Ένας διάσημος Ιούλιος για τα παιδιά

Ένας διάσημος Ιούλιος για τα παιδιά

Ο Ιούλιος Βερν είναι μια πόρτα σε έναν υπέροχο φανταστικό κόσμο για τα παιδιά.

Πιστεύω ότι είμαι μεγάλο παράπτωμα να μην εισάγεις το παιδί σου στον μαγικό κόσμο που λέγεται ιστορίες του Ιούλιου Βερν. Έχουμε χτίσει τη φαντασία μας με εικόνες από τις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, έχουμε κάνει το γύρο του κόσμου σε ογδόντα μέρες, έχουμε συμπάσχει με τον δεκαπεντάχρονο πλοίαρχο, έχουμε πετάξει πέντε εβδομάδες με αερόστατο και έχουμε μοιραστεί τις αγωνίες της επιβίωσης με τους ναυαγούς στο μυστηριώδες νησί.

Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Νάντη της Γαλλίας τον 1828 και υπήρξε μεγάλο κεφάλι και πρωτοπόρος στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας τα οποία μάλιστα χαρακτήριζε ως εκπαιδευτικά. Διαβάζοντας τα διηγήματα του αντλείς ένα πλήθος πληροφοριών γεωγραφικής αλλά και λαογραφικής σημασίας για τα μέρη που έχουν επισκεφτεί ο ήρωες του αφού βασίζονται σε ουσιαστική έρευνα όπως για παράδειγμα οι ιστορίες τω σκλάβων στην Αφρική στο «Ο δεκαπεντάχρονος πλοίαρχος».

Ο Ιούλιος ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από πλοία και ναυτικούς και έτσι αγάπησε τη θάλασσα που σχεδόν πάντα πρωταγωνιστούσε στις ιστορίες του. Κάποτε μάλιστα προσπάθησε να μπει κρυφά ως μούτσος στο πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που θα ταξίδευε στις Ινδίες αλλά τελευταία στιγμή τον εμπόδισε ο πατέρας του και έτσι ξεκίνησε να ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία του.