Τα πλεονέκτηματα του θηλασμού για βρέφος και μητέρα

Γωγώ Φούντα
Τα πλεονέκτηματα του θηλασμού για βρέφος και μητέρα

Έχει πολύ περισσότερα οφέλη από όσα μπορείτε να φανταστείτε...

Ο θηλασμός είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία η οποία προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην μητέρα όσο και στο βρέφος. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά:

Για το βρέφος:

1. Προφύλαξη από αλλεργίες: Ειδικά αν μέσα στην οικογένεια υπάρχουν άτομα αλλεργικά είναι πολύ πιθανό κάποια αλλεργία να περάσει και στο βρέφος. Το μητρικό γάλα λόγω των συστατικών που περιέχει λειτουργεί σαν ασπίδα ενώ σε αντίθεση οι πρωτείνες που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πολλών αλλεργιών.

2. Προστασία από μολύνσεις: Το βρέφος όσο είναι στην κοιλιά της μητέρας του προστατεύεται από μικρόβια και εξωτερικούς παράγοντες. Με τον τοκετό όμως, έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο ενώ τα αντισώματα που είχε από την μητέρα του αρχίζουν σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό το μητρικό γάλα καθώς του δίνει όλα όσα χρειάζεται.

3. Πνευματική ανάπτυξη: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε τεστ νοημοσύνης τα παιδιά που έχουν θηλάσει παίρνουν κατά μέσο όρο 8.3 βαθμούς παραπάνω σε σχέση με άλλα.

4. Ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου: Ο θηλασμός απαιτεί ιδιάτερη προσπάθεια από το βρέφος, με αποτέλεσμα να γυμνάζονται καλύτερα οι μύες του προσώπου κάτι που μακροχρόνια επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών, την οδοντοφυία αλλά και την ανάπτυξη του λόγου.

5. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεμπτο: Η διάσπαση και ο μεταβολισμός του δεν επιβαρύνει τα νεφρά του μωρού με αποτέλεσμα να υποφέρει από λιγότερους κολικούς και να εμφανίζει πιο σπάνια ερεθισμούς του δέρματος.

6. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του νεογνικού ικτέρου ενώ μακροχρόνια μειώνει την εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη, καρδιοπαθειών και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για την μητέρα:

1. Προστατεύει από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών αλλά και την οστεοπόρωση.

2. Το λίπος από την εγκυμοσύνη καίγεται πιο γρήγορα χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια δίαιτα.

3. Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη και μαύρισμα: Συνδυάζονται;

Που οφείλονται οι εναλλαγές στη διάθεσή σας;