Ποιο θα πάρεις σπίτι σου;

Ποιο θα πάρεις σπίτι σου;

Είστε έτοιμη για ένα καινούριο τετράποδο μέλος στην οικογένεια σας;

Είτε το είδατε στο pet shop της γειτονιάς και το ερωτευτήκατε, είτε το σώσατε από βέβαιο θάνατο, είτε απλά είχατε πάντοτε ζώα στο σπίτι σας και τα λατρεύετε έτσι και αλλιώς. Όποιος και να είναι ο λόγος, η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι μεγάλη υπόθεση και θα πρέπει να το έχει συζητήσει όλη η οικογένεια από πριν, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά αυτής της απόκτησης.
Αρχικά, θα πρέπει να ξέρετε ότι ναι μεν τα πιτσιρίκια σας υπόσχονται ότι θα φροντίζουν τον καινούριο τους φίλο, αλλά να ξέρετε πως θα είστε εσείς που θα καταλήξετε να το φροντίζετε στο τέλος.
Πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε -αν είναι το πρώτο σας κατοικίδιο- ότι τα παιδιά σας σίγουρα δεν φοβούνται τα ζώα και είναι απολύτως έτοιμα για το καινούριο τους φίλο.
Διαλέξτε ένα ζώο που έχει ήδη εκπαιδευτεί αλλιώς οπλιστείτε με πολύ υπομονή για να το εκπαιδεύσετε. Αν δεν έχετε μεγάλο σπίτι ή κήπο φροντίστε να πάρετε ένα μικρόσωμο ζώο. Δεν υπάρχει λόγος να βασανίσετε έναν μολοσσό σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα όσο αγάπη και αν του δίνετε.
Πριν από την επιλογή του ζώου, σιγουρευτείτε ότι ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας έχουν αλλεργία σε κάποιο ζώο.
Διαλέξτε το είδος του κατοικίδιου σας, ανάλογα με το πόσο χρόνο είστε ικανοί να του διαθέσετε. Τα σκυλιά θέλουν συχνή βόλτα, άλλα ζώα θέλουν πολύ περιποίηση, άλλα συχνό καθάρισμα. Μπορείτε να βρείτε ένα που να ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και την οικογένεια σας.
Ο λαός λέει ότι «το παιδί σου και το σκυλί σου, όπως το μάθεις» και έχει δίκιο. Πρέπει να μπορείτε να επιβληθείτε στο κατοικίδιο σας και να του μάθετε κανόνες όπως ακριβώς κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σας.
Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας δεν είναι τόσο άτακτα ώστε να βασανίσουν το ζώο. Το ζώο δεν είναι η πλαστική τους κούκλα αλλά ο φίλος τους και απαιτεί τον δικό του σεβασμό.
Κλείνοντας, το πιο βασικό είναι να διαλέξετε το καινούριο σας ζώο μαζί με τα παιδιά σας, για να είναι μία συλλογική απόφαση που θα σας φέρει πιο κοντά.