4 τρόποι για να βρεις τις γόνιμες μέρες

Πατούλια Κατερίνα
4 τρόποι για να βρεις τις γόνιμες μέρες

Πώς θα γνωρίζεις τον κύκλο σου παρακολουθώντας το σώμα σου.

Έχεις ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες να αποκτήσεις το πρώτο σου παιδί και ενώ τα φανταζόσουν όλα πιο απλά, βλέπεις πως είναι λίγο πιο δύσκολη η διαδικασία.

Το βασικότερο όλων είναι να παρακολουθήσεις τον κύκλο σου και να βρεις τις ημέρες εκείνες που είναι οι πιο γόνιμες. Αν θες να το κάνεις χωρίς την χρήση κάποιου app, αλλά μελετώντας τα συμπτώματα και παρατηρώντας το σώμα σου, μπορείς.

Αρχικά, ωορρηξία είναι η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη και η σύλληψη γίνεται όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το ωάριο. Αντίθετα με το σπερματοζωάριο που μπορεί να επιζήσει περισσότερες μέρες, το ωάριο επιζεί περίπου 24 ώρες μετά την ωορρηξία.

Η ημερομηνία της ωορρηξίας καθορίζει τη γόνιμη περίοδο και διαρκεί 5 μέρες, αρχίζοντας 4 μέρες πριν την ωορρηξία και τελειώνοντας την επομένη της (δηλαδή 24 ώρες αργότερα). Θυμήσου πως όλοι οι τρόποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί.

Τρόπος πρώτος: Κρατάς ημερολόγιο

Ξεκινάς να μετράς τον κύκλο με την έναρξη της περιόδου και αφαιρείς 14 μέρες από την ημερομηνία που περιμένεις την επόμενη περίοδο. Αν βέβαια ο κύκλος σου είναι ακανόνιστος μπορεί να μην υπολογίσεις σωστά.

Αν ο κύκλος σου είναι τυπικός στις 28 μέρες, η ωορρηξία συμβαίνει 14 μέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου.

Αν έχεις κύκλο 34 ημερών, η ωορρηξία επέρχεται 20 μέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου.

Τρόπος δεύτερος: Μετράς τη θερμοκρασία

Στις γόνιμες ημέρες η μέση θερμοκρασία σώματος αυξάνεται. Οπότε εδώ χρειάζεσαι ένα απόλυτα ακριβές θερμόμετρο που θα υπολογίζει και τα χιλιοστά αλλαγής θερμοκρασίας

Μετράς την θεμοκρασία το πρωί σε σταθερή ώρα

Αρκεί να μετράτε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί σε σταθερές ώρες και με τον ίδιο τρόπο δηλαδή στη μασχάλη ή στο στόμα. Μια καμπύλη ωορρηξίας περιλαμβάνει δύο διακριτά επίπεδα, που διαφέρουν κατά 3 ή 4 δέκατα έως και μισό βαθμό. Κατά την ωορρηξία, η θερμοκρασία θα ανέβει κοντά στους 37° και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο.

Η μέρα της ωορρηξίας αντιστοιχεί στη μέρα κατά την οποία η θερμοκρασία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο προτού αυξηθεί.

Τρόπος τρίτος: Τεστ ωορρηξίας

Το τεστ αυτό πωλείται στο φαρμακείο, είναι αρκετά οικονομικό, μπορείς να πάρεις πάνω από 10 τεστ για να μετράς με ακρίβεια την ορμόνη ωχρινοτρόπο (LH). Στην πλειονότητα των γυναικών, η αρχή της γόνιμης φάσης εκδηλώνεται με μια αύξηση της έκκρισης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που παρατηρείται 24 ως 48 ώρες πριν την ωορρηξία.

Τρόπος τέταρτος: Η τραχηλική βλέννη

Ναι ναι, θα παρατηρήσεις με ακρίβεια τα υγρά του τραχήλου. Ο τράχηλος της μήτρας εκκρίνει μια βλέννη, την ονομαζόμενη τραχηλική βλέννη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από μικροβιακές μολύνσεις και η σύσταση της οποίας αλλάζει κατά την περίοδο πριν την ωορρηξία, προκειμένου να επιτρέψει στο σπερματοζωάριο να φτάσει στις σάλπιγγες και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Αμέσως μετά από την περίοδο, δεν υπάρχει βλέννη. Τις μέρες που ακολουθούν, οι εκκρίσεις είναι κολλώδεις και παχύρρευστες. Όταν πλησιάζει η ωορρηξία, η βλέννη γίνεται κρεμώδης και πιο διάφανη.