Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Βάλε στη διατροφή σου αυτές τις τροφές

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Βάλε στη διατροφή σου αυτές τις τροφές

Η εγκυμοσύνη είναι το πιο όμορφο κομμάτι στη ζωή μιας γυναίκας.

Μια από τις σημαντικότερες και πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Πέρα από όλη τη χαρά όμως που μπορεί να σκορπίσει, χρειάζεται και μεγάλη υπομονή, προσοχή και κυρίως προσπάθεια.

Πρέπει να φροντίζεις την υγεία σου και τη διατροφή σου, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια υγιής εγκυμοσύνη άλλωστε δεν έρχεται ουρανοκατέβατη, πρέπει να δουλέψεις γι’ αυτή. Η διατροφή για παράδειγμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, και γι’ αυτό υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Οι τροφές που πρέπει να τρως αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Εάν έχεις δει από την αδερφή σου ή τη φίλη σου μια συσκευασία προγεννητικού συμπληρώματος, τότε γνωρίζεις το φολικό οξύ. Η δουλειά του φυλλικού οξέος πολύ απλή. Μεταφέρει μεμονωμένα άτομα άνθρακα από τη μία ένωση στην άλλη. Αλλά αν το δεις καλύτερα θα καταλάβεις ότι αυτή η πολύ απλή δουλειά είναι στην ουσία κάτι πολύ μεγαλύτερο: αντιγραφή DNA και συγκρότηση πρωτεϊνών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο κρίσιμο να παίρνεις μια προγεννητική βιταμίνη που περιέχει φολικό οξύ όταν προσπαθείς να μείνετε έγκυος. Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ελαττώματα πολύ νωρίς.

Πολυακόρεστα λιπαρά: ω-3

Η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι αποφέρει αναπαραγωγικά οφέλη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Η πλουσιότερη πηγή αυτών των ω-3 λιπαρών είναι τα ψάρια. Καλό είναι να επιλέξεις ανάμεσα σε εκείνα που περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 αλλά είναι επίσης χαμηλά σε υδράργυρο. Τα καλύτερα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις είναι οι: σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολομός και ρέγγα.

Στόχος είναι να συμπεριλάβεις δύο έως τρεις μερίδες αυτών των ψαριών στη διατροφή σου κάθε εβδομάδα - ένα σχήμα που θα πρέπει να συνεχίσεις και όταν θα είσαι έγκυος, επίσης, για την πνευματική και συμπεριφορική ανάπτυξη του μελλοντικού παιδιού σου.



Μονοακόρεστα λιπαρά

Είδη διατροφής υπάρχουν πολλά και σίγουρα κάποιο είναι ιδανικό για εσένα. Ωστόσο ένα κοινό στοιχείο που έχουν μεταξύ τους όλες οι δίαιτες και που αποδεικνύεται ότι είναι ευεργετικό για τη γονιμότητα είναι η κατανάλωση υψηλού επιπέδου μονοακόρεστων λιπών (σε αντίθεση με την υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων και/ή τρανς λιπαρών), όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση. Εάν πρέπει να διαλέξουμε μόνο ένα, τότε αυτό είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο βασικό διαιτολόγιο. Άλλες καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το αβοκάντο, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Maternity style! Τα πιο cool sneakers για στυλ και άνεση στην εγκυμοσύνη

Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (GL)

Όταν ακούς υδατάνθρακες σκέφτεσαι πως θα χαλάσεις τη διατροφή σου, οπότε καλό θα ήταν να τους αποφύγεις. Ωστόσο όταν προσπαθείς να μείνεις έγκυος το πράγμα αλλάζει κάπως.

Για τη γονιμότητα, δεν αφορά την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή σου, αλλά την ποιότητα αυτών των επιλογών υδατανθράκων. Τρώγοντας πολλούς υδατάνθρακες που αφομοιώνονται ταχέως και προκαλούν συνεχώς αύξηση του σακχάρου στο αίμα και του επιπέδου ινσουλίνης, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση αργά εύπεπτων υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία και τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.

Να θυμάσαι πως όσο υψηλότερες είναι οι φυτικές ίνες και λιγότερο επεξεργασμένοι οι υδατάνθρακες, τόσο καλύτερα θα είναι. Για παράδειγμα:

  • Επιλογές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε GL: δημητριακά πρωινού, λευκό ρύζι, πατάτες, λευκό ψωμί, κουλούρια, γλυκά, χυμός φρούτων, επεξεργασμένα ζυμαρικά.
  • Επιλογές τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε GL: φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, μανιτάρια, ξηροί καρποί και σπόροι, φασόλια και φακές και διάφορα φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ.