Γόνιμη στα 40: πώς θα τα καταφέρω;

Γόνιμη στα 40: πώς θα τα καταφέρω;

Μετά τα 40 χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και πιο σχεδιασμένες κινήσεις για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος φυσιολογικά.

Η εποχή μάς λέει πως τα 40 είναι τα νέα 30 και ναι, σίγουρα αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Είτε πρόκειται για σπουδές, είτε για καριέρα, για την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής ή για άθληση κλπ., οι ευκαιρίες είναι συνεχείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάτι νέο.

Τι συμβαίνει με τη γονιμότητα στα 40;

Σίγουρα, όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, μειώνονται τα αποθέματα των ωοθηκών της και η ποιότητα των ωαρίων της. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, την οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά δε θα πρέπει να μας τρομάζει. Δε σημαίνει πως μια γυναίκα στα 40 δεν θα καταφέρει να αποκτήσει το μωράκι της. Ίσως να σημαίνει πως θα χρειαστεί μια μικρή βοήθεια για να ενισχύσει τη γονιμότητά της.

Αυτό που χρειάζεται μια γυναίκα στα 40 είναι ‘ρεαλιστικές προσδοκίες’ - πρέπει να γνωρίζει πως οι πιθανότητές της θα είναι λιγότερες από μια γυναίκα στα 30, αλλά σίγουρα περισσότερες από μια γυναίκα στα 42.

Be smart!

Μετά τα 40 χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και πιο σχεδιασμένες κινήσεις για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος φυσιολογικά.

  • Σκεφτείτε έξυπνα, σχεδιάστε τις κινήσεις σας και μην αφήνετε το χρόνο να περνάει άσκοπα.

  • Προσπαθήστε να έχετε ελεύθερες επαφές πιο στοχευμένα σε σχέση με τις γόνιμες μέρες σας.

  • Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας.

  • Υιοθετήστε καλές διατροφικές συνήθειες: περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ, βελτιώστε τη διατροφή σας, εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση στην ορμονική ισορροπία, γενικότερα στην υγεία και την ψυχολογία σας.

  • Ελέγξτε τη γονιμότητά σας: επισκεφθείτε το γυναικολόγο αναπαραγωγής και κάντε τις εξετάσεις που θα σας προτείνει.

Το μήνυμα του γυναικολόγου αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη:

Οι γυναίκες έχουν μάθει να φροντίζουν το σώμα τους, την ομορφιά τους, το δέρμα τους, να αθλούνται, να επιλέγουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Όπως ακριβώς έχουν μάθει να φροντίζουν τον εαυτό τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουν να φροντίζουν και τη γονιμότητά τους.

Και τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς να ξέρει η κάθε γυναίκα πως μπορεί να γνωρίσει τη γονιμότητά της και πως μπορεί να πάρει τον έλεγχό της στα χέρια της. Ήδη από την ηλικία των 30-35 μπορεί να κάνει έναν προληπτικό έλεγχο γονιμότητας, ώστε να γνωρίζει τα αποθέματα των ωοθηκών της, αλλά και την εικόνα της μήτρας της. Έτσι, θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της γονιμότητάς της, θα έχει τη σημαντική ευκαιρία να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις και να γνωρίζει το σώμα της. Είτε αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων είτε να προσπαθήσει για μωράκι, ο έλεγχος γονιμότητας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ίδια.

Σήμερα, μια γυναίκα στα 40 της μπορεί να τα καταφέρει! Μπορεί να βασιστεί στο εξατομικευμένο πλάνο που θα σχεδιάσει ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής για εκείνη και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα: μια εγκυμοσύνη!

Κι ένας μύθος:

Υπάρχει ενδεχομένως η λανθασμένη εντύπωση ότι η εξωσωματική ξεπερνά όλες τις δυσκολίες και άρα μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος όποτε και να το θελήσει. Όμως η ηλικία της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εξωσωματική. Άρα, αν νιώθετε έτοιμη και το έχετε πάρει απόφαση ότι θέλετε να μείνετε έγκυος, μην το καθυστερείτε!

Ευριπίδης Μαντούδης

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας

Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

EM 2020 high res

Γέννημα IVF

Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

www.gennima.com

facebook.com/gennima

instagram.com/gennimaivf