Μαμά τι είναι αυτό; Να το φουσκώσω;

Μαμά τι είναι αυτό; Να το φουσκώσω;

Πώς απαντάμε στα δύσκολα ερωτήματα των παιδιών.

 

Κάποιος από εσάς μπορεί να έχει βρεθεί μικρός να σκαλίζει τα πράγματα των γονιών του στην κρεβατοκάμαρα και να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτά τα περίεργα πλαστικά που μοιάζουν με μπαλόνια και να μην πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι είναι. Είναι λογικό οι γονείς να αισθάνεστε αμηχανία όταν τα παιδιά αρχίζουν να ρωτάνε για το σεξ.

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και πολύ περισσότερο στις μέρες μας όταν βομβαρδίζονται καθημερινά με εικόνες που περιστρέφονται γύρω από το σεξ. Οι γιατροί λένε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες υποχρεώσεις των γονιών. Λένε επίσης ότι πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί στο να κάνει ερωτήσεις και να μην αποφεύγετε να τις απαντήσετε. Αν δεν γνωρίζετε κάτι πείτε ότι πρέπει να το διαβάσετε και να επανέλθετε με την απάντηση.

Είναι σημαντικό να δίνετε τις απαντήσεις σας με απλό και κατανοητό τρόπο χωρίς υπονοούμενα και υπεκφυγές. Καλύτερα να πείτε την αλήθεια για κάτι παρά να πλάθετε φανταστικές ιστορίες που το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν το παιδί. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα αστεία με το θέμα γιατί δεν θα το πάρει ποτέ στα σοβαρά. Και ναι, δεν φέρνει ο πελαργός τα μωρά εκτός εάν κοιμάστε μαζί του.