Ο Kanye West ξεπέρασε (και πάλι) τα όρια με το πρώτο ίσως ρατσιστικό παραλήρημα από μαύρο καλλιτέχνη

Ναταλία Κατσακιώρη
Ο Kanye West ξεπέρασε (και πάλι) τα όρια με το πρώτο ίσως ρατσιστικό παραλήρημα από μαύρο καλλιτέχνη

Oops he did it again, και δυστυχώς το περιμέναμε.

Don't make me say i told you so, αλλά σας το είχα πει. Από την πρώτη στιγμή που είδα τον Kanye West ή Ye να ανίγει το show του οίκου Balenciaga, με τη στρατιωτική του στολή, είχα αμέσως το κατά πόσο είναι σωστό να επικροτούμε μία διαταραγμένη προσωπικότητα, κάνοντας τον Kanye πρωταγωνιστή ίσως του πιο εμπνευσμένου show της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.

Ο ίδιος ο Kanye West ξεκίνησε την τρελή πορεία του από τις πρώτες του δηλώσεις πε΄ρι της υποψηφιότητας του για Πρόεδρος των ΗΠΑ, όχι φυσικά ότι το θεωρούμε απίθανο, αν κρίνουμε από την τρέχουσα πολιτική ζωή της Αμερικής, συνέχισε με το διαζύγιο του με την Kim Kardashian και όλο το bullying που άσκησε στην ίδια και τον τότε σύντροφο της Pete Davidson, και κορυφώθηκε στην παρουσίαση της νέας συλλογής της Yzy στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.

https://www.instagram.com/p/CjOewZZopwK

Τι έγινε, λοιπόν; Ο Kanye West βγήκε στη σκηνή για να χαιρετήσει το κοινό του, πριν την έναρξη του catwalk, φορώντας μία μάυρη μπλούζα με το quote, «White Lives Matter», από το σύνθημα «Black Lives Matter» φυσικά και το τεράστιο αντιρατσιστικό κίνημα, που ξεσηκώθηκε στην Αμερική με τη δολοφονία του George Floyd. Αυτά τα ξέρεις και τα ξέρω. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν ένας αφροαμερικανός, μαύρος καλλιτέχνης που συνέβαλε στην καθιέρωση της rap μουσικής στη συνείδηση του κόσμου, να καταλήγει σε μία τέτοια δήλωσε μέσω της δουλειάς του;

kanye_west_ye-(1).jpeg

Ατυχές; Σίγουρα, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ δεν έχουμε άλλη μία ατυχή δήλωση από τον Kanye West, που θα μπορούσε να κατεβάσει στη στιγμή από τα social accounts του, αλλά για μία συλλογή, που δουλεύτηκε για μήνες τουλάχιστον μαζί με το crew της Yzy και θα παρουσιαζόταν κανονικά μπροστά στο παγκόσμιο κοινό και τον τύπο. Η συγγραφέας και ακτιβίστρια Candace Owensm, η οποία ήταν επίσης προσκεκλημμένη, φόρεσε το δικό της λευκό t-shirt με το ίδιο logo και δέχτηκε, όπως και ο Kanye φυσικά, την οργή των social media και του τύπου. Η ίδια δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι η ισότητα αφορά όλους και ότι, λευκός ή μαύρος, ένας άνθρωπος, όλοι ανεξαρτήτως θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες και τον αντίστοιχο σεβασμό από την κοινωνία.

1664957243279-796409581-kanye_west_ye-(1).jpg
People-Ye-Grammys

Όλα αυτά καλά μέχρι εδώ, αλλά πώς μπορείς να εξισώνεις μία απλή διαπίστωση με την καταπίεση και το φυλετικό ρατσισμό, που έχει δεχθεί η κοινότητα των μαύρων ανθρώπων εδώ και αιώνες; Μία καταπίεση και ένα διαχωρισμό που εξακολουθεί να υφίσταται έντονα σε πολλά σημεία του πλανήτη, ακόμα και στο λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, και που ακόμη δίνονται σκληρές μάχες με το κατεστημμένο. Όχι, αυτό δεν ήταν κάποια καλλιτεχνική τοποθέτηση, δεν ήταν καν μία γνώμη, που έπρεπε ή θέλαμε να ακουστεί. Ειδικά από έναν μαύρο καλλιτέχνη, που έχει ταυτιστεί με την underground κοινότητα.

https://www.instagram.com/p/CjTV1oVrjlo

Ναι, ο Kanye West έχει κάνει σημαντικές τομές στη σύγχρονη μόδα, όσο και αν δεν το πιστεύεις, αφού η όλη ένταξη του street style και των luxury sneakers στους κορυφαίους οίκους μόδας, και το πάντρεμα με την υψηλή ραπτική, είναι ως ένα βαθμό και δικό του επίτευγμα, μέσω της Yzy. Αλλά αυτή τη στιγμή, που ο χώρος προσπαθεί να αποτινάξει κάθε σαθρό στερεότυπο του παρελθόντος, δεν έχουμε ανάγκη από έναν μαύρο, wanna be-designer, που μάλλον θέλει να βλέπει τον εαυτό του σαν λευκό, επειδή πιστεύει, όπως φαίνεται, καταβάθος στην υπεροχή τους και τώρα πια μπορεί να νιώσει τη γεύση της λόγω της διασημότητάς του. Λυπηρό.

Τα looks από τη SS23 συλλογή της Yzy: