Πώς μία γάτα θα σε βοηθήσει να διώξεις το στρες και το άγχος σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς μία γάτα θα σε βοηθήσει να διώξεις το στρες και το άγχος σου;

Εσύ το γνώριζες;

Από τη φύση μας εμείς οι άνθρωποι είμαστε τα πιο αγχώδη όντα που κυκλοφορούν σε αυτόν τον πλανήτη. Πολλές φορές δημιουργούμε και μόνοι μας αυτό το μόνιμο άγχος που μας διακατέχει, όμως δυστυχώς είναι κάτι που δε μπορούμε με τίποτα να διορθώσουμε πια. Αγχωνόμαστε με το παραμικρό και υπάρχουν πράγματα στην καθημερινότητά μας και τα δουλειά μας, που κάνουν πολλές φορές τα πράγματα χειρότερα.

Υπάρχει όμως τρόπος να το μειώσεις και να το διαχειριστείς αυτό, και ξέρεις πώς θα γίνει; Με τη βοήθεια του κατοικίδιου σου. Όχι όμως οποιοδήποτε κατοικίδιο, αλλά μία γάτα. Ναι, αν έχεις γάτα στο σπίτι σου, τότε ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Η παρουσία μιας γάτας στο σπίτι και κατ’ επέκταση στη ζωή σου, σε βοηθάει να διαχειριστείς το στρες και το άγχος.

Δες και αυτό: Θα φύγεις το τριήμερο με το κατοικίδιο σου; Να τι πρέπει να πάρεις μαζί σου

Υπάρχει ένας λόγος που μερικές φορές τα ζώα «συνταγογραφούνται» για συναισθηματική υποστήριξη. Εκτός από το προφανές –να έχεις κάτι χαριτωμένο και χνουδωτό για να παίζεις και να σε κάνει να ξεχνιέσαι από τις υποχρεώσεις- ξοδεύοντας τον χρόνο σου με μια γάτα αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα.

Επίσης υπάρχει έρευνα που προτείνει ότι οι γάτες μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μια χημική ουσία που ίσως είναι πιο γνωστή για το ρόλο της κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, συνδέοντας τις νέες μητέρες και τα μωρά τους. Έτσι όχι μόνο βελτιώνεσαι εσύ σαν άνθρωπος (διώχνεις στρες και άγχος), αλλά και η γάτα σου δείχνει να καταλαβαίνει τις αδυναμίες και τις διαθέσεις σου γενικά.

Δεν είναι υπέροχο όλο αυτό; Η διάθεση σου και το άγχος να εξαφανίζεται με ένα τρίψιμο της γάτας σου στα πόδια σου και με ένα γλυκό της γουργούρισμα; Αν σκόπευες να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, ξέρεις τι πρέπει να πάρεις τώρα.

Διάβασε ακόμη: Και όμως σου λέει και το κατοικίδιο σου «Σε αγαπώ» αλλά εσύ δεν το καταλαβαίνεις