Πρώτη μέρα στο σχολείο: Ποιoς έχει περισσότερο άγχος το παιδί ή ο γονιός;

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Ποιoς έχει περισσότερο άγχος το παιδί ή ο γονιός;

Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι σημαντική αλλαγή για την οικογένεια

Μιλώντας για την πρώτη μέρα στο σχολείο ίσως και κάποιοι να θεωρούν ότι έχουμε αναγάγει αυτό το θέμα σε μεγάλη...επιστήμη. Πόσο μάλλον όταν πολύ παλιά οι γονείς έλεγαν στο παιδί ένα ξερό "φέτος θα πάς σχολείο" και όλα τα άλλα τελείωναν. Βέβαια τότε τα παιδιά μεγάλωναν σε μικρές κοινωνίες που γνώριζαν όλα τα παιδιά του σχολείου τους μέχρι και τον/ την δασκάλα τους.

Σήμερα όμως που το κοινωνικό περιβάλλον έχει αλλάξει τόσο η νέα αυτή αρχή του παιδιού είναι αλήθεια πως γεμίζει με άγχος και το παιδί αλλά και τους γονείς του. Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι δυο πλευρές είναι πολύ φυσιολογικό να έχουν άγχος. Από τη μια το παιδί ζει έναν αποχωρισμός από την άλλη ο γονιός ανησυχεί για το αν η φροντίδα του παιδιού τους θα είναι επαρκής, αν θα είναι καλή η δασκάλα, αν θα βρει φίλους.

Και μην ξεχνάμε ότι αν πρόκειται για παιδικό σταθμό και όχι για σχολείο που είναι υποχρεωτικό, η μητέρα κυρίως νιώθει και τύψεις που επιστρέφει στην εργασία της και δεν κάθετε στο σπίτι να μεγαλώσει το παιδί της.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια πολύ φορτισμένη περίοδο αλλά όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί πίσω απο ένα παιδί με άγχος αποχωρισμού βρίσκεται ένας γονιός με άγχος αποχωρισμού. Βλέπετε αν εμείς δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το άγχος μας πώς είναι δυνατόν να μπορέσει να το διαχειριστεί ένα μικρό παιδί που φεύγει από την ασφάλειά του και ξαφνικά θα πρέπει να κερδίσει τον αγώνα της ανεξαρτησίας του;

Δοκιμάστε να του δημιουργήσετε μια ευχάριστη ρουτίνα, αποχωριστείτε το παιδί με αποφασιστικότητα, δείξτε του ότι μπορεί και θα τα καταφέρει. Εξηγείστε του ότι η δουλειά του παιδιού είναι το σχολείο ενώ οι γονείς πάνε στην εργασία τους. Δημιουργείστε του θετικές προσδοκίες για το παιχνίδι, το διάλειμμα, τις δραστηριότητες που θα κάνει.

Μα πάνω απο όλα αποβάλλετε εσείς οι γονείς το δικό σας άγχος. Τα παιδιά μεγαλώνουν, προχωρούν και πρέπει να μάθουν να προχωρούν ξεχωριστά.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη μέρα στον παιδικό; Τips για να γίνει ο αποχωρισμός πιο... ανώδυνος!

Θέλετε να μιλήσει το μωρό σας νωρίτερα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε