Έσταξε η λαμπάδα στα suede παπούτσια σου; Ο πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις μόνη σου στο σπίτι

Έσταξε η λαμπάδα στα suede παπούτσια σου; Ο πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσεις μόνη σου στο σπίτι

Photo: Unsplash

Δες πώς θα αφαιρέσεις το κερί από της λαμπάδας από τα suede παπούτσια σου χωρίς να τα καταστρέψεις. Θα είναι σαν καινούργια!

Η νύχτα της Ανάστασης είναι σίγουρα η πιο όμορφη στιγμή στη γιορτή του Πάσχα, όταν όλοι μαζί στεκόμαστε στην εκκλησία και γιορτάζουμε το αναστάσιμο μήνυμα του θεανθρώπου. Και κάπου εκεί μικροί και μεγάλοι ανάβουμε τις λαμπάδες μας και ακολουθούμε το έθιμο, όπως το θέλει άλλωστε και η παράδοση μας. Τι γίνεται, όμως, με το κερί που στάζει από τη λαμπάδα μας και υπάρχει κίνδυνος να πέσει στα ρούχα και τα παπούτσια μας; Γιατί μπορεί έναν λεκέ στα ρούχα να τον αποφύγεις πιο εύκολα, αν είσαι προσεκτική, αλλά μία σταγόνα κερί πάνω στα καινούργια σου suede παπούτσια θα είναι σίγουρα καταστροφική. Το suede είναι εξάλλου κατεξοχήν το ύφασμα, που επιλέγουμε για τα πασχαλιάτικα παπούτσια.

nicola-fioravanti-UrAKbpKnak8-unsplash.jpg

Photo: Unsplash

Μην ανησυχείς, γιατί υπάρχει φυσικά λύση, για να καθαρίσεις μόνη σου τα suede παπούτσια σου στο σπίτι. Το μόνο που απαιτείται είναι υπομονή και μεγάλη προσοχή στις παρακάτω συμβουλές. Να ξεκινήσουμε σημειώνοντας ότι τα περισσότερα κεριά περιέχουν μέσα παραφίνη, μία εξαιρετικά λιπαρή ουσία, η οποία έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στα υφάσματα, οπότε μην προσπαθήσεις να τρίψεις αμέσως και από πάνω το κερί. Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, το suede είναι είδος υφάσματος και όχι δέρμα, οπότε συμπεριφέρεται και αντίστοιχα. Οπότε και οποιοδήποτε άλλο tip καθαρισμού με λιπαρή ουσία, όπως κάποιο έλαιο, απαγορεύεται αυστηρά. Παρακάτω, τα tips βήμα προς βήμα.

Τα κολάν περνάνε την πιο σοφιστικέ φάση τους -Ευκαιρία να τα φορέσεις και εκτός γυμναστηρίου

freestocks-U25-Dy6JSlk-unsplash.jpg

Photo: Unsplash

Αρχικά, πρέπει το κερί να στεγνώσει καλά πάνω στην επιφάνεια, οπότε αν έχεις τη δυνατότητα βάλε τα παπούτσια σου για λίγα λεπτά στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, αφαίρεσε με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι ή κάποιο ξυραφάκι τη μεγαλύτερη ποσότητα του κεριού από την περιοχή. Έπειτα, πάρε χαρτί κουζίνας και τοποθέτησε το πάνω στο λεκέ. Μην προτιμήσεις χαρτοπετσέτες, γιατί αφήνουν συχνά υπολείμματα. Βάλε το σίδερο σε μέτρια θερμοκρασία και σιδέρωσε σιγά-σιγά το λεκέ πάνω στο χαρτί, χωρίς να έχεις ενεργοποιήσει τη λειτουργία του ατμού.

bbc-creative-Pd9bM6ghTCg-unsplash.jpg

Photo: Unsplash

Τέλος, καθάρισε την περιοχή με βενζίνη καθαρισμού ή λευκό οινόπνευμα, έχοντας τσεκάρει φυσικά σε ένα εσωτερικό κομμάτι, αν το συγκεκριμένο χρώμα suede ξεβάφει. Τώρα τα παπούτσια σου είναι έτοιμα για ένα μαλακό βούρτσισμα και θα δείχνουν σαν καινούργια. Στο παρακάτω βίντεο θα δεις βήμα-βήμα τη διαδικασία για οποιοδήποτε ύφασμα.

Δες όλη τη διαδικασία αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: