάσματα με λουλούδια που προέρχονταν από την Ινδία κέρδισαν απίστευτη δημοτικότητα και έγιναν απειλή για την τοπική ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία. Από το 1686, η Γαλλία απαγόρευσε την εισαγωγή αυτού του υφάσματος στη χώρα ή ακόμα και το να φοράει κανείς ρούχα ραμμένα από αυτό. Ωστόσο, υπήρχαν κενά στον νόμο και αυτό το fashionable ύφασμα βρήκε τρόπους να τους παρακάμψει. Τέτοιες απαγορεύσεις δεν ίσχυαν για όσους ζούσαν στο Παλάτι των Βερσαλλιών, που υπαγόρευαν τη μόδα της εποχής.

Τα αριστοκρατικά υφάσματα toile

Στα μέσα του 18ου αιώνα, οι απαγορεύσεις που περιόριζαν την εισαγωγή και τη χρήση ινδικού υφάσματος άρθηκαν, καθώς οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη ανακαλύψει τα μυστικά της παραγωγής υφασμάτων μόδας. Παρόλο που στην αρχή κατασκεύαζαν ινδικές αναπαραγωγές, οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν αργότερα τις δικές τους εκδοχές και μια από τις πιο δημοφιλείς ήταν το γαλλικό αντίστοιχο του chintz, Toile de Jouy. Η λέξη toile, σημαίνει «ρούχο» στα γαλλικά και το Jouy δηλώνει το χωριό από όπου ξεκίνησε η παραγωγή του υφάσματος αυτού, το οποίο απεικόνιζε διάφορες σκηνές και αναπαραστάσεις από τη ζωή στην φύση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, το chintz θεωρούνταν ήδη παλιομοδίτικο και ο κόσμος της μόδας τα συνέδεσε με παλιά έπιπλα και πομπώδη σετ τσαγιού. Πριν από λίγο καιρό, η Maria Grazia Chiuri, η creative director του οίκου Dior, αναβίωσε το Toile de Jouy. Αυτό το φθινόπωρο, τα floral μοτίβα με στυλ chintz επέστρεψαν στις συλλογές πολλών οίκων μόδας – είναι τοποθετημένα σε σκούρο φόντο, χοντρά πλεκτά, δερμάτινα ρούχα, μακριά γάντια και ψηλές μπότες. Συνέχισε παρακάτω για να δεις τα κομμάτια στις χειμωνιάτικες συλλογές των Richard Quinn, Yuhan Wang, Ganni και άλλων.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ImaxTree Rodarte F21

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οδηγός Αγοράς: Δέκα μικρά και διακριτικά κοσμήματα για να λάμψεις τα φετινά Χριστούγεννα

10 μικρές τσάντες που θα προσθέσουν στυλ στα γιορτινά σου looks