Squillace 1923: Ο παλαιότερος οίκος haute couture γαντιών μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του

Ναταλία Κατσακιώρη
Squillace 1923: Ο παλαιότερος οίκος haute couture γαντιών μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του

Ένας ιστορικός οίκος που μετράει 100 χρόνια λειτουργίας μας μυεί στο μαγευτικό ταξίδι κατασκευής των haute couture γαντιών.

Πόση σημασία δίνουμε στα αξεσουάρ, που πλαισιώνουν τις συλλογές των αγαπημένων μας οίκων μόδας; Ακόμη και οι fashion editors, αλλά και οι ειδικοί της μόδας, ίσως προσπερνάμε συχνά αυτά τα κομμάτια, που ανεβάζουν ή και μεταμορφώνουν ένα catwalk look. Ένα τέτοιο πολύτιμο κομμάτι, είναι και τα γάντια, ένα item με μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερη σημασία για τη γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού κατά καιρούς έχει πάρει είτε τη μορφή ενός απαραίτητου συστατικού ενός outfit, συμβολίζοντας την αριστοκρατική καταγωγή, είτε και την απλή χρηστική αξία, που του έχουμε προσδώσει σήμερα. Ένα ζευγάρι γάντια, όμως, έχει να πει πολλά περισσότερα, γιατί πρώτα από όλα ντύνει ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος μας: τα χέρια μας.

squillance_1923_gloves_hautecouture-(6).jpg

H Squillace1923 είναι ο πιο παλιός οίκος κατασκευής γαντιών στη Σικελία, που για 100 περίπου χρόνια συνεχίζει την παράδοση της κατασκευής haute couture γαντιών για όλους τους κορυφαίους σχεδιαστές και luxury οίκους μόδας, όπως η Viviene Westwood και ο Valentino. Η Martina Squillace, μπήκε από μικρή στην οικογενειακή επιχείρηση και συνεχίζει την παράδοση, δίνοντας νέα πνοή και μορφή στα εκπληκτικά χειροποίητα γάντια που κατασκευάζουν. Μίλησε αποκλειστικά στο Queen.gr για την ιστορία της Squillace1923, τη διαδικασία παραγωγής των haute couture γαντιών, αλλά και για το μέλλον μια τέτοιας επιχείρησης στη μόδα της βιωσιμότητας και των ηθικών επιλογών.

Η Squillace 1923 είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ειδικεύεται στην παραγωγή χειροποίητων γάντια. Πείτε μας μερικά πράγματα για τη σπουδαία ιστορία της.

Ορισμένες πόλεις συνδέονται ιστορικά με την παραδοσιακή τέχνη της χειροτεχνίας και η Νάπολη είναι η πρωτεύουσα παραγωγή γαντιών. Η ιστορία της παραγωγής γαντιών ξεκινά σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, γνωστή ως «Sanità». Αυτή η παράδοση διαρκεί για πάνω από δύο αιώνες και είδε τη χρυσή της εποχή κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Bourbon. Αυτή ακριβώς ήταν και η περίοδος, κατά την οποία γεννήθηκε το παλαιότερο εργοστάσιο γαντιών. Ο Gennaro Squillace ίδρυσε το 1923 την OMEGA Company, τη μοναδική παραδοσιακή επιχείρηση κατασκευής γαντιών που λειτουργεί στην περιοχή Sanità για σχεδόν πάνω από έναν αιώνα. Πέντε γενιές αργότερα, ο Alberto Squillace οδήγησε την οικογενειακή επιχείρηση στο μέλλον, τιμώντας ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο χειροτεχνίας των ναπολιτάνικων γαντιών και το 2020 εγώ (Martina Squillace) δημιούργησα τη Squillace1923, το haute couture τμήμα της Omega.

https://www.instagram.com/p/CKOGz8Sl6R6

Κατασκευάζετε δερμάτινα γάντια για πάνω από έναν αιώνα και είστε διάσημοι για την εξαιρετική σας ποιότητα. Πόσο εύκολο είναι να παραμείνετε κοντά στην κληρονομιά σας;

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλής ποιότητας, χειροποίητα προϊόντα, σε αντίθεση με πριν λίγα χρόνια, όταν οι άνθρωποι αναζητούσαν κυρίως την ποσότητα. Η πιο σημαντική αξία μας είναι να πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία της ποιότητας έναντι της ποσότητας. Αγαπάμε την παράδοση και τη δουλειά μας, την κάνουμε με πάθος και έτσι μας είναι εύκολο να παραμείνουμε κοντά στην κληρονομιά μας, ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε αυτό, είναι η ιστορία της οικογένειάς μας.

squillance_1923_gloves_hautecouture-(13).jpg

Δώστε μας μερικές λεπτομέρειες για την κατασκευή ενός ζευγαριού γαντιών υψηλής ραπτικής. Είμαι σίγουρη, ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα γάντια εξακολουθεί να παραμένει μια από τις καλύτερες ιστορίες για να μοιραστεί κανείς. Πρώτα απ 'όλα είναι πολύ σημαντικό να μελετήσει κανείς το σχέδιο και να κατανοήσει τον τρόπο κατασκευής του. Από το κόψιμο του δέρματος, μέχρι την προσαρμογή του τελικού προϊόντος, υπάρχουν 25 φάσεις που οδηγούν στη δημιουργία ενός και μόνο ζευγαριού. Κάθε τεχνίτης φέρνει ένα κομμάτι τέχνης σε κάθε διαδικασία και πιστεύει βαθιά στη αυτή τη δουλειά, που γίνεται εξολοκλήρου με τα χέρια. Στα βυρσοδεψεία ξεκινά η αυστηρή επιλογή του δέρματος μας. Το δέρμα επιλέγεται σε συνάρτηση με τη λεπτότητα του κόκκου και της ελαστικότητάς του. Μόλις γίνει η επιλογή και ο κόφτης βρέξει το δέρμα, αρχίζει να το «δουλεύει» πραγματικά. Η επεξεργασία του δέρματος συνίσταται στο τράβηγμα του δέρματος κατά μήκος και πλάτος, για να βρεθεί η σωστή κατεύθυνση της πάχους του. Μόλις γίνει αυτό, ο τεχνίτης θα τοποθετήσει ένα πατρόν από χαρτόνι στο σημείο, που θα ήθελε να κόψει και θα το οριοθετήσει την επιφάνεια του γαντιού, χαράσσοντας ένα ορθογώνιο γύρω από το σχέδιο. Τέλος θα κόψει τις πλευρές του περιγράμματος. Όταν τελικά είναι τεντωμένο στο μέγιστο μέγεθος του, το ορθογώνιο κόβεται σε ένα μέγεθος που να αντιστοιχεί στο γάντι. Στη συνέχεια, κόβονται όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την κατασκευή ενός ζευγαριού γαντιών: το σώμα των γαντιών, οι αντίχειρες και οι φουρτσέτες (τα κομμάτια ανάμεσα στα δάχτυλα). Αφού συναρμολογούμε το γάντι και φτιάξουμε το αντίστοιχο animation σύμφωνα με το design του κάθε γαντιού.

squillance_1923_gloves_hautecouture-(16).jpg
squillance_1923_gloves_hautecouture-(15).jpg

Οι δημιουργίες σας είναι φτιαγμένες με το καλύτερο δέρμα. Έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε τα υλικά σας για vegan δέρμα ή κάτι πιο βιώσιμο;

Παράγουμε γάντια και σε ύφασμα, αλλά όσον αφορά τη χρήση του δέρματος χρειαζόμαστε το πιο απαλό plongèe δέρμα για να έχουν αντίστοιχα την καλύτερη ποιότητα και την καλύτερη εφαρμογή. Τα δέρματά μας είναι τα «απόβλητα» της βιομηχανίας τροφίμων και χρησιμοποιούμε φυτικές μεθόδους, για να τα καθαρίσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Έτσι, βάζουμε πραγματικά τα δυνατά μας, για να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμα προϊόντα.

Δημιουργήσατε γάντια για τη Vivienne Westwood και το Maison Valentino. Πείτε μας μερικά πράγματα σχετικά με την εμπειρία σας από τη συνεργασία μαζί τους.

Μου αρέσει να συνεργάζομαι με γνωστούς οίκους, γιατί εμπεριέχει μία μεγάλη πρόκληση για εμάς το να ερμηνεύσουμε αυτό που θέλουν και να παραμείνουμε σε μία γραμμή με την οργάνωση και το deadline τους. Λατρεύω την αίσθηση της έξαψης λίγο πριν από μία φωτογράφιση ή ένα defilé και μετά απολαμβάνω να βλέπω τις δημιουργίες μας στα καλύτερα fashion media του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/CaMnLSZIGZe

Ως μία νέα δημιουργός, που ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση, έχετε νιώσει ποτέ «εγκλωβισμένη» μέσα στην εικόνα σας, καθώς κουβαλάτε μια βαριά κληρονομιά πάνω στους ώμους σας;

Αυτό που προσπαθούμε στη SQUILLACE1923 είναι να δώσουμε στην παράδοση μια φρέσκια και σύγχρονη εικόνα, γιατί όπως λέτε, είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστείς σε μια παλιά, παραδοσιακή εικόνα, ειδικά σε artisanal εργασίες. Θέλω τα γάντια της SQUILLACE να είναι ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ, που όλοι θέλουν και αγαπούν για το ιδιαίτερο σχέδιο και για την ποιότητά τους, όπως τα παπούτσια του Manolo Blathnik!

1664971486204-201018758-squillance_1923_gloves_hautecouture-(4).jpg

Παρέχετε στους πελάτες σας την υψηλότερη ποιότητα του "Made in Italy", όπως εσείς αναφέρεται. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να διατηρήσετε τις παραδοσιακές τεχνικές στη χώρα σας;

Το 100% κατασκευασμένο στην Ιταλία, ή καλύτερα κατασκευασμένο στη Νάπολη, είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία, γιατί αυτή η δουλειά είναι μέρος της ιστορίας της πόλης μου, όπως είπα πριν. Οπότε πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είσαι σύγχρονος και να συμβαδίζεις με την εποχή και τον κόσμο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να περιλαμβάνεις στη δουλειά σου έντονα την ταυτότητα σου.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την SQUILLACE1923 στο μέλλον;

Έχω πολλές νέα projects σε εξέλιξη με τη SQUILLACE1923, αλλά πρώτα απ 'όλα θα έχουμε μια υπέροχη εκδήλωση του χρόνου, για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της οικογενειακής μας επιχείρησης, όπου θα δείξουμε μια εξειδικευμένη, haute couture συλλογή, εμπνευσμένη από το μυστήριο κάτω από τον ωκεανό.