Δερμάτινη καμπαρντίνα: Το κορυφαίο item των ανοιξιάτικων shows είναι ιδανικό και για το φθινόπωρο

Ναταλία Κατσακιώρη
Δερμάτινη καμπαρντίνα: Το κορυφαίο item των ανοιξιάτικων shows είναι ιδανικό και για το φθινόπωρο
Photo Credit: Sarah Treacher/Launchmetrics.com/Spotlight

Κάτι ανάμεσα στην κλασική καμπαρντίνα μας και το matrix παλτό των 90s.

Όλα ξεκίνησαν από το θρυλικό Yves Saint Laurent και τη vinyl καμπαρντίνα, που δημιούργησε για την «Belle de Jour» Catherine Deneuve, σε μια ταινία του 1967, που έγραψε κινηματογραφική ιστορία, και όχι μόνο. Μιλάμε, για τα πιο επιδραστικά ίσως κοστούμια στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο λόγω της αντικειμενικής σχεδιαστικής αξίας από τον ίδιο τον Yves Saint Laurent, αλλά κυρίως επειδή τα ρούχα, που σχεδίασε για τη συγκεκριμένη ηρωίδα έκαναν την τέλεια αντανάκλαση με την πολύπλοκη προσωπικότητα της.

Έκτοτε, η δερμάτινη καμπαρντίνα ήρθε πολλές φορές στο προσκήνιο, και έφυγε και πάλι, παίρνοντας πολλές διαφορετικές εκδοχές: από τη μία σε chic fits όπως αυτή της Catherine Deneuve, και από την άλλη είναι τα 70s vibes που έχει ενσωματώσει στο shape της, με maxi γραμμές, έντονους ώμους, ζώνες και τσέπες, αλλά και χρώμα. Στα 00s την είδαμε κυριώς σε καστόρι και suede, σε καφέ και καμηλό αποχρώσεις, επενδυμένη με γούνα και τεράστια μανίκια, σε stars όπως η Jennifer Lopez, να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.

leather_trenchcoat-(1).jpg

Πέρυσι, υπήρξε μία τάση, που πλησίασε το maxi, υπερμεγέθες πανωφόρι και μιλάμε για το matrix core, το trend που μας ήρθε από τα 90s και βοήθησε πολύ στο να ξαναπιάσουμε τα αγαπημένα μας, φαρδιά παλτό, που είχαμε αφήσει κάπως πίσω. Η Hailey Bieber και Kendall Jenner φόρεσαν πρώτες το matrix πανωφόρι, στις off duty εμφανίσεις τους, αλλά εδώ μιλάμε πάντα για την απόχρωση του μαύρου.

Tods-S23-046.jpg

TODS SS23

launchmetrics.com/spotlight
Hermes-S23-004.jpg

HERMES SS23

Φέτος, λοιπόν, είδαμε ξανά τη maxi καμπαρντίνα ως την απόλυτη πρόταση στα πανωφόρια της επόμενης άνοιξης, αλλά σε ένα υλικό έκπληξη: το δέρμα. Γενικά, η καμπαρντίνα έχει ταυτιστεί με το φθινόπωρο, ωστόσο, με όλες αυτές τις απότομες μεταβολές του καιρού, φαίνεται πως έχει καταλάβει πολύ μεγαλύτερο χώρο τη ντουλάπα μας. Χρώμα, ιδιαίτερες υφές με embellishments, croco, ένοντα χρώματα, boxy γραμμές και τεράστιοι ώμοι, όπως τα είδαμε στους Yves Saint Laurent, Hermes, Tods και Bottega Veneta, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά, που θα μας απασχολήσουν προσεχώς, αφού μπορούμε να βάλουμε ένα leather trench coat και στο fashion λεξιλόγιο του χειμώνα.

Saint-Laurent-S23-001.jpg

YVES SAINT LAURENT SS23

Τα catwalks μας δίνουν την έμπνευση και εμείς ακολουθούμε τα πιο inspiring looks της επόμενης άνοιξης: