Τελικά οι γάτες μας θεωρούν γονείς τους; Μια νέα μελέτη έχει την απάντηση που θες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τελικά οι γάτες μας θεωρούν γονείς τους; Μια νέα μελέτη έχει την απάντηση που θες

Πόσο μοιάζουν εν τέλει με τους σκύλους και τα παιδιά;

Αν υπάρχει κάτι που οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε, είναι πως αν έχεις κατοικίδιο πολλά χρόνια στο σπίτι σου, ακόμη και αν αυτό δεν μιλάει, έχετε βρει έναν δικό σας κώδικα και τρόπο επικοινωνίας. Και από αυτόν μπορείς να καταλάβεις και πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, αν το κατοικίδιό σου (και συγκεκριμένα η γάτα σου) σε θεωρεί γονιό του.

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Current Biology είχε κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Oregon State University, σε ένα πείραμα, γάτες έδειξαν συμπεριφορές δεσίματος με τους κηδεμόνες τους, ανάλογες με εκείνες των σκυλιών και των παιδιών. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε πως οι γάτες που συχνά παρουσιάζονται ως ύπουλες και αδιάφορες, μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις με τον ιδιοκτήτη τους.

Στην έρευνα που έγινε συμμετείχαν 70 γατάκια, που τα έβαλαν σε μια αίθουσα με τους κηδεμόνες τους για δύο λεπτά κι ύστερα τα άφησαν μόνα για δύο λεπτά και έπειτα οι κηδεμόνες τους επανήλθαν. Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων και την κατηγοριοποίησαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 60% των γατιών έδειξαν συμπεριφορά ασφαλούς προσκόλλησης, που σημαίνει ότι ένιωσαν άγχος όταν ο κηδεμόνας τους έφυγε, μα έδειξαν υγιή ισορροπία προσκόλλησης όταν επέστρεψε. Το 30% επέδειξε ανασφαλή συμπεριφορά, που σημαίνει ότι παρέμειναν στρεσαρισμένα κι όταν ξαναβρέθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογη διαφορά είχε βρεθεί και στην έρευνα που αφορά τα μωρά.

Και μόλις πήρες την απάντηση που έψαχνες για το μικρό σου κατοικίδιο. Η γάτα σου σε θεωρεί γονιό της και έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσαι.